[AUTOMOBILIZAM] U Sloveniji zaključeno autocross prvenstvo - OZLJANI EKIPNI PRVACI HRVATSKE

Autor: Miroslav Krpan 11.10.2023

Drazen_Krznaric_predvodi_skupinu__snimio_M_Krpan_ snimio: M. Krpan

Među 40 sudionika međunarodne FIA CEZ utrke šest hrvatskih vozača u odlučujućoj utrci sezone.

DVORJE – Međunarodnom autocross utrkom „Moravče 2023/II“, na stazi poligona Kaps MS nedaleko Domžala u Sloveniji, jednom od bodovnih natjecanja FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, zaključena su ovogodišnja nacionalna prvenstva Slovenije i Hrvatske, a rezultati su bodovani i za Prvenstvo Austrije. Nastupilo je 40 vozača iz pet zemalja, a među njima i šest hrvatskih, iz četiri kluba.


Najbolji rezultat, pored pobjede za PH, četvrte ovosezonske kojom je osigurao naslov državnog prvaka Hrvatske, ostvario je Dražen Krznarić (Semog Bravo 600 ccm) iz AK Ozalj, koji je u finalnoj vožnji Divizije CC (CartCross) zauzeo drugo mjesto s minimalnim zaostatkom tek 63 tisućinke sekunde, poslije osam krugova iza Slovenca Klemena Zupana (Yamaha MT09 850 ccm). Još jedan mladi hrvatski krosist Karlo Jandri (Speedcar Xtrem 600 ccm), također član AK Ozalj, uspješno je priveo utrku kraju na osmoj poziciji.


Dva su hrvatska vozača sudjelovala u Diviziji 1 (do 5.000 ccm). Iskusni Ferdinand Pađen (AKOK Skok racing 1993) za upravljačem Audija 80 4x4 2500 TD ccm, završio je kao treći, dok je iza njega ciljem prošao Ante Huljev (Audi A3 4x4 1800 ccm) iz AK Ozalj. Pađen je, sve do pred kraj utrke, vodio žestoku borbu za drugu poziciju sa Slovencem Primožom Omahnom (Audi TDI 4x4 1900 ccm), koji je ipak bio za nijensku brži od Pađena, a samo 6,98 sekundi sporiji od pobjednika Slovaka Jana Šeba (Mitsubishi Lancer Evo 9 2002 ccm).

Poslije treninga i dobrog drugog vremena, očekivao se i dobar plasman višestrukog državnog prvaka, vozača ASK Kastavac Siniše Filčića (Zastava Yugo 1.3) u finalnoj vožnji Divizije 1A (do 1.600 ccm). Međutim tehnički problemi već su se naznačili u kvalifikacijskim vožnjama, da bi u finalnoj odustao poslije drugog kruga. Finale te divizije na pobjedničkom postolju završila su trojica vozača slovenskog ŠK Tornado, pobjednik Žiga Kraševec (VW Polo 1600 ccm), drugi Luka Lisjak (VW Polo 1600 ccm) i treći Rok Jurišič (Suzuki Swift 1600 ccm).
Najbrojnija skupina bili su buggy jednosjedi Divizije 3 SB u kojoj je pobjedu odnio Slovenac Robert Kociper (Seat 2000 ccm) ispred Austrijanca Marcusa Tomasa (Alfa Racing Honda 1750 ccm) i Slovenca Igora Kerna (Honda 2x1100 ccm). Jedini hrvatski predstavnik Loris Krbavac (AK Buzet Autosport) u Buggyju 2000, s krugom manje od pobjedničke trojke, plasirao se na devetu poziciju finalne međunarodne utrke.

FERDINAND_PADjEN__AKOK_Skok_racing_1993__snimio_M_Krpan__1_-85972 snimio: M. Krpan

Hrvatsko prvenstvo autocrossa, poslije četiri utrke, dvije u Gambetićima i dvije u Sloveniji, zaključeno je, a do naslova ekipnih prvaka HAKS-a stigli su vozači Autokluba Ozalj, koji su svoje nastupe u posljednje dvije utrke, a time i novi naslov prvaka posvetili nedavno preminulom trofejnom vozaču i sportskom djelatniku matičnog kluba Draženu Katiću. Na ovoj su utrci Krznarić, Huljev i Jandri donijeli presudnih 69 bodova i tako prestigli do tada vodeći AKOK Skok racing 1993. Pojedinačne pobjede u divizijama na ovom natjecanju pišu se Siniši Filčiću, Ferdinandu Pađenu, Draženu Krznariću i Lorisu Krbavcu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...