[AUTOMOBILIZAM] Prvenstvo Europe na brdskim stazama, peta pobjeda Matije Jurišića

Autor: Miroslav Krpan 20.06.2024

MATIJA_JURISIC__Peugeot_TCR_1.6__foto_fb_MJ MATIJA JURIŠIĆ (Peugeot TCR 1.6) foto fb MJ

Uz Jurišića na postolju FIA Grupe 4, drugim mjestom u FIA Grupi 1 i Domagoj Pereković.

RIJEKA – Peta utrka ovogodišnje sezone FIA EHC – European Hill Climb Championship, prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, je za nama. Poslije Austrije, Španjolske, Portugala i Češke, nakon više godina vozilo se u Njemačkoj, čime je prvenstvena sezona stigla na polovicu zacrtanog Kalendara FIA.

Među europskom elitom, ali i brojnim vozačima, gotovo 150 iz 15 europskih zemalja, na 26. ADAC Glabach Race nastupila su i dvojica hrvatskih automobilističkih asova i višestrukih prvaka.

Mladi, 21-godišnji riječki automobilist Matija Jurišić, vozač Autokluba RI autosport, u svom petom nastupu sezone, vozeći Peugeot 308 TCR, ostvario je još jednu, petu u nizu pobjedu FIA Grupe 4, čime je učvrstio vodeću poziciju. Znakovit je i podatak da je Jurišić i dalje ostao, uz još samo jednog petrostrukog pobjednika FIA Grupe 3 Talijana Antonina Migliuola (Mitsubishi Lancer Evo IX, Grupa 3), koji nastupa pod pseudonimom „O-Play“, u vrhu ljestvice Kategorije I, među 62 sudionika ove sezone, dijeleći bodovno prvo, odnosno drugo mjesto poretka. U konkurenciji Grupe 4, uključivo i vozače koji nisu u sustavu europskog bodovanja, Jurišić je među 13 vozača imao drugu poziciju, s tek 0,3 sekunde slabijim vremenom od Nijemca Marcela Hellberga (VW Golf), dok je ostvario i novo najbolje vrijeme grupe na ovoj stazi 2:29,94 minuta.

DOMAGOJ_PEREKOVIC__snimio_M.Krpan_-42501 DOMAGOJ PEREKOVIĆ (snimio M.Krpan)

Drugo postolje u sezoni, u četiri nastupa, ali najboljim plasmanom, drugim mjestom FIA Grupe 1 ostvario je i drugi hrvatski automobilist Zagrepčanin Domagoj Pereković, vozač AMK Zanatlija Zagreb, koji je u Mitsubishi Lanceru Evo IX, za pobjednikom Makedoncem Igorom Stefanovskim (Ferrari 488 Challenge Evo), u dvije vožnje zaostao 7,195 sekundi. Pereković je zadržao drugu poziciju u Grupi 1 upravo iza Stefanovskog, dok je u ukupnom poretku Kategorije I na 12.mjestu.

Uz Stefanovskog (Grupa 1), Migliuola (Grupa 3) i Jurišića (Grupa 4), do pobjede su u Njemačkoj, stazi Bad Liebenstein to Steinbach, dugoj 5.300 metara, s usponom od 4,7 posto, ostvarili i ukupni pobjednik Kategorije I Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R), ujedno pobjednik FIA Grupe 2, dok je u Gupi 5 do četvrte pobjede u sezoni stigao Mađar Norbert Nagy (BMW E46 330Ci).

Ukupni pobjednik njemačke utrke s 50-godišnjom tradicijom od održavanja prve utrke bio je ove sezone neprikosnoveni Francuz Geoffrey Schatz u prototipu Nova Proto NP01, ostvarivši i najbolje vrijeme dana 1:55, 599 minuta uz prosjek 165,1 km/sat. Jedan od favorita, petrostruki europski prvak Talijan Christian Merli (Osella FA 30 Judd LRM) tek je četvrtim mjestom ukupnog poretka Kategorije II (formule i prototipovi) ostvario pobjedu Grupe D/E2-SS. Za peterostrukim pobjednikom ove sezone, vodećim Francuzom sada zaostaje 25 bodova, onih istih koje je izgubio odustajanjem u Češkoj. Tek je tri boda bolji od Nijemca Aleksandra Hina (Osella FA30).

Prvi dio europske sezone na brdskim stazama odrađen je u 50 dana, a sada slijedi odmor do 14.srpnja i utrke u Italiji, kojom će uslijediti završni ciklus pet utrka, unutar kojeg će se u 60 dana održati još utrke u Poljskoj (Limanowa 28.srpnja) i Švicarskoj (St.Ursanne-Les Rangiers, 18.kolovoza), te u rujnu dvije nama bliže u Sloveniji (Ilirska Bistrica 1.rujna) i u Buzetu 15 rujna tradicionalni 43.Buzetski dani 2024., kada će biti poznati konačni pobjednici FIA EHC.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...