[AUTOMOBILIZAM] Brdsko prvenstvo nastavlja se utrkom na Malački, Dimitrijević želi dokazati svoj status

Autor: Miroslav Krpan 14.06.2024

SASA_RADOLA__AK_Dubrovnik_Racing__snimio_M.Krpan SAŠA RADOLA (AK Dubrovnik Racing) snimio M.Krpan

Prijava 15 manje od prošlogodišnjeg izdanja utrke u zaleđu Kaštela, kojom se nastavlja borba za bodove hrvatskog prvenstva.

TROLOKVE – Treća utrka ovogodišnje sezone Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama je Međunarodna utrka „27.Nagrada Radošić-Malačka – Sv.Dujam 2024.“, u organizaciji Splitskog auto kluba, a upisana je i u kalendar FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone. Uz bodovanje kategorija I i II, te povijesnog prvenstva PH, treba pridodati još dvije bodovne konkurencije: Prvenstvo Regije Jug HAKS-a na brdskim stazama i Kup Hrvatske povijesnih automobila-kategorija Točnost. Lista prijava nešto je skromnija od prošlogodišnje, zaključena je na 93 potencijalna sudionika iz pet zemalja. Inozemni vozači su rijetki, tek po jedan iz Srbije, Kosova i Albanije, te dva iz Crne Gore.

Utrka na Malački, u zaleđu Kaštela, duljine 4.100 metara, uz uspon 5,19 posto, začeta je 1998.godine, a tijekom proteklih godina u Kategoriji I (turistički automobili) hrvatskog prvenstva pobjeđivala su desetorica vozača. Na najvišem pobjedničkom tronu, pet je puta do sada stajao Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman), aktualni državni prvak koji je u startu ovogodišnje sezone, prvo u Skradinu imao tehnički problem sa novim motorom u Seat Leonu, da bi u Kotoru ostvario pobjedu. Sada lovi dvojac koji je završavao obje utrke, pobjednika iz Skradina Stijepu Manenicu (AK Dubrovnik Racing) u VW Golfu Grupe 2 i trenutno drugog Mađara Tamasa Tomcsanyija (Lada VAZ 2101), još jednog dubrovačkog aduta, isto iz Grupe 2. U ovoj se grupi natječe i prošlogodišnji državni prvak, istarski as iz Lupoglava Nino Andrejević (AK Župa Dubrovačka), kojem otvaranje sezone i neće ostati baš u nekoj uspomeni. Možda se na Malački vrati pobjedničkom ritmu. Još jedan istarski as, vozač AK Dubrovnik Racing Marino Poropat, sa svojim redizajniranim Renaultom Clio ne briljira u dosadašnjem tijeku prvenstva. Zato je u Grupi 3 dvije pobjede nanizao Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka, VW Polo), a isto su učinili Manenica u Grupi 2, Ante Alduk (AK Trogir, Honda Civic) u Grupi 4, te Ivan Grozdanić (AKK Rogoznica, VW Polo) u Grupi 6. Jedini u Kategoriji I državni prvak iz šest grupa koji je ove sezone nastavio niz pobjeda je vodeći Grupe 5, opet istarski vozač, Puljanin Saša Radola (AK Dubrovnik Racing) kojeg Honda Civic TypeR sluša „ko urica“.

U Kategoriji II formula i prototipova konkurencija na stazi bit će nešto žešća, ali favoritom slovi Mađar s dubrovačkom licencom Laszlo Szasz u Formuli Reynard 2 KL Zytec, do sada 12 puta pobjednikom u nizu na Malački.

Dubrovčani su na putu novog naslova, do sada s dvije ekipne pobjede, a na ovoj im konkurira čak još 29 klupskih sastava.

Povjesničara konačno nešto više (11), konkurencija bolja, kako pojedinačna, tako i ekipna, a trenutno vrh ljestvice drži Božidar Matijaš (AKK Rogoznica) u Zastavi Yugo. Spomenuti su samo favoriti i lideri tablica po skupinama, jer, iako je nogomet u trendu gdje se navode kompletni klupski sastavi s klupom, teško je i neprilično, poput nekih najava učestalih posljednje vrijeme, gotovo abecedno navoditi sve sudionike utrke. Rezultatima će se vozači dokazivati i probijati u medijske stupce.

Subotnje prijepodne 15.lipnja sudionici će na prostoru Parka vozača u Trolokvama zaključivati verifikaciju i tehnički prijam vozila koja je začeta već dan ranije, potom od 11,30 do 14 sati voziti slobodni, a od 15 sati prvi od dva službena treninga. Prva od dvije bodovne utrke vozi se u nedjelju od 11,15 sati, nakon svečanog otvaranja zakazanog za 10,30 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...