DIMITRIJEVIĆ U LOVU NA JURIŠIĆA Brdsko prvenstvo nastavlja se jubilarnom utrkom na Malački

Autor: Miroslav Krpan 17.06.2022

MATIJA_JURISIC__snimio_M_Krpan_ MATIJA JURIŠIĆ (snimio M.Krpan)

Prijavljeno 84 vozača iz četiri zemlje, Dejan Dimitrijević lovi četvrtu pobjedu na Malački, a Laszlo Szász desetu u nizu

Trolokve – Tradicionalna Međunarodna brdska automobilistička utrka, ove godine jubilarna „25.Nagrada Malačke – Sv.Dujam 2022.“, u organizaciji Splitskog autokluba, privukla je pažnju 84 automobilista, koji su prijavili nastup na stazi Malačka, u zaleđu Kaštela, dugoj 4.100 metara. Kao četvrta utrka sezone, uz bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske, za sportska i povijesna vozila, upisana je i u kalendar FIA CEZ Prvenstva Srednjoeuropske zone. Još su dvije bodovne konkurencije i to Prvenstvo Regije Jug HAKS-a na brdskim stazama i novouvedeni Kup PH povijesnih vozila. Domaći vozači pristižu iz 25 klubova, dok je stranaca tek sedam iz Crne Gore,Srbije i Poljske.

Na Malački se vozi jubilarna utrka začeta 1998.godine, a tijekom protekle 24 godine u Kategoriji I (turistički automobili) hrvatskog prvenstva pobjeđivala su desetorica vozača. Posljednje je tri godine na najvišem tronu, onom pobjedničkom, stajao Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman), koji će novom pobjedom pokušati nastaviti niz, a time i smanjiti bodovnu razliku na vrhu ljestvice ovogodišnjeg PH. Naime, vodeći je Riječanin Matija Jurišić (AK Župa Dubrovačka) sa Škoda Fabiom S2000, kojem je bodovni „vjetar u leđa“ dala njegova prva „generalka“ i pobjeda na otvorenju sezone u Makarskoj, kada je Dimitrijević zbog tehničkih problema svog Seat Leona odustao. Kasnije je upisao pobjede u Kotoru (Crna Gora) i Skradinu. Među nizom vrsnih vozača još je jedan kandidat za pobjedničko postolje, adut domaćina, Splićanin Martin Mustapić (SAK) u prestižnom Cupra TCR-u, koji je propustio nastup u Kotoru.

U Kategoriji II (formule i prototipovi) posljednje je desetljeće nemilosrdan u pobjedničkom nizu Mađar Laszlo Szász (AK Dubrovnik Racing) koji na ovom jubilarcu lovi svoju desetu pobjedu na Malački u nizu od 2012.godine. Szász je najuspješniji među petoricom dosadašnjih pobjednika na brdu Malačka od uvođenja formula i prototipova 2003.godine.

Ove je godine u hrvatsko prvenstvo uvedena nova raspodjela vozila u šest grupa, pa su poslije tri utrke vodeći: Grupa 1 Dejan Dimitrijević, Grupa 2 Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka), Grupa 3 Matija Jurišić, Grupa 4 Harun Hadžić (Splitski autoklub), Grupa 5 Ivan Pulić (AK Konavle) i Grupa 6 Florian Šalec (AK Zagorje).

Subotnje prijepodne 18.lipnja vozači će na prostoru Parka vozača u Trolokvama zaključivati verifikaciju i tehnički prijam vozila, potom od 11,30 do 14 sati voziti slobodni, a od 15,15 sati prvi od dva službena treninga. Prva od dvije bodovne utrke vozi u nedjelju od 12 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...