[AUTOMOBILIZAM] U Sloveniji završnica Prvenstva Hrvatske, odluke o prvacima i pobjednicima

Autor: Miroslav Krpan 11.11.2023

VJEKOSLAV_CICKO-EUGEN_KOKOLIC__AK_Buzet_Autosport__snimio_M.Krpan-82041 VJEKOSLAV ČIČKO-EUGEN KOKOLIĆ (AK Buzet Autosport) snimio M.Krpan

16.Rally Idrija posljednji rally slovenskog i hrvatskog prvenstva, među 80 posada 14 hrvatskih.

IDRIJA – U susjednoj Sloveniji, na istom natjecanju, tradicionalnom 16.Rallyju Idrija 2023., zaključit će se ovogodišnja bodovna sezona državnih prvenstvava Slovenije i Hrvatske u rallyju. Bit će to međunarodno natjecanje u sustavu bodovanja FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, na kojem se 11. i 12.studenog očekuje nastup 80 posada iz sedam zemalja, a među kojima je 14 hrvatskih posada iz osam klubova.

Hrvatsko prvenstvo, kao i od Hrvatskog auto i karting saveza raspisano Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske objedinilo je ove godine šest natjecanja (Karlovac, Velenje, Delta, Kumrovec i Poreč), od kojih je Idrija, kao zamjensko, uvrštena u posljednji trenutak, nakon otkazivanja dva hrvatska rallya u Cavtatu i Čavlima.

U okruženju Idrije, na izuzetno zahtjevnim i zanimljivim brzinskim ispitima, odlučivat će se prvaci i pobjednici u većini raspisanih skupina hrvatskog prvenstva. Mađar Janos Szilagyi (AK Delta Sport Zagreb) uz suvozača, sunarodnjaka Roberta Balaia u Peugeotu 208 Rally 4 klase 2, pokušat će sačuvati trenutnu dobru bodovnu prednost za naslov ukupnog pobjednika i državnog prvaka Hrvatske ispred istarske posade Nenad Hrvatin-Doris Labinjan (AK Prorace Sv.Lovreč) u Peugeotu 306 klase 5. Teorijski, do izjednačenja bodova sa Szuilagyijem može stići i posada AKK Sveta Nedelja Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić Pinky u Subaru Imprezi Sti klase 5. No, tada je prednost na strani mađarskog internacionalca obzirom na dvije ovogodišnje „generalke“ u Velenju i Poreču.

Češći sudionici slovenskih rallya su posade Viliam Prodan – Marko Stiperski (AK Opatija Motorsport), brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (AKK Sveta Nedelja) i Vjekoslav Čičko – Eugen Kokolić (AK Buzet Autosport) koji upravo u Idriji odlučuju o statusu prvaka Otvorenog prvenstva Slovenije Divizije 1 u srazu s slovenskom posadom Domen i Klara Slejko (Opel Adam Cup 1.6). Čičko trenutno ima 19 bodova prednosti, a nastupa u Renaultu Clio Rally5.

Pitanje slovenskog prvaka već je riješeno. Ove je godine to posada Marko Grossi-Tara Berlot (AK Ajdovščina Motorsport) u Hyundai i20 R5, dok je višestruki slovenski prvak Rok Turk vozač s najviše pobjeda, četiri generalke na Idrija rallyu u proteklih 15 godina. Grossi brani naslov prošlogodišnjeg pobjednika na ovom natjecanju.

Rally se vozi itinererom dugim 195,83 km, sa devet brzinskih ispita na četiri lokacije ukupne duljine 87,45 km. Nakon subotnjih administrativnih kontrola, start rallya u središtu Idrije, a potom i prvi gradski brzinac (2,45 km) uslijedit će u 14,50 sati. Preostali brzinci na rasporedu su u nedjelju od 8,59 sati, dok se pobjedničku posadu na ciljnoj rampi očekuje u 15,30 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...