[AUTOMOBILIZAM] Autocross u Gambetićima: Dvoboj slovenskih i hrvatskih vozača

Autor: Miroslav Krpan 08.09.2023

Drazen_Krznaric_na_celu_kolone__snimio_M.Krpan_ Dražen Krznarić na čelu kolone (snimio: M. Krpan)

Utrka hrvatskog i slovenskog prvenstva okupit će 34 vozača iz osam klubova.

GAMBETIĆI – Na drugoj ovogodišnjoj utrci, na stazi dugoj 1.001 metar, u šumom okruženom poligonu na području Općine Višnjan, u sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, ovog se vikenda očekuju 34 vozača iz osam klubova u okviru bodovanja državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije. Krajem lipnja staza „Canalli“ u Gambetićima bila je domaćinom međunarodne autocross utrke za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, a sada je na redu treća ovogodišnja utrka u prvenstvima dviju susjednih zemalja.

Organizaciju „7.Nagrade Gambetića 2023.“ i ovog se puta potpisuje skupina oktanskih entuzijasta okupljena u domicilnom AKORK „Skok racing 1993“ i bratskom Autoklubu „Poreč Autosport“. Jedna je ovo od manifestacija kojom Skok racing obilježava jubilej 30 godina od osnivanja.

-Prioritetni nam je cilj, od utrke do utrke, infrastrukturno opremati i usavršavati kako samu stazu, tako i prostore oko nje neophodne za provedbu jedne ovako značajne međunarodne manifestacije. Brojem sudionika značajno prednjače slovenski automobilisti, dok je naših vozača izuzetno mali broj, tek šestorica iz tri kluba. Upravo organizacijom dvije utrke godišnje na našoj, a trenutno jedinoj cross stazi u Hrvatskoj, održavamo autocross živim u okvirima našeg automobilističkog sporta. Vjerujemo ipak u skori oporavak autokrosa u kojem gledatelji mogu uživati tijekom cijelog dana – kazao je Edi Milokanović, inicijator i organizator ove, kao i niza drugih oktanskih manifestacija širom istarskog poluotoka.

Četiri su različite skupine automobila podijeljenih u divizije. Poslije nastupa u Gambetićima i Moravče (Slovenija) lideri hrvatskog prvenstva su Ferdinand Pađen (AKOK Skok racing 1993) u diviziji 1, Rajan Gašparini (Skok racing 1993) i Siniša Filčić (ASK Kastavac) istim brojem bodova dijele čelnu poziciju Divizije 1B do 1.600 ccm, dok je u Diviziji 3 buggy jednosjeda usamljen višestruki prvak Loris Krbavac (AK Buzet Autosport). U izuzetno atraktivnoj Diviziji 3CC, malenih kartcross „zujalica“, isključivo sa stražnjim pogonom, s dvije pobjede vodeći je Dražen Krznarić (AK Ozalj). Među ekipama čelnu poziciju drži domaćin AKOK Skok racing 1993.

Kod Slovenaca vodeći Divizije 1A je Luka Lisjak (ŠK Tornado), dok je u Diviziji 3 Super Buggy na prvom mjestu Robert Kociper (Tornado). U Diviziji 3 Kart Cross najviše bodova ima Mitja Petrovčić (AMD Zvezda).

Dvodnevni program međunarodne autocross utrke počinje u subotu, 9.rujna od 16 do 19,15 sati verifikacijom vozača i tehničkim prijemom vozila, dok u nedjeljno jutro od 8 sati počinje prvi od dva službena treninga. Kvalifikacijske utrke slijede od 12 sati, a finalne vožnje na rasporedu su u 17,30 sati.

Pretposljednja je ovo utrka sezone državnih prvenstava, a završnica je u Sloveniji (Moravče) početkom listopada.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...