Drugi ogled sezone: U Crnoj Gori vozi se Međunarodna brdska utrka

Autor: Miroslav Krpan 12.05.2023

NINO_ANDREJEVIC___AK_Opatija___snimio_M.Krpan-39270 Nino Andrejević, AK Opatija (snimio: M. Krpan)

Prijavljeno 139 vozača iz šest zemalja, a 57 nastupa za bodove PH.

ZAGREB – Gostovanjem u susjednoj Crnoj Gori, na poznatoj brdskoj stazi Kotor-Trojica, nastavlja se Prvenstvo Republike Hrvatske na brdskim stazama u raspisu i kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza. U organizaciji Auto sportskog kluba Kotor, ovog se vikenda održava Međunarodna utrka „Memorijal Tripo Bukilica - Kotor 2023.“, boduje se za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, državna prvenstva Crne Gore i Hrvatske, a posebno nagrađuje i Kup Kotora. Prijavljeno je 139 vozača iz Crne Gore, Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Srbije, dok iz 18 hrvatskih klubova stiže 57 vozača. Staza je duga 4.350 metara s 16 zavoja i s pet postotnim usponom, a nakon starta, na samom izlazu iz Kotora, prolazi se automobilistima „mitskim“ prijevojem „Trojica“ s kojeg se pruža pogled na Tivat i južni Jadran.

LASZLO_SZASZ__AK_Dubrovnik_Racing__snimio_M.Krpan Laszlo Szasz, AK Dubrovnik (snimio: M. Krpan)

Druga je ovo utrka ovogodišnje domaće sezone, a već su rezultati prve, održane u Makarskoj, naznačili kako će do sredine listopada biti zanimljivih ogleda u svim raspisanim kategorijama. Ovogodišnja preraspodjela razvrstavanja automobila po FIA Performance factoru, u odnosu na prošlogodišnju, na svojevrstan je način „izmiješala“ karte, a uočljiv je i znatan broj novih vozača koji su se uključili u nastupe na brdskim stazama. Prva „generalka“ Kategorije I turističkih automobila, na usponu na Biokovo, pripala je aktualnom državnom prvaku Dejanu Dimitrijeviću (AKK Fly with Kolman Zagreb), kojem su se na postolju pridružila dvojica istarskih vozača Marino Poropat i Saša Radola, ove godine na posudbi u AK Dubrovnik Racingu. Uz njih trojicu u grupama su pobjedama slavili Nino Andrejević (AK Opatija), Filip Magdić (AKK Fly with Kolman) i Marin Božičević (AK RI autosport). Svi će, osim Božičevića, nastupiti i u Kotoru, a uz Kategoriju I, na crnogorskoj se stazi vozi i Kategorija II (formule i prototipovi) u kojoj će se pojaviti višestruki hrvatski prvak Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing) u formuli Reynard 2KL i Petar Dajak (AK Split Motorsport) u prototipu Norma N 20F. Za bodove PH povijesnih automobila prijavljena su tek trojica vozača predvođena aktualnim prvakom Dorijanom Kljunom (AK Rijeka) u Opel Kadettu.

Subotnji je program 13.svibnja rezerviran za dva treninga počev od 12 sati, dok se dvije bodovne vožnje odvijaju u nedjelju s početkom u 11 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...