[AUTOMOBILIZAM] Prvenstvo Europe na brdskim stazama, Jurišić i Pereković nastavljaju euro seriju

Autor: Miroslav Krpan 31.05.2024

MATIJA_JURISIC___snimio_M.Krpan__-17602 MATIJA JURIŠIĆ ( snimio: M.Krpan )

Na četvrtoj utrci sezone FIA EHC u Češkoj, među 219 vozača, dvojica hrvatskih asova.

ZAGREB – Jedna od najdugovječnijih i znanih utrka u Češkoj, Ecce Homo Sternberk, međunarodna je utrka koja se pored FIA EHC – European Hill Climb Championship, utrke prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, boduje i za češko, slovačko i austrijsko nacionalno prvenstvo, a odvija se ovog vikenda. Nastup je prijavilo čak 219 vozača iz 16 europskih zemalja. Vozi se na stazi dugoj 7.800 metara, s visinskom razlikom od 307 metara i usponom 3,9 posto, a rekorder je peterostruki europski prvak Talijan Christian Merli (Osella FA30 Zytec LRM) u vremenu 2:39,80 minuta, ostvaren krajem svibnja 2022.godine.

Upravo Merli predvodi elitu dviju bodovnih kategorija I (turistička vozila) s 59 prijavljenih i Ketegorije II (formule i prototipovi) s 42 vozila. Konkurencija je izuzetna u gotovo svakoj skupini, a dodatno su je upotpunili uvijek brzi, uspješni i konkurentni vozači posebno Češke, Slovačke, Poljske i Austrije.

Tri utrke Europskog prvenstva su za nama. Vozila se Austrija, Španjolska i Portugal, u sve tri nastupio je mladi 21-godišnji riječki automobilistički as, višestruki državni prvak i nositelj Zlatne kacige HAKS-a, vozač Autokluba RI autosport, Matija Jurišić. Izvstan europski niz s tri pobjede u FIA Grupa 4 automobila ostvario je Jurišić svojim Peugeot 308 TCR-om i vodeći je u Grupi 4, ali istovremeno dijeli, s maksimalnih 75 bodova, u konkurenciji 56 dosadašnjih sudionika, prvo mjesto Kategorije I, s još dvojicom trostrukih pobjednika u svojim grupama, Talijanom Antoninom Migliuolom (Mitsubishi Lancer Evo IX, Grupa 3) i Mađarom Norbertom Nagyjem (BMW E46 330 Ci, Grupa 5). Jurišić je ujedno najmlađi europski vozač ovako visoko plasiran u ovogodišnjem tijeku prvenstva Starog kontinenta.

MATIJA_JURISIC__snimio_M.Krpan_ MATIJA JURIŠIĆ ( snimio M.Krpan )

Uz Jurišića put Češke zaputio se još jedan istinski hrvatski as, također višestruki državni prvak Zagrepčanin, Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer Evo IX) koji je propustio nastup u Španjolskoj, dok je na otvorenju sezone u Grupi 1 bio četvrti, a u Portugalu na postolju kao treći. Ipak, trenutno drži drugo mjesto u grupi iza prošlogodišnjeg ukupnog pobjednika i europskog prvaka Kategorije I Makedonca Igora Stefanovskog (Ferrari 488 Challenge Evo). U Češkoj ga čeka izuzetno jaka konkurencija, među kojima su i novi rekorder skradinske staze od prije deset dana Austrijanac Karl Schagerl (VW Golf Rallye) i Švicarac s češkom licencom Ronnie Bratschi (Mitsubishi Lancer Evo VII RS).

Ukupnim favoritom utrke, prvenstveno kad je u pitanju Kategorija II, slovi Talijan Merli, ali ove mu je sezone izravni konkurent, do sada dva puta brži, a trenutno bodovno izjednačen na liderskoj poziciji među 20 vozača, Francuz Geoffrey Schatz (Nova Proto NP01).

Treninzi u Češkoj voze se u subotu 1.lipnja s početkom u 8 sati, a prva od dvije bodovne vožnje u nedjelju starta od 8,30 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...