FIA PRVENSTVO EUROPE NA BRDSKIM STAZAMA U SLOVENIJI Hrvatsko prvenstvo vozi se u Ilirskoj Bistrici

Autor: Miroslav Krpan 02.09.2022

CHRISTIAN_MERLI___snimio_M_Krpan__ FOTO: CHRISTIAN MERLI ( snimio M.Krpan )

Prijavljeno 217 vozača iz 15 zemalja, a u konkurenciji za europske bodove šest hrvatskih automobilista

ILIRSKA BISTRICA – U susjednoj Sloveniji Ilirska Bistrica ovog je vikenda, od 2. do 4.rujna, domaćin „28. GHD Petrol Q Ilirska Bistrica 2022.“, međunarodne automobilističke utrke na brdskim stazama. Pretposljednja je to utrka FIA European Hill Climb Championshipa sezone, ujedno bodovno natjecanje više različitih sustava, na kojoj se očekuje nastup 217 automobilista iz 15 europskih zemalja raspoređenih u 30-tak klasa sportske kategorije II ( formule i prototipovi), odnosno turističke kategorije I i povijesnih vozila. Uz europsko klasično boduje se europsko prvenstvo za povijesna vozila, te državna prvenstva Austrije, Hrvatske i Slovenije, Pokal AŠ 2005, što ukupno čini 11 različitih konkurencija.

Bistrička utrka, koja ove godine bilježi 15.izdanje bodovano za prvenstvo Starog kontinenta, najznačajnija je automobilistička priredba u Sloveniji, a nastup je u okviru sedmog bodovanja Prvenstva Hrvatske ove godine prijavilo 49 hrvatskih vozača iz 22 kluba, čime su, poslije 70 Slovenaca druga nacija po zastupljenosti.

HRVATI POTVRĐUJU VISOK PLASMAN U EUROPI

Slovenska utrka osma je ovogodišnjeg Prvenstva Europe, a među 94 sudionika svih konkurencija šest je hrvatskih asova. U Kategoriji I turističkih automobila nastupima, ali i rezultatima diljem Europe ove su godine obilježili Gerovčanin Tomislav Muhvić u FIA Grupi 2 (Mitsubishi Lancer Evo IX), Zagrepčanin Domagoj Perekoviću FIA Grupi 1 (Mitsubishi Lancer Evo IX) i Riječanin Matija Jurišić u FIA Grupi 3, koji će ovog puta voziti Audi A4 STW. Uz njih, povremenim se nastupima, pa i ovim u Sloveniji upisao i Mađar Laszlo Hernady (Mitsubishi Lancer Evo VIII) koji već niz godina ima hrvatsku licencu. Trojica naših prvaka bodovno, svaki u svojoj grupi, stoje izvrsno, Muhvić je prvi, Pereković drugi, a Jurišić treći, a isto su tako među deset najboljih Kategorije I, u konkurenciji čak 96 vozača, Muhvić peti, Pereković deveti i Jurišić deseti. U Kategoriji II formula i prototipova nastupit će hrvatski prvak Mađar Laszlo Szasz (Formula Reynard F3000), dok će u konkurenciji EHHC Povijesnih vozila nastupiti Dorijan Kljun (Opel Kadett GSI).

TOMISLAV_MUHVIC__snimio_M_Krpan_-07284 FOTO: TOMISLAV MUHVIĆ (snimio M.Krpan)

PRVI OVOGODIŠNJI SRAZ PEREKOVIĆ – DIMITRIJEVIĆ

Pored spomenutih asova za hrvatske ljubitelje automobilizma zanimljiv će biti novi ogled najbolje plasiranih u Prvenstvu Hrvatske, u svakoj od šest ove godine raspisanih grupa po novom razvrstavanju „Performance factora“. U Kategoriji I lider prvenstva je s pet pobjeda Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) u Seat Leonu s prednošću osam bodova ispred mladog Matije Jurišića ( u HR prvenstvo vozi za AK Župa Dubrovačka), koji će se ovaj put oprobati u očevu Audiju kojim je protekle dvije godine upisao nekoliko nastupa i visokih plasmana. Treći u ukupnom poretku je Splićanin Martin Mustapić (Splitski autoklub). Sada za vrh i postolje vrijedi očekivati i Perekovića i Muhvića.

U pojedinim grupama hrvatskog prvenstva svaki bod i pobjeda u Ilirskoj Bistrici može biti prestižan za konačan rezultat. Tako se u Grupi 2 Niko Pulić (AK Konavle) i Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka) izjednačeni, dok je u najbrojnijoj Grupi 6 tijesno na vrhu. Vodi Florijan Šalec (AK Zagorje), pet bodova manje ima Marin Božičević (AK RI autosport), a po sedam manje Armin Mujkanović (Splitski autoklub) i Filip Magdić (AK Fly with Kolman). Povoljniju bodovnu prednost imaju lideri u grupi 1 Dejan Dimitrijević, grupi 3 Matija Jurišić, grupi 4 Marino Poropat (AK Fly with Kolman) i grupi 5 Ivan Pulić (AK Konavle). Isto je tako s Laszlom Szaszom u Kategoriji II, te Dorijanom Kljunom (AK Rijeka) u ukupnom poretku PH povijesnih automobila.

Utrku organizira ljubljanski Autoklub Olimpija u suradnji sa slovenskim automobilističkim savezom AŠ 2005. Vozi se na atraktivnoj i zahtjevnoj stazi dugoj 5.010 metara, na dionici od Ilirske Bistrice do Šembija, prosječnog uspona 4,2 posto, uz 14 zavoja i dva „umjetna“ usporenja šikanama. Staza je tek desetak kilometara od Rupe i hrvatsko-slovenske granice pa se uobičajeno očekuje veći broj ljubitelja brzina iz Hrvatske, a sve kao matineja tradicionalne hrvatske automobilističke meke i praznika automobilizma 41.Ina Buzetskih dana koji su dva tjedna kasnije.

Prijem vozača i vozila je u petak od 9 do 18,30 sati.U subotu 3.rujna na rasporedu su čak tri treninga, prvi u 10 sati, dok se bodovne vožnje održavaju u nedjelju sa startom već od 8,30 sati ujutro, odnosno 13 sati drugom vožnjom.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...