FIA EHC Prvenstvo Europe na brdu: Muhvić do pobjede grupe i postolja kategorije

Autor: Miroslav Krpan 02.06.2022

TOMISLAV_MUHVIC__snimio_M_Krpan_

Četvorica hrvatskih automobilista u europskoj eliti na brdu u Češkoj polučili zapažene rezultate.

Zagreb – Četvrta ovosezonska utrka FIA European Hill Climb Championshipa, Europskog prvenstva na brdskim stazama je za nama. Vožena je „Ecce Homo Sternberk“ u Češkoj, jedna od najpoznatijih brdskih utrka, na stazi dugoj 7.800 metara, a u dvije kategorije FIA EHC nastupio je rekordan broj 74 vozača, među kojima i četvorica hrvatskih višestrukih prvaka.

Jedan od hrvatskih asova, svojevremeno i prvak Europe Gerovčanin Tomislav Muhvić ponovo je u svom Mitsubishi Lanceru Evo IX briljirao. Među 46 sudionika Kategorije I (turistički automobili) ponovo je na pobjedničkom postolju trećim mjestom ukupnog poretka iza pobjednika Austrijanca Karla Schagerla (VW Golf Rally) i Kosovara Lindona Kalenderija (Mitsubishi Lancer Evo IX). Muhvić je ovim rezultatom i novom pobjedom FIA Grupe 2, trećom ove sezone, učvrstio lidersku poziciju u svojoj grupi, ali i vratio se na treće mjesto Kategorije I. Četvrtim mjestom izuzetno konkurentne i jake FIA Grupe 4 nastup u Češkoj zaključio je mladi Riječanin Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000), grupe u kojoj je pobjedu odnio još jedan svojevremeni europski prvak Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR). Jurišić je ukupno u Kategoriji I osvojio 14.mjesto.

S nešto manje uspjeha, ali nakon problema u drugoj vožnji kada ga je u izlijetanju sa staze spriječila zaštitna ograda, do cilja i s petim mjestom Grupe 1 nastup je okončao Zagrepčanin Domagoj Pereković u Mitsubishi Lanceru Evo IX. U ovoj grupi pobjednik je Austrijanac Schagerl, dok je novom, četvrtom u nizu pobjedom FIA Grupe 4 Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX RS) učvrstio vodeću poziciju ovogodišnjeg Prvenstva Europe Kategorije I.

Ovog puta hrvatski automobilizam imao je i svog predstavnika u Kategoriji II (formule i prototipovi) u kojoj je među 28 sudionika nastupio i višestruki državni prvak Mađar Laszlo Szasz. On je Formulom Reynard 01L zauzeo ukupno osmo mjesto, ali i četvrto Grupe D/E2-SS.

Očekivani ukupni pobjednik utrke PE u Češkoj je Talijan Christian Merli u prototipu Osella FA30, na kraju 9,146 sekundi boljim vremenom dviju vožnji ispred Čeha Petra Trnke (Norma M20 FC). Treći je bio Nijemac Alexander Hin (Osella PA 30). Merli je odvezao i najbrže vrijeme, u drugoj vožnji 2:39,802 minuta, prosjekom 175,9 km/sat.

Slijedeća utrka FIA EHC najboljih europskih asova na brdskim stazama, vozi se u Italiji od 1. do 3.srpnja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...