[FOTO] OTVORENA NOVA SEZONA Na Grobniku održan Twingo endurance

Autor: Miroslav Krpan 25.02.2022

twingo_kup_grobnik_2022__2_ Prvi ovogodišnji ogled na Grobniku (snimio M.Krpan)

Zimski četverosatni Twingo endurance grobničkom stazom okupio 40 vozača i vozačica iz šest zemalja

Grobničko polje - Prohladan dan, uz zubato zimsko sunce, bio je idealan za prvo ovogodišnje organizirano okupljanje automobilista na Automotodromu Grobnik. Zahvaljujući neumornoj skupini oktanskih zanesenjaka slovenskog Lema Racinga, u dvodnevnom programu, pored slobodnih vožnji održan je „Twingo Cup winter endurance 2022“, utrka izdržljivosti u trajanju četiri sata. Sudjelovalo je 15 timova u čijim su sastavima bile vozačice i vozači Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Austrije i Italije.

twingo_kup_grobnik_2022__5_ Pulić,Mogorović,Baksa i Sertić po završetku nastupa (snimio M.Krpan)

Prvi je dan treninga i kvalifikacijskih vožnji protekao uz kišno vrijeme i mokru stazu, da bi već sutradan sve bilo drugačije. Suh dan, hladan, ali okupan suncem, novi uvjeti na stazi. Među 15 timova našla su se i dva hrvatska. Iako najavljeni, u timu Jaškapacka, trebale su biti dvije hrvatske automobilističke legende Niko Pulić i Tihomir Filipović. Treća je članica tima bila mlada i perspektivna, na krugu sve rezultatski stabilnija Pazinjanka Stefani Mogorović. Pulić je na kraju bio uz automobil, u ulozi voditelja tima i mentora, dok je Filipović zbog nenadane ozljede, samo dan ranije u Zagrebu, na jednom oktanskom događanju, morao otkazati svoj dolazak na Grobnik. Uz mladu Stefani, za volanom malog Twingića pojavili su se Siniša Baksa i Davor Sertić.

Ipak, vrijedi se vratiti na treninge tijekom kojih su najbolje vrijeme kruga, pomalo iznenađujuće, ostvarili članovi domaćeg „MA Sport Teama“ u čijem su se sastavu našli Ivan Dušević i Paolo Dessardo. Najbrži krug 2:07,232 minuta, vrijedan liderske startne pozicije za utrku, za 25 tisućinki sekunde boljim vremenom od slovenskog tima Šeme-Alokes, Matuljci su iskoristili za dobar start, kasnije tijekom utrke održavali tempo, da bi u konačnici nastup zaključili petim mjestom, ali u posljednjim minutama i znatno oštećenim automobilom. Ipak, stigli i prošli ciljem, kao jedni od pet posada unutar nepune minute viška od pobjednika.

twingo_kup_grobnik_2022__4_ Malen i skraćen uspješno u cilju (snimio M.Krpan)

Na postolju „generalke“ našla su se tri slovenska tima,pobjedu je slavio Team Preša Cerklje (Preša, Cerar) koji su u vremenu 4:00:11,395 sati odvezli 98 krugova grobničkom stazom (408,54 km). S 18,487 sekundi slabijim vremenom drugo je mjesto osvojio Team Šeme-Alokes u sastavu Ivanuša, Šeme-Plevel, dok je „JGG Team“ u tandemu Štuflek-Bovha za treće mjesto zaostao 37,298 sekundi iza pobjednika.

Naš Jaškapack team osvojio je osmu poziciju ukupnog poretka.

-Lijepo iskustvo. Velika je razlika u vožnji ovog automobila spram meni do sada znanog Clia. U ova dva dana uvjeti su nam bili dijametralno suprotni, od kiše i mokre staze, do prohladnog i suhog dana. Prvi smo puta nastupali nas troje u ovom sastavu, a vrijedno pažnje je svakako mentorstvo iskusnog i trofejnog Nike Pulića. Zahvalna sam što sam i ovo probala – po završetku natjecanja kazala je Stefani Mogorović.

twingo_kup_grobnik_2022__1_ Stazom se vozi, a objekti su pod skelama (snimio M.Krpan)

Svi sudionici bili su podijeljeni u tri skupine, pa je vrijedno spomena pobjednički tron „Ma Sport teama“ u konkurenciji AM (amateri). Najbrži krug u utrci, vremenom 1:59,476 minuta i prosjekom 125,588 km/sat, u 53.krugu ostvario je mađarsko-slovenski Team MHM, ostvarivši na kraju deseto mjesto ukupnog poretka.

Automotodrom Grobnik probudio se tako iz zimskog, natjecateljskog sna. No, pogled uokolo, po stazi i objektima, daje naslutiti da se proteklih mjeseci puno radilo i radi, kako na novim zaštitnim ogradama, tako i uređenju vanjskog i unutarnjeg prostora iznad velikih boxova u svrhu što bolje i kvalitetnije usluge mnogobrojnim korisnicima i organizatorima manifestacija što slijede.

twingo_kup_grobnik_2022__3_ Zamjena vozača u matuljskom timu (snimio M.Krpan)
twingo_kup_grobnik_2022__6_ Twingo MA Sport Teama (lijevo) u završnici utrke (snimio M.Krpan)
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...