[AUTOMOBILIZAM] Formula driver u Ogulinu: Treći ogled sezone

Autor: Miroslav Krpan 24.08.2023

ROBERT_PLESE__AK_Klek_Ogulin__snimio_M.Krpan ROBERT PLEŠE (AK Klek Ogulin) snimio M.Krpan

Padine Kleka, dijelom pod novim asfaltom dočekuju gotovo 150 vozačica i vozača u više konkurencija najmasovnije domaće automobilističke discipline.

OGULIN – Ogulin je ove godine ljetne mjesece proživio pod oktanskim adrenalinom, pa se poslije prvog kronometra ulicama grada i obnovljene brdske auto utrke, šesti puta na padine obiližnjeg Kleka, nadomak Ogulina, vraćaju sudionici najmasovnije domaće automobilističke discipline. U nedjelju 27.kolovoza održava se „Formula driver Ogulin 2023.-Memorijal Ivica Kišasondi“, treće ovogodišnje natjecanje međunarodnog HAKS Kupa, ujedno bodovano i za Prvenstvo auto i karting lige Zapad HAKS-a, te posebne nagrade organizatora u skupini izvansustavnog natjecanja.

Entuzijasti i zaljubljenici brzina Autokluba Klek pripremaju stazu na dionici od „Baze“ prema ŠRC „Kneja“, dugoj 4.270 metara, s deset usporenja brzine (šikana). Ove godine značajna novost, gornji dio prometnice koja se pretvara u automobilističku stazu, uoči brdske utrke, dobio je 1.900 metara novog asfaltnog sloja, pa će i vožnja biti veći užitak za očekivanih više od 150 sudionika. Za bodove međunarodnog HAKS Kupa prijavljeno je 76 vozačica i vozača iz 28 klubova, među kojima šestero iz Slovenije, Italije i Austrije. Preostalo su sudionici zasebnog dijela natjecanja za Nagradu organizatora.

Za nama su dva natjecanja, Buzet i Učka, ovo je treće, a predstoje još dva (Učka i Grobnik). U ukupnom poretku bodovno su izjednačeni Talijani Franco Giacomazzi i Marco Tessari, dok osam bodova zaostaje Austrijanac Dragan Gajić. Tessari će propustiti uspon na Klek, a vjeruje se da će se za završni „Top 5“ uz Giacomazzija (Lancia Delta EVO Proto) i Gajića (Opel Corsa HVR) uključiti prošlogodišnji pobjednik HAKS Kupa Zagrepčanin Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) u Renaultu Clio Cup, koji je propustio nastup na Učki, te Talijan iz redova AK Buzet Autosport Marco Mazzoni (Ford Sierra). Silnu želju, znanje i vještinu za pet najboljih, ali i postolje „generalke“, gdje stanu samo trojica, imaju istarski aduti, najbolji hrvatski junior automobilističke sezone 2022. Vrsaranin Karlo Pelicar (AKOK Skok Racing 1993) u Citroenu AX KitCar, od ove sezone novo i uspješno lice AK Pula-Rovinj Marin Leš (Citroen AX), te iskusni vozač sa sve većim rezultatskim respektom Goran Sruk (AK Dubrava, Renault Clio RS).
U konkurenciju juniora HAKS Kupa na Kleku se upušta čak 14 vozača i vozačica, ali zbog popravka motora svog Citroena Saxo izostat će trenutno vodeći Sandro Budiselić (AK RI autosport), pa borbu za tron prepušta Filipu Pavlini (AK Zagorje) i Stefanu Sinčiću (AK Buzet Autosport). Među sedam vozačica vrijedi, slijedom trenutnog poretka, izdvojiti tri dame Rominu Bressan (Buzet Autosport), Ivu Damarija (AK Pula-Rovinj) i Slovenku Sanju Paradiž, aktualnu prvakinju koja ima tek jedan nastup, ali i pobjedu s Učke.

Favoriti među više od 30 klupskih ekipa ove su sezone, ojačani kvalitetom i brojem, članovi AK Pula-Rovinj, dok maksimom nastoje izvući AK Buzet Autosport i AKOK Skok racing 1993.
Uz Sruka, Giacomazzija, Gajića i Leša koji su vodeći u svojim klasama, preostale četiri predvode Matija Topolovec (AK Delta Zagreb), Goran Sikirica (AK Župa Dubrovačka), Marin Petrić (AK Rijeka) i Samir Smailagić (SAK Samobor).

U subotu od 15 do 18 sati je verifikacija dokumenata i tehnički prijam vozila, istovremeno i promo vožnja zainteresiranih ljubitelja brzina od 17 do 19 sati, da bi od 22 sata u centru Ogulina, u ležernom zabavnom tonu, krenuo Formula driver Party.

Natjecateljski program u nedjelju kreće treningom od 8,30 sati, svečano otvaranje je pod pokroviteljstvom Grada Ogulina u 11 sati, a 20 minuta kasnije kreće prva od dvije bodovne vožnje. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 17 sati u parku vozača, popularnoj „Bazi“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...