Automotodrom Grobnik: Jubilarna 80. utrka Alpe Adria

Autor: Andrea Načinović 26.08.2022

grobnik_motor Konačno padaju rekordi na Grobniku (snimio M.Krpan)

Dvadeset dana uoči 44.rođendana, a 44 dana uoči povijesnog 10.listopada 1992.godine, kada je začet Alpe Adria Cup na grobničkoj stazi, vozit će se 80.utrka

GROBNIČKO POLJE – Automotodrom Grobnik 17.rujna navršit će 44 godine postojanja. Tog je datuma, danas daleke 1978. godine, na novoizgrađenoj stazi, održana prva motociklistička utrka Grand prix motociklističkog Prvenstva svijeta. Bio je to trenutak i događaj s kojim se počela pisati jedna nova povijest oktanskog sporta na Kvarneru, kada je samo 15 mjeseci nakon spoznaje da legendarna staza Preluk odlazi u povijest, na „ledini“ Grobničkog polja izgrađena nova pista koju su pohodili svjetski motociklistički asovi. Idila svjetske motociklističke kreme na Grobniku je opstala 13 godina, onda su došle teške i neizvjesne godine opstojnosti samostalne Hrvatske i Domovinski rat, da bi u jesen 1992.godine, inicijativom motociklističkih zanesenjaka tadašnjeg Auto moto kluba Kvarner, te podrškom talijanskih i slovenskih prijatelja, 10. i 11.listopada „Utrkom prijateljstva“ bio začet jedan novi sustav kasnije objedinjen pod Alpe Adria Cupom. Od tada do danas na pisti Automotodroma Grobnik održano je 79 utrka, da bi predstojeća, u vikendu pred nama, od 26. do 28.kolovoza, bila upisana kao jubilarna 80. utrka sadašnjeg Alpe Adria International Motorcycle Championshipa, u okvirima FIM Europe najpriznatijeg regionalnog motociklističkog okupljanja na europskom tlu. I sve to 30 godina poslije povijesne Utrke prijateljstva.

Motociklistički klub Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o. domaćini su i organizatori pete utrke ovogodišnjeg bodovnog sustava AAIMC, u okviru kojeg će se provesti i nekoliko državnih prvenstava. Uz sve to manifestacija će objediniti i FIM Europe klasa SSP 300 Cup i STK 1000 Cup, FIM Europe Vintage Championship, BMW M Cup, te hrvatskog državnog prvenstva za sportske i povijesne motocikle. Očekuje se nastup oko 160 motociklista iz 18 zemalja.

michael_prasek Aktualni rekorder Grobnika Michal Prasek (snimio M.Krpan)

Hrvatska, odnosno Automotodrom Grobnik, kao jedini sportski objekt ove vrste u nas, ove je godine u sustavu Alpe Adria domaćin dva puta. Kup je otpočeo u Češkoj na stazi Brno krajem travnja, nastavljen u Italiji (Cremona), potom krajem lipnja Grobnik, te početkom srpnja Slovačka. I poslije drugog grobničkog ogleda slijedi prvog vikenda u listopadu završnica s još jednom utrkom u Brnu.

Već nekoliko godina ljubitelji brzina očekuju nove rekorde, međutim onaj motociklistički aapsolutni već je više od četiri godine „vlasništvo“ Čeha Michala Praseka. Na motociklu BMW, u klasi STK 1000, Prasek je 28.srpnja 2018.godine vozio 1:26,643 minuta prosječnom brzinom 173,327 km/sat. Bilo je to u okviru 73. utrke AAC. Tek su poneki rekordi klasa kasnije popravljani, ali apsolutni se drži, usprkos činjenici da je u kvalifikacijskom treningu prije godinu dana Čeh Michal Filla, u klasi Superbike, odvezao 1,1 sekundu brže vrijeme.

Trodnevni program izuzetno je sadržajan, a prva skupina izlazi na stazu već od 8,30 sati svaki dan. U tri dana satnicom su predviđena 24 slobodna treninga, osam kvalifikacijskih i 18 bodovnih utrka. Subotnji set devet utrka kreće od 12,30 sati, a nedjeljni od 10,45 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...