Formula driver na Automotodromu Grobnik: Završni obračun sezone

Autor: Miroslav Krpan 17.11.2022

FRANCO_GIACOMAZZI__Italija__snimio_M_Krpan FRANCO GIACOMAZZI (Italija) snimio M.Krpan

Četiri vozača matematički, a još jedan i teorijski, mogu do novog naslova pobjednika međunarodnog HAKS Kupa formule driver

GROBNIČKO POLJE – Sredina studenog standardni je termin, već šesti puta, završnice mađunarodnog HAKS Kupa formule driver i to na Automotodromu Grobnik. Jedina promjena u odnosu na do sada pet održanih natjecanja, od 2016.godine do danas, je u organizacijskom timu. Ovogodišnju je organizaciju preuzeo sam nositelj kupa Autoklub Buzet Autosport uz suport AK Opatija Motorsporta.

Dvodnevna manifestacija, pod novim nazivom „SMX & Becker Formula driver Grobnik 2022.“, okupit će, u različitim konkurencijama, čak 230 vozačica i vozača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije, a među njima je 107 iz 34 kluba koji će u završnu borbu za bodove službenog HAKS Kupa Formule driver. Preostali sudjeluju u posebnoj Nagradi organizatora.

U vrhu bodovne ljestvice ukupnog poretka pred posljednji ogled je velika gužva. Četiri su vozača unutar sedam bodova, dok i peti ima izgleda, kad bi se poklopile neke druge vjerojatnosti, izbiti na sam vrh. Sezona je bila krajnje uzbudljiva, čak tri pobjednika pojedinih natjecanja, a pozitivan „poremećaj“ učinili su i bonus bodovi ostvareni s tek dva natjecanja na kojima se uspjelo provesti novu zamisao – dodatni ogled petorice najbržih. Stoga, na Grobniku vrijedi računati i na tu dodatnu opciju bodova. Sezonu je pobjedom u Buzetu otvorio Hrvoje Belinić (AK Pula Rovinj), potom je Učku dobio Talijan Marco Tessari, da bi preostale dvije pobjede, onu na Kleku kod Ogulina i u Limskom kanalu „oteo“ aktualni prvak 2021.godine Talijan Franco Giacomazzi.

Upravo je Giacomazzi u vodstvu s 55 bodova, drugo mjesto, ponajviše zahvaljujući bonus bodovima drži Austrijanac Dragan Gajić sa samo dva boda manje.Treći je Hrvoje Belinić s 49 bodova, a četvrti Marco Tessari s bodom manje. „Jocker“ za postolje sezone još može biti i Marino Poropat (AK Buzet Autosport) koji uz jedno odustajanje ima 35 bodova, dostatno za kalkulativne varijante poretka. Pogledamo li nastupe i pobjede na Grobniku Giacomazzi je slavio prošle godine, ali Belinić ima dvije pobjede predkoronskog ciklusa 2018. i 2019.godine. Za koga je namijenjen tron ove godine, tko će ući u „Top 5“ posljednjeg natjecanja sezone, kome će bodovi prevage donijeti slavlje, sve će se znati u kasno nedjeljno popodne 20.studenog. No, ne smije se zaboraviti i nekolicinu vrsnih automobilista koji upravo svojim rezultatom mogu pomrsti računicu već znanih favorita.

Ništa manje neizvjesnosti nema i u poretku klasa. Koliko god vodeći bili u prednosti, drugoplasirani su na potezu i još uvijek mogu preotet liderima stečeno. U konkurenciji vozačica izjednačene su Slovenka Sanja Paradiž i Talijanka Romina Bressan (AK Buzet Autosport), dok u brojnoj juniorskoj konkurenciji najveći su izgledi ipak na strani, do sada četverostrukog pobjednika tijekom sezone Vrsaranina Karla Perlicara (AKOK Skok racing 1993). Među klupskim ekipama Autoklub Buzet Autosport na pragu je novog naslova prvaka.

Subotnje poslijepodne od 14 do 17 sati predviđeno je za verifikaciju i tehnički prijam, dok nedjeljno jutro u 8 sati prvo okuplja sve sudionike na „čašici“ razgovora. Slijedi trening od 8,30 sati, svečano otvaranje je u 11 sati, a odmah potom i prva od dvije bodovne vožnje stazom dugom 4.000 metara s deset usporenja (šikana). Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 17,30 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...