[AUTOMOBILIZAM] Formula driver nastavlja sezonu na Učki: Učka namamila 180 automobilista

Autor: Miroslav Krpan 14.07.2023

HRVOJE_BELINIC__AK_Pula-Rovinj__snimio_M.Krpan-34625 HRVOJE BELINIĆ AK Pula-Rovinj (snimio: M. Krpan)

Deveti puta na stazi Učka vozi se, ove godine druga utrka sezone Formule driver.

OPATIJA- Na dionici nekad legendarne brdske auto utrke, na padinama Učke, s kvarnerske strane, u nedjelju 16.srpnja održava se „9. Formula driver Inter Cars Učka 2023.“, drugo ovogodišnje natjecanje sezone u disciplini Formula driver, svojevrsnoj kombinaciji brdskih auto utrka i autoslaloma, a sve po uzoru na natjecanja u susjednoj Italiji. Formula driver u proteklom se desetljeću potvrdila najpropulzivnijom domaćom automobilističkom disciplinom u sustavu raspisa Hrvatskog auto i karting saveza, pa stoga ne čudi i konstantan rast prijavljenih sudionika. Organizator ove utrke, Autoklub Opatija Motorsport, zaprimio je čak 179 prijava iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. U bodovnom sustavu međunarodnog HAKS Kupa upisano je 79 vozačica i vozača iz 30 klubova, među kojima je 17 juniora i devet vozačica. Preostalih stotinu nisu obvezni posjedovati sportsku licencu, pa je tako njihov nastup promo i rekreacijskog tipa, upražnjavanje cjelodnevne satnice manifestacije, a za posebne nagrade organizatora.

-Iz godine u godinu nastojimo pružiti što bolje uvjete sudionicima, ali i ljubiteljima brzina. Uvijek posebnu pažnju posvećujemo sigurnosti, pa su tako u proteklom periodu na duljini gotovo kilometar staze postavljene nove zaštitne ograde. Zahvaljujemo svima, prvenstveno Gradu Opatija i Sportskom savezu Grada Opatija, koji su u našoj manifestaciji, prepoznali dobru sportsku i turističku priču. Uz nas je od samog početka i glavni sponzor tvrtka Inter Cars, koja je ovim vidom pronašla svoj interes u automobilizmu – kazala je Martina Puž, tajnica AK Opatija Motorsport i predsjednica Organizacijskog odbora.

Oktanski_spektakl_na_Ucki__snimio_M.Krpan_ Oktanski spektakl na Učki (snimio: M. Krpan)

Nedjeljni trening i dvije bodovne vožnje, čija se vremena zbrajaju za konačni poredak, odvijat će se na dionici od Veprinca do Vele Učke,dugoj 3.600 metara, s ciljem malo niže nekadašnjeg odmarališta Ina, a duž dionice, na ravnim pravcima postavljeno je devet šikana, usporenja gumama pored kojih prolaze vozila.

Nakon prvog natjecanja sezone u Buzetu, rezultatski se izdvojila vrhunska petorka koji su favoriti i za nastup na Učki. Praktično, sve redom dosadašnji šampioni pojedinih sezona, Talijani Franco Giacomazzi (Lancia Delta Evo Proto), njegov sunarodnjak Marco Mazzoni (Ford Sierra), s licencom AK Buzet Autosport, jedini koji se još nije osladio titulom pobjednika sezone, Zagrepčanin Hrvoje Belinić (Renault Clio Cup), dugogodišnji vozač AK Pula-Rovinj i branitelj naslova najboljeg sezone 2022.godine, još jedan Talijan Marco Tessari (Fiat 500 Proto), te Austrijanac Dragan Gajić (Opel Corsa HVR). Njihove pozicije, a posebno pobjedničko postolje vrebaju i najbolji hrvatski automobilist junior 2022.godine Vrsaranin Karlo Pelicar (Citroen AX KitCar) iz AKOK Skok racing 1993, ili Marko Leš (AK Pula-Rovinj) i Goran Sruk (AK Dubrava). Najboljih pet poslije dvije vožnje ulaze u bonus bodovnu vožnju Top 5, ako to vremenski tjesnac satnicom prebogatog dana dozvoli, što može biti i presudno na kraju sezone.

Svaka klasa priča je za sebe, kao i posebne konkurencije juniora i vozačica, a ekipno za naslov bore se prioritetno istarski klubovi Pula-Rovinj, Buzet Autosport, Skok racing 1993,....

Natjecanje se uz međunarodni HAKS Kup boduje i za prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a i Auto i karting saveza Istre. Sjedište organizatora je u novouređenom Društvenom domu Veprinac uz koji će se odvijati tehnički prijam i verifikacija u subotu od 15 do 18 sati. Nedjeljno jutro od 8,30 sati predviđeno je za trening, a u 11 sati svečanim otvaranjem najavit će se start prve od dviju bodovnih vožnji. Oko 19 sati u Parku vozača najuspješnijima će biti uručena zaslužena sportska priznanja.

Prometnica od Veprinca u smjeru vrha Učke, do skretanja za ex.Ina odmaralište bit će zatvorena za javni promet u nedjelju 16.srpnja od 7 do 20 sati. Alternativni put je Tunel Učka, a prilaz do vrha Učke je s istarske strane. Utrke će se moći pratiti u direktnom televizijskom prijenosu putem platforme Novinet TV koja objedinjuje i više lokalnih portala, a ulaz za posjetitelje je besplatan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...