Autoslalom se vraća u Mokošicu: Bodovni vikend program

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 21.10.2022

DENI_KMETOVIC__AK_Zupa_Dubrovacka__snimio_M_Krpan DENI KMETOVIĆ (AK Župa Dubrovačka) snimio M.Krpan

Na dva bodovna natjecanja PH autoslaloma i Kup PH točnosti povijesnih automobila najavljen nastup 86 vozačica i vozača

MOKOŠICA – Jadranska oktanska transverzala nastavlja se četvrti vikend za redom. Listopad je mjesec u kojem automobilisti isključivo voze uz naše priobalje, od sjevera do krajnjeg juga. Sve je počelo Rallyem Poreč, nastavilo se brdskom utrkom u Dubrovniku, vikend kasnije brdskim spektaklom monstruma u Skradinu i formulom driver u Limskom kanalu, a ovog vikenda, 22. i 23.listopada ponovo jedan start, a i sama staza uz samo more, tek na metar nadmorske visine. Poslije niza godina autoslalom se vraća u Mokošicu, u predivni zaljev u podnožje dubovačkog Mosta Franja Tuđmana i zaleđe Gruške luke. Osim iznimno jubilarnog 15.natjecanja 2019.godine, u Mokošici se nije vozilo od davne 2013.godine.

Domicilni Autoklub Ragusa Racing pripremio je dvodnevni, dvostruki bodovni program u dvije discipline. Bit će to u nizu 19. i jubilarna 20.Nagrada Ragusa Racing, Prvenstvo Republike Hrvatske u autoslalomu, Prvenstvo Regije Jug HAKS-a u autoslalomu, ali i natjecanje povijesnih automobila u sklopu ove sezone uvedenog sustava Hrvatskog auto i karting saveza – Kupa Republike Hrvatske za povijesna vozila kategorije točnost. Uz 79 prijavljenih vozačica i vozača iz 26 klubova, priključit će im se i sedam gostujućih iz Bosne i Hercegovine. Dionica trkališta za autoslalom znana je kao staza Mirinovo na predjelu Stare Mokošice, duljine, prvog dana 1.185 metara sa 32 slalom vrata, a drugog neznatno dulja, 1.295 metara uz 37 slalom vrata.

Ovogodišnje Državno prvenstvo u autoslalomu objedinilo je četiri natjecanja (Prelog, Jajce u BiH, Dubrava u Zagrebu i Mičevec), poslije kojih je na čelnoj poziciji ukupnog poretka mladi zagrebački as Dario Merlić (AMK Zanatlija Zagreb) koji je svojim Fiatom 127 1.4 i ovog vikenda glavni favorit. Najbliži mu je na ljestvici Velikogoričanin Matej Radovanović (AK Delta Zagreb), još jedan iz plejade mladih oktanskih lavova hrvatskog automobilizma koji nastupa u Seat Ibiza Cupra. Zaostaje osam bodova, isto koliko je i u prednosti ispred trećeplasiranog, jednog od najtrofejnijih u nas, iskusnog Puljanina Nenada Damarije (AK Pula-Rovinj) čiji je svojevrsni zaštitni znak zeleni Autobianchi A112 1.4. To su trojica favorita, nikad se ne treba izostaviti iznenađenja, tim više jer su dva bodovna natjecanja u dubrovačkom okruženju u kojem se diše oktanski, u kojem uvijek imaju aduta za vrh ljestvica. Dva su natjecanja visok ulog za završnicu ovogodišnjeg autoslalom prvenstva, koje će pomalo nenadano, završiti tek krajem studenog u Dubravi Vrbovečkoj, na stazi čije je obnavljanje podloge u urbanoj sredini bilo uzrokom promjene kalendara.

RADOVANOVIĆ I MERLIĆ PREDVODE I JUNIORE

U juniorskoj konkurenciji ponovo su rivali Radovanović i Merlić, s pet bodova razlike u korist Radovanovića, ali i nastupom više. Na startu u Mokošici očekuje se 11 vozača juniorske konkurencije, dok će među vozačicama bodove dijeliti njih šest. S tri pobjede, u tri nastupa, liderica Prvenstva je najtrofejnija hrvatska automobilistkinja Iva Damarija (AK Pula-Rovinj), koja trofejni Autobianchi A112 1.4 na slalom stazama dijeli sa suprugom Nenadom. U borbu za postolje upustit će se i Kristina Harapin (AK Delta Sport Zagreb) i Dalila Delimehić (AKK DS Racing Prelog).
Sportski autoklub Samobor ponovo je na tragu stare slave, vodeća su ekipa među do sada 18 koliko ih je osvajalo bodove. Sedam su bodova u prednosti ispred sveprisutnog zagrebalčkog AKK Fly with Kolman, a čak 24 više od aktualnih prvaka iz 2021.godine AK Delta Zagreb.

Dvostruki bodovni program PH u autoslalomu na mokošičkoj stazi, na vodećim pozicijama u klasama dočekuju: serija do 1.200 ccm Saša Čaklović (AKK DS Racing Prelog), serija do 1.600 ccm Antun Laušin (SAK Samobor), serija preko 1.600 ccm Ivan Dropučić (AKK Fly with Kolman), sport do 1.400 ccm Dario Merlić (AMK Zanatlija Zagreb), sport do 1.600 ccm Igor Bogović (SAK Samobor), sport preko 1.600 ccm Matej Radovanović (AK Delta Zagreb) i klasa E1 Moto Tvrtko Radovanović (AK Delta). U konkurenciji Kupa RH točnosti povijesnih automobila, poslije pet nastupa u različitim disciplinama, bodovno su se izdvojili Anto Prnić (AK Pelješac racing), Zlatko Brozović (Belson Nostalgija) i Davor Bedalov (Splitski autoklub).

Dio vozača verifikaciju i tehnički prijam odradit će već u petak u večernjim satima, a jutarnji administrativni poslovi odvijat će se od 8 do 9,30 sati oba dana. U subotu trening počinje u 10,45 sati, svečano otvaranje je u 12,15 sati, a prva od tri vožnje kreće od 12,30 sati. Proglašenje najuspješpnijih je oko 18,30 sati na terasi Caffe bara Time. Nedjeljni program objedinjuje trening od 10,45, prvu vožnju od 12,15 sati, a nagrade najboljima, za jubilarnu 20.Nagradu Ragusa Racing, uručivat će se od 18 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...