Bez Hrvata utrke u Cazinu ne bi bilo

Autor: Miroslav Krpan 13.08.2022

Niko_Pulic__AK_Konavle__snimio_M__Krpan Foto: Miroslav Krpan

Međunarodna utrka na Krajiškoj zmiji privukla 72 prijave, od kojih je čak 61 hrvatski automobilist. Hrvatsko brdsko prvenstvo ovom, šestom utrkom u nizu, ulazi u svoj drugi, praktično završni i odlučujući dio sezone. U Kategoriji I lider prvenstva očekivano je Dean Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb), trenutno sa šest bodova prednosti ispred mladog riječkog asa Matije Jurišića.

ZAGREB – Međunarodna auto utrka na brdskim stazama, „22. Velika nagrada Cazina 2021.“, u susjednoj Bosni i Hercegovini, što se održava od 12. do 14.kolovoza, sljedeća je stanica hrvatskog brdskog prvenstva. Na stazi „Sedra – Ostrožac“, zvanoj „Krajiška zmija“, dugoj 3.870 metara, s prosječnim usponom 4,16 posto, u organizaciji Auto moto kluba „Motor Sport Cazin“, nastup su prijavila tek 72 vozača iz šest europskih zemalja. Utrka se boduje za FIA CEZ Prvenstvo Srednjoeuropske zone, CEZ Historic, te Prvenstva Republike Hrvatske za sportska i turistička vozila, kao i povijesna vozila. Brojke očito upućuju na činjenicu da nema 60-tak hrvatskih vozača iz 22 kluba, utrke s tradicijom od 1999.godine gotovo da ne bi bilo, a dobar dio sudačkog rukovodnog tima su sportski znalci klubova Hrvatskog auto i karting saveza.
Hrvatsko brdsko prvenstvo ovom, šestom utrkom u nizu, ulazi u svoj drugi, praktično završni i odlučujući dio sezone.
Ove godine uvedeni novi sustav razvrstavanja automobila Kategorije I po FIA „Performance factoru“, u šest grupa i 11 klasa, poslije pet natjecanja iznjedrio je i poneko iznenađenje, no o konačnom poretku teško je još govoriti. U Kategoriji I lider prvenstva očekivano je Dean Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb), trenutno sa šest bodova prednosti ispred mladog riječkog asa Matije Jurišića koji u domaćem prvenstvu, na posudbi brani boje vodeće ekipe Autokluba Župa Dubrovačka. Ipak, treba spomenuti da Jurišić, već drugu sezonu za redom uspješno, kao matični vozač AK RI autosport, usporedo s domaćom, vozi i europsku sezonu FIA EHC u kojoj ga očekuju još tri nastupa, od kojih se oni u Ilirskoj Bistrici i Buzetu preklapaju s hrvatskim prvenstvom. U ekipnom plasmanu Župljani su stekli prednost koju za sada uspješno održavaju ispred bodovno izjednačenih ekipa AK Dubrovnik Racing i AKK Fly with Kolman. Dimitrijević i Jurišić vodeći su u svojim grupama 1 i 3, dok u preostale četiri čelne pozicije drže veteran Niko Pulić (AK Konavle) u Grupi 2, a istovremeno i njegov sin Ivan u Grupi 5, s tri pobjede Grupe 4 vodeći je Marino Poropat (AKK Fly with Kolman), dok je bez pobjede, ali s pet drugih mjesta, na čelu jedne od najbrojnijih, Grupe 6 Florian Šalec (AK Zagorje).
U kategoriji II (formule i prototipovi) favorit za ukupnu pobjedu na utrci je višestruki hrvatski prvak i nositelj Dijamantne kacige HAKS-a Mađar Laszlo Szasz, koji brani boje AK Dubrovnik Racinga. Szasz je aktualni državni prvak Kategorije II PH i šesterostruki cazinski ukupni pobjednik i rekorder staze iz 2019.godine s vremenom 2:08,687 minuta. Rekord u Kategoriji I od prošle je godine, u vremenu 2:15,126 minuta, vlasništvo Domagoja Perekovića (AMK Zanatlija Zagreb), koji ove godine nastupa u FIA EHC Prvenstvu Europe, gdje u Grupi 1 drži drugo mjesto.
Nakon subotnjih treninga, što počinju u 13 sati, borbe za bodove odvijat će se u nedjelju 14. kolovoza u dvije vožnje. Prva je na rasporedu u 11 sati. Svečana dodjela priznanja bit će oko 17.30 sati na prostoru starta.