[AUTOMOBILIZAM] Automotodrom Grobnik - SLAVONCI PRVACI KRUGA

Autor: Miroslav Krpan 28.11.2023

ROBERT_MARKT,_predsjednik_HAKS-a_na_otvorenju_utrke__snimio_M_Krpan_ snimio: M. Krpan

Dubrovčani ispustili znakovitu bodovnu prednost i ostali bez ekipnog naslova, jedan bod odluke za državne prvake Tomljanovića i Radnjića

Grobničko polje – Dogodilo se neočekivano. Dubrovčani su ostali bez klupskog naslova prvaka na kružnim stazama. Posljednje, peto ovosezonsko natjecanje i dvije bodovne utrke na Automotodromu Grobnik nisu im najbolje „sjele“. Ekipa AK Dubrovnik Racing, najtrofejnija s 29 naslova ekipnih prvaka Hrvatske ili kupa Hrvatske svoju jubilarnu 30.godišnjicu Kluba nije uspjela okruniti 30.naslovom. Ovog su se puta bržima i boljima pokazali vozači Autokluba SiB Racing Osijek, koji su u dvije bodovne utrke na manifestaciji „Grobnik 2023.“, u organizaciji ASK Kastavac i Automotodroma Grobnik d.o.o. i sudjelovanju 25 vozača, osvojili čak stotinu bodova više i tako za 17 bodova prestigli favorite i oteli im toliko željeni naslov. Boje osiječkog kluba branili su Grega Šimunovič, Ivica Marić, Marin Božičević i Igor Tomljanović.

Start_posljednje_utrke_sezone_na_kruznim_stazama__snimio_M_Krpan_ snimio: M. Krpan

Bila je ovo utrka u odgođenom terminu zbog poplava koje su početkom studenog onesposobile grobničku stazu za njenu osnovnu oktansku namjenu, ali je zato okupljanje pod kasnojesenjim suncem proteklo u izvrsnom ozračju, koje je privuklo pažnju brojnih ljubitelja brzina, nekih i rjeđe viđanih zadnjih godina na Grobniku. Uoči bodovnih utrka sve je pozdravio i novoizabrani predsjednik HAKS-a Robert Markt.


POLE POSITION MATIJE JURIŠIĆA U PRVOM NASTUPU NA KRUGU


Već se s treninzima krenulo u, za neke, neočekivana iznenađenja. Svoj prvi nastup na jednoj auto utrci kružnim stazama, najboljim vremenom i „pole position“ ostvario je mladi riječki as i višestruki državni prvak u kartingu, brdu i kronometru, dvostruki nositelj Zlatne kacige HAKS-a, 20-godišnji Matija Jurišić iz Autokluba RI autosport. Svoj novi, očito prestižni „Peugeot 308 TCR“, dovezao je do prvog startnog reda vremenom 1:30,277 minuta, što je bilo i najbolje vrijeme dana. Uz njega, u jedinstvenoj utrci svih divizija u prvi red stao je Grega Šimunović (AK SiB Racing Osijek, Seat Cupra TCR), a iza njih dvojica vozača AK Dubrovnik Racing Nikola Radnjić (Cupra TCR) i Žarko Knego (Hyundai Elantra TCR).
Jurišić je u startu prve utrke krenuo žestoko, vodio do polovice krugova, da bi u devetom od 17, lidersku poziciju prepustio kasnijem pobjedniku Gregi Šimunoviću, a svoj debi na krugu okončao drugim mjestom i zaostatkom 12,327 sekundi. Treći je bio, s gotovo 30 sekundi zaostatka za pobjefnikom, Žarko Knego, a četvrti Nikola Radnjić.

Rijecanin_Marin_Bozicevic__SiB_Osijek__novi_drzavni_prvak__snimio_M_Krpan_ snimio: M. Krpan

U drugoj je utrci tek prvi krug poveo Jurišić, nakratko zaostao u drugom, što je odmah iskoristio Šimunović, ne ispuštajući vodeću poziciju do nove, druge pobjede u danu. Jurišić je u drugom krugu pao na petu poziciju, odmah potom prešao na četvrtu držeći „na nišanu“ ispred sebe iskusnog Žarka Knega, ali samo do desetog kruga kada ga obilazi i zaključuje utrku na trećoj poziciji iza Šimunoviča i Radnjića. Šimunović je u prvoj utrci dana ostvario i najbrži krug bodovnih utrka 1:30,879 minuta uz prosjek 165,107 km/sat.

Matija_Jurisic_ispred_Zarka_Knega__snimio_M_Krpan_ snimio: M. Krpan


DUBROVČANI TIMSKI ISPRED OSIJEČANA


Iza njihovih leđa odvijali su se dvoboji i troboji za što bolje pozicije u pojedinim divizijama, od kojih su bodovno, za naslove prvaka, gotovo sve bile riješene. Međutim u dvije su poslije deset utrka u sezoni i tri natjecanja na Grobniku, potom u Slovačkoj i Austriji, odlučile nijanse. Tako je za samo jedan bod prednosti državnim prvakom Divizije 5 automobila 1.6 Turbo postao Igor Tomljanović (AK SiB Racing Osijek, Renault Clio 4 Cup) ispred klupskog kolege Ivice Marića (BMW E36), a u Diviziji 7 CTC Nikola Radnjić ispred Grege Šimunoviča.

Borba_za_svaku_poziciju__snimio_M_Krpan_-16705 snimio: M. Krpan

Pobjednici po divizijama na zadnjem natjecanju bili su: 1.utrka Luka Blažević (AK Ragusa Racing, Peugeot 106), Vladimir Jaklin (AKK Fly with Kolman, Suzuki Swift), Vladimir Đukić (AK Župa Dubrovačka, Honda Civic TypeR), Marin Božičević (AK SiB Osijek, Opel Corsa), Igor Tomljanović, Žarko Knego i Grega Šimunovič; 2.utrka Željko Volarević-Burić (AK Saint Christopher Racing Team Gospić), Hrvoje Vukoje (AK Saint Christopher RT, Renault Twingo), Vladimir Đukić, Marin Božičević, Ivica Marić, Žarko Knego i Grega Šimunović.

GREGA_SIMUNOVIC__AK_SiB_Racing_Osijek__snimio_M_Krpan__1_ snimio: M. Krpan

U još jednoj konkurenciji odlučivao je svaki bod, pa su tako timskim prvacima postali vozači „Euromarine Das Racing Teama“ (Knego, Radnjić i Franić) s tek dva boda prednosti ispred „Becker Racing Teama“ (Tomljanović, Šimunovič, Marić) koji su upravo na Grobniku bili pobjednici u obje utrke.
Pojedinačne naslove državnih prvaka osvojili su (neslužbeno) Luka Blažević (Ragusa Racing), Tomislav Jaklin (Fly with Kolman), Maro Franić (Dubrovnik Racing), Marin Božičević (SiB RT Osijek), Igor Tomljanović (SiB Racing Osijek), Frano Dubreta (Dubrovnik Racing) i Nikola Radnjić (Dubrovnik Racing).

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...