[FOTO] Automobilizam: U Gambetićima obilježen jubilej Skok racinga, plodonosnih 30 godina rada

Autor: Miroslav Krpan 24.08.2023

30_godina_SKOK_racinga_-_dekor_uz_proslavu_2__snimio_M.Krpan_ 30 godina SKOK racinga - dekor uz proslavu (snimio M.Krpan)

Uz samu stazu Canalli u Gambetićima, prigodna svečanost znakovitog jubileja jednog od najproduktivnijih hrvatskih automobilističkih klubova.

GAMBETIĆI – Na prostorima autocross centra Canalli u Gambetićima, neposredno uz jedinu domaću zemljanu stazu na kojoj se voze autocross utrke i rally, upriličena je prigodna svečanost povodom 30 godina od osnutka Auto moto kluba Skok racing, začetog u Brtonigli. U tih 30 godina organizirano je više od 250 različitih manifestacija, a kroz klub su prošle generacije vozača, mnogi od njih upravo u okviru Skok racinga napravili su prve automobilističke metre i kilometre, a stigli do pobjedničkih postolja, statusa nebrojeno puta pobjednika, rekordera i prvaka, laskavih titula najboljih u različitim konkurencijama. Nema discipline u kojoj se entuzijasti ovog jedinstvenog sportskog kolektiva nisu oprobali organizacijski ili natjecateljski, a brojna su mjesta, općina i gradove Istre i Kvarnera u kojima su bili nositelji novih projekata, začetnici nekih novih aktivnosti. Sve to svesti u sat-dva prisjećanja i evociranja uspomena i više je nego teško, no izuzetan dekor svečanosti bio je susret različitih generacija vozača i sudaca, poduzetnika i političara, aktivista i zaljubljenika u brzine.

30_godina_SKOK_racinga_-pozdravni_govor_Davorin_Stetner,predsjednik_HAKS-a__snimio_M.Krpan_ 30 godina SKOK racinga - pozdravni govor Davorin Štetner,predsjednik HAKS-a (snimio M.Krpan)

Svečanost je počela minutom šutnje u znak sjećanja na brojne djelatnike auto i karting sporta, a posebno one koji su nas posljednji napustili Branko Jordanić, prvi predsjednik HAKS-a u tri mandata i jedini počasni predsjednik, te najveći istarski automobilist Mario Delmoro.

Pozdravnim govorima domaćine, aktiviste kluba i uzvanike pozdravili su načelnici Općine Kanfanar Sandro Jurman i Općine Višnjan Angelo Mattich, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, te predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner, koji je upravo njima osobno, kao njihovim općinama i gradu uručio i posebnu plaketu HAKS-a za višegodišnju pomoć i podršku svih aktivnosti Skok racinga u proteklom periodu, a time i cjelokupnosti automobilističkog i kartring sporta.

30_godina_SKOK_racinga_-priznanja_HAKS-a_zasluznim_pojedincima,_gradu_i_opcinama__snimio_M.Krpan_ 30 godina SKOK racinga -priznanja HAKS-a zaslužnim pojedincima, gradu i općinama (snimio M.Krpan)

EDI MILOKANOVIĆ NOSITELJ PROJEKATA I AKTIVNOSTI

Kada je djelatnost Skok racinga u pitanju neminovan je jedan čovjek, vizionar, pokretač aktivnosti, nositelj projekata, i sam potekao iz natjecateljskih, vozačkih, izuzetno uspješnih voda, Edi Milokanović, po čijem je nadimku Skok na zečetku zime 1992.godine osnovan klub. Aktivnosti su počele u proljeće 1993.godine i dan danas nisu stale. Milokanović se prigodnim riječima obratio zavidnom broju sudionika koji su se odazvali pozivu, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pružali nekad, a i dan danas pomoć klubu i vozačima. Okosnica aktivnosti ovih je godina prioritetno vezana uz izgradnju, razvoj i budućnost upravo prostora svečanosti, staze Canalli i njenog okruženja, s ciljem da se što prije, kroz godinu do tri na istoj voze i utrke Europskog prvenstva u autocrossu.

Edi_Milokanovic_-_pozdravni_govor_na_obiljezavanju_30_godina_Skok_racinga__snimio_M.Krpan_ Edi Milokanović - pozdravni govor na obilježavanju 30 godina Skok racinga (snimio M.Krpan)

U znak zahvalnosti pojedincima i brojnim poslovnim partnerima, te jedinicima lokalne samouprave koje su se pokazale najboljim suradnicima Edi Milokanović je, popraćeno svako zanimljivim komentarom, dodijelio 49 priznanja.

30_godina_SKOK_racinga_-_gosti_i_uzvanici__snimio_M.Krpan_ 30 godina SKOK racinga - gosti i uzvanici (snimio M.Krpan)

Priznanja su zaslužili: Grad Poreč, Općina Tar-Vabriga, Općina Kanfanar, Općina Višnjan, Općina Sveti Lovreč, Općina Brtonigla, Hrvatski auto i karting savez, Allianz, Bifix, Dolinšek gradnja, A.M. Zajednički obrt, Đani Fable, Ferdinand Pađen, Motodrom Poreč, Beato Signal, Hyundai Autokuća Košara, Fakin vina, Beton.hr, Kamgrad, Martimar Catering, Restaurant Viking, Skok Media, Elektro Đanini, Elviskop, Max Auto Poreč, Sandrokop, Alden Bakalar, Sanplast, Vučna služba Bernobić, Lego Lim, Autoprijevoz Edi, Kras, Miro i Stipe Sinožić, Goda Selina, Eleonora sanitetska služba, Grin Grafika, Močibob Transporti, Favorit, Neverin, Cherry tour, Toni-Auto, SM Team, Žužić d.o.o., Ilija Butković, Rudi Disero, Dražen Puž, Miroslav Krpan, AK Prorace i Kamenolom Pulin.

30_godina_SKOK_racinga_-gosti_s_darovima__snimio_M.Krpan_ 30 godina SKOK racinga - gosti s darovima (snimio M.Krpan)

Uz ceremonijalni dio ponuđena je i bogata gastronomska usluga, kao i zabavni program u kojem su sudjelovali bend „Ni simo, ni tamo“, te istaknuti istarski glazbenih Elio Pisak. Dan poslije Skok racing ustupio je stazu svima koji su željeli isprobati bilo svoj trkaći automobil, bilo „taxi drive“, organiziran u automobilima domaćina.

30_godina_SKOK_racinga__snimio_M.Krpan_ 30 godina SKOK racinga (snimio M.Krpan)

Prvih 30 godina je na isteku, a organizacijski se ne staje. Već u rujnu nove manifestacije, kronometar u Plomin Luci, autocross u Gambetićima i kultni Rally Poreč na izmaku mjeseca.
I to još nije ni blizu sve za godinu jubileja do kraja prosinca.

30_godina_SKOK_racinga_-nona_Marija_na_suvozackoj_poziciji__snimio_M.Krpan_ 30 godina SKOK racinga - nona Marija na suvozačkoj poziciji (snimio M.Krpan)
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...