[AUTO MOTO SVIJET] Treća izložba oldtimera u Rijeci FA-RI 2024.

Autor: Miroslav Krpan 17.09.2024

Raritet_star_99_godina_Oakland_True_Blue_Six__snimio_M_Krpan___1_

Trodnevna izložba Oldtimer kluba „Rijeka 1996“ ove godine u proširenom izdanju sudjelovanjem vlasnika povijesnih vozila i izvan klupske ergele

Rijeka - Oldtimer klub „Rijeka 1996“ treću godinu za redom organizira jedinstvenu u nas specijaliziranu izložbu povijesnih automobila i motocikala s pratećim sadržajima što će se od održavati od petka 20.rujna do nedjelje 22.rujna u prostorima nekadašnjeg Exportdrva na Delti. Izložba „FA-RI 2024.“ je predstavljena na konferenciji na medije održanoj u novim prostorijama Zajednice tehničke kulture Rijeka.

- Dvije smo godine prezentirali prioritetno vozni park automobila i motocikala uglavnom u vlasništvu članova našeg kluba, ali veliki interes i mogućnost proširenja izložbe nalagao nam je otvorenost i poziv vlasnicima povijesnih vozila iz drugih sredina da nam se pridruže. Izložbu, smo koncipirali na način da uz prezentaciju pojedinih modela automobila i motocikala, grupiranih po državama proizvodnje, na panoima izložimo i stare fotografije Rijeke vezane uz vozila i promet tih godina, u želji da posjetitelje provedemo kroz jedan povijesni vremeplov koji je popraćen i kraćim tekstovima o događanjima tih godina u Rijeci i svijetu.

Središnja tema ovogodišnje izložbe je Tvornica automobila Fiat, pa će među 20-ak automobila raznih godišta te talijanske kultne marke biti Fiat Torpedo cabriolet iz 1929. godine upravo našeg člana Ivana Bočine. Zasigurno jedna od glavnih atrakcija bit će vozilo iz Muzeja Presečki u Krapini marke Oakland True Blue Six iz 1925.godine, najstariji pronađeni registrirani primjerak automobila u Hrvatskoj, vlasništvo Antuna Presečkog, predsjednika Hrvatskog oldtimer saveza. Taj se automobil, nakon restauracije rijetko pojavljuje u javnosti, pa je značaj izlaganja u Rijeci tim veći. Uz njega, iz muzeja za potrebe riječke izložbe stiže i raritetni Jaguar SS 100 iz 30-ih godina, vlasništvo Ivice Presečkog.

FA-RI_2023__-_izlozeni_automobili_raznih_marki_i_godista__snimio_M_Krpan___1_

Svoje izložbenu premijeru imat će i rijetko viđan BMW 501 iz 50-ih godina jednog privatnog kolekcionara iz Kaštela. Sve u svemu bit će izuzetno puno zanimljivih izložaka, što na četiri, isto tako i na dva, odnosno tri kotača – kazao je Marino Radan, potredsjednik Oldtimer kluba Rijeka 1996.

VIŠE OD 80 IZLOŽAKA

Izložba će objediniti više od 80 različitih automobila i motocikala proizvedenih u više od deset zemalja svjetske oktanske industrije.
-Imat ćemo prigodu vidjeti cijelu lepezu Fiatovih automobila različitih tipova i godišta, a brojem se još ističu i vozila proizvedena u Njemačkoj i Americi. U budućnost će nas ponovo „vratiti“ upravo riječki De Lorean DMC-12 Leona Španjola, a u suradnji s Vespa klubom Rijeka imat ćemo prigodu uživati u brojnim primjercima te znane svjetske motociklističke legende. Priprema se i jedno iznenađenje, posebna skulptura posvećena Vespi – istakao je jedan od mlađih članova riječkog kluba, pripadnik druge generacije ljubitelja oldtimera Mateo Barbić.
Svoj posebni „kutak“ imat će i vojna vozila o kojima je više govorila članica kluba Gorana Rezendes, dok je klupsku aktivnost još jednom pozdravila i podržala u ime Grada Rijeke Eugenija Perić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za odgoj, obrazovanje, sport i mlade.

Frank_i_Gorana_Rezendes,Marino_Radan,_Mateo_Barbic,Eugenija_Peric_i_Tihana_Kalcic__snimio_M_Krpan___1_


Pressica je prvi put održana u novim prostorijama Zajednice tehničke kulture čija je tajnica Tihana Kalčić naznačila značaj djelovanja, kontinuiteta, brojnosti članstva i aktivnosti riječkog Oldtimer kluba upravo kao oglednog primjera jedne od članica riječke ZTK.


Trodnevna izložba prezentirat će desetak marki motocikala i više od 25 marki automobila, a pripremljen je i popratni program sajma rabljenih dijelova za oldtimere, prisjećanje na legendarne auto i moto utrke šireg područja Kvarnera, prigodnih filmova, a u subotnje poslijepodne tematskih predavanja novinara, publiciste i kolekcionara Josipa Radića iz Splita o povijesti Fiata, predsjednika HROS-a Antuna Presečkog o svijetu ljubitelja oldtimera i kroničara oktanskih zbivanja Miroslava Krpana o znakovitim motociklistima Kvarnera.
Pokrovitelj izložbe je Grad Rijeka, partneri Turistička zajednica Grada Rijeke, Tokić d.o.o. i Zajednica tehničke kulture Rijeka. Izložba se otvara u petak 20.rujna u 18 sati, a tijekom vikenda u subotu i nedjelju moći će se, bez naplate ulaznica, posjetiti od 8 do 20 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...