[AUTOMOBILIZAM] U Sloveniji gostovali „kronometristi“, Pelicar do pobjede na „nuklearni“ pogon

Autor: Marina Pauletić 26.06.2024

KARLO_PELICAR__AKOK_Skok_racing_1993__snimio_M.Krpan-53467 KARLO PELICAR (AKOK Skok racing 1993) snimio M.Krpan

Na slovenskoj stazi Raceland u Krškom nastupilo tek 46 od 62 prijavljena vozača.

KRŠKO – Četvrto natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske u kronometar vožnjama održano je, po prvi puta u Sloveniji, na stazi karting centra Raceland u Krškom. Organizator je bio Auto karting klub BlackListed iz Belice (okruženje Čakovca), jedna od najmlađih klupskih družina u sustavu nacionalne asocijacije HAKS-a, koji su brojem prijavljenih 62 vozačice i vozača iz 19 klubova bili zadovoljni, ali u konačnici i razočarani odazivom tek 46 iz 13 klubova onih koji su odlučili nove bodove potražiti na jednoj novoj izazovnoj i atraktivnoj stazi. Manje od prijavljenih, jednog ili više, nije imalo čak 13 klubova. Zanimljivo je kako se olako šalju i potpisuju prijavni listovi bez imalo odgovornosti i morala, za što vrijedi jedini lijek – kazna po novčaniku.

No, kako god bilo, oni hrabri i odlučni, vozili su na stazi svega stotinjak metara udaljenoj od jedine slovensko-hrvatske nuklearke, pa je očito i „nuklearni“ pogon bio ono što je za pobjednika, bravuroznim vožnjama, na vrh izbacilo mladog Vrsaranina Karla Pelicara (AKOK Skok racing 1993) koji je Citroenom AX već od treninga, s gotovo sekundom bržim vremenom, u istom tempu nastavio kroz sve tri bodovne vožnje i u konačnici vremenom 5:12,243 minute, s 3,649 sekundi boljim vremenom iza sebe ostavio najbržeg juniora na natjecanju Leona Smailbegovića (AK Pula-Rovinj) u Citroenu Saxo 1.6. Bila je to druga Pelicarova pobjeda u nizu državnog prvaka iz 2022.godine, da bi aktualnog prvaka (2023.) i pobjednika prva dva ogleda sezone Zagrepčanina Danijela Šimunovića (AKK Fly with Kolman) u Peugeotu 106 ostavio na trećem mjestu s 4,197 sekundi zaostatka. Time je direktni sraz dvojice favorita ušao u novu fazu, čelnu poziciju s tri boda više preuzeo je Pelicar. No, sezona je tek na polovici.

Nova staza, novi ambijent, novi izazov očito je bio razlogom i nekih izenađenja u poretku pojedinih klasa, a odlučivale su, posebno u četiri klase tisućinke.

Drugu pobjedu sezone klase Serija do 1.280 ccm ostvario je Goran Škaljac (AK Klek Ogulin, Nissan Micra) s tek 207 tisućinki prednosti ispred Igora Bogovića (AK Buzet Autosport, Peugeot 106) i za dva boda više prešao u vodstvo. Klasu Serija do 1.799 ccm treći je puta dobio mladi Fran Kranjac (AKK Fly with Kolman Zagreb, Renault Twingo), s tek 77 tisućinki boljim ukupnim vremenom od Erica Stipetića (AK Klek, Honda Civic), ali rezultati nisu proglašeni obzirom da je uložen prigovor na tehničku ispravnost pobjednikova automobila, o čemu se već neko vrijeme u „čaršiji“ priča, a sad se konačno netko odlučio te insinuacije i provjeriti. Šansu da na „svojoj“ utrci pobijedi u klasi Serija više od 1.800 ccm iskoristio je Siniša Baksa (AK BlackListed, AMG A45) i s tek tisućinkom manje od pune sekunde bio brži od Alena Kemala Muslimovića (AKK Sveta Nedelja, Renault Megane RS). Obojici je put vrha postolja bio olakšan izostankom vodećeg u klasi Tonija Malinaricha, koji se nije niti prijavio.

KOLMAN „NAMAZAO“ JURASIĆA

Zasigurno najveće iznenađenje predstavlja „nuklearna“ pobjeda Nenada Kolmana (AKK Fly with Kolman) u klasi Sport do 1.400 ccm, koji je za samo 92 tisućinke sekunde u konačnici bio brži od, do sada trostrukog pobjednika u sezoni i višestrukog prvaka, Deana Jurasića (AK Istra racing team Pazin), a obojica su vozili Škoda Felicije. Iznenađenjima nije bilo kraja, pa je Filip Feher (Fly with Kolman) u Renaultu Clio RS, za više od četiri sekunde bio brži, u klasi Sport više od 1.600 ccm, od favorita Matea Ivoševića (Karting klub Rijeka) u Hondi Civic. Pelicar je uz ukupnu ostvario i pobjedu klase Sport do 1.600 ccm ispred Smailbegovića, dok je jedini pobjednikom sva četiri natjecanja ove sezone bio Mauricio Bajerić (IRT Pazin) u klasi E1 Moto s vrhunskim i šampionskim Fiat 500 Proto. Lidersku poziciju klase Diesel trećom pobjedom ove godine zadržao je Kristian Fičor (Fly with Kolman) u VW Golfu TDi, ispred Massima Močiboba (AK Prorace Sv.Lovreč, Seat Ibiza TDi).

LINA CUKROV I DALJE NAJBRŽA VOZAČICA

U konkurenciji vozačica četvrti je puta pobijedila mlada istarska nada Lina Cukrov ispred Sumeje Maksuti, obje iz AKOK Skok racing 1993 i u identičnom automobilu Citroen Saxo. Treća je bila Matea Bertović (AK Klek, Peugeot 106), dok je jedna od najboljih domaćih vozačica Erika Marija Kušić (AK Klek), nakon treninga i težih tehničkih problema na Peugeotu 106 morala propustiti bodovne vožnje. Juniorsku pobjedu ostvario je Leon Smailbegović, ispred Line Cukrov i Maxa Šimunovića (Fly with Kolman, Peugeot 106), dok je među veteranima novu pobjedu, četvrtu u nizu, ostvario Neven Ivošević (KK Rijeka) ispred Palmira Medice (AK Buzet Autosport).

Ekipni su trijumf slavili treći put u sezoni Zagrepčani iz AKK Fly with Kolman i povećali prednost na 15 bodova ispred višestrukih prvaka AK Istra racing team Pazin. Treću poziciju učvrstili su članovi sve boljeg Autokluba Klek Ogulin.

Nuklearna epizoda je za nama, a u kronometar vožnjama pričama Ivane Brlić Mažunarić očekuju nas ogulinske vještice 28.srpnja na 2.Nagradi Ogulina 2024., na gradskoj stazi središtem grada, u organizaciji AK Klek.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...