[FOTO] Porazom od Finske Hrvatska se oprostila od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Autor: Nikola Cvjetović 03.07.2022

hrvatska_finska_kosarka_2022__14_

Fotogaleriju s utakmice pogledajte u nastavku...

Rijeka - Hrvatska košarkaška reprezentacija porazom u Rijeci od Finske 79-81 oprostila se od plasmana na Svjetsko prvenstvo 2023.

hrvatska_finska_kosarka_2022__1_

Nakon deset minuta igre Finci su vodili 17-21. Bio je to odličan rezultat za Hrvatsku čije je nervozno otvaranje gostujuća ekipa kaznila ranim bijegom na 12 poena viška (2-14).

Druga četvrtina donijela je više mirnoće u hrvatskim redovi i brzo približavanje na samo dva poena minusa 21-23. Damir Mulaomerović je u tim trenucima forsirao spuštanje lopta na Ivicu Zupca i to je napadački donosilo rezultat, no svaki individualni pokušaj rješavanja završavao bi brzom finskom tranzicijom i lakim poenima. U tren oka Hrvatska se vratila u stresnu zonu čemu je pridonio i zonski pressing gostiju koji su ponovno odletjeli do +12 (23-35).

hrvatska_finska_kosarka_2022__19_

Dugo se Hrvatska mučila za novo približavanje (32-36), a onda munjevito ušla u nove probleme koje je tricom načeo i košem u završnici poluvremena zaključio Lauri Markkanen za neugodnih devet poena minusa (34-43).

Drugo poluvrijeme donijelo je buđenje Bojana Bogdanovića koji je prvo sjajno asistirao za Zupca, pa zabio tricu, a onda i dva bacanja za povratak Hrvatske na 41-45. Uslijedila je nesmotrenost Gorana Filipovića koji Salinu pruža mogućnost da s crte slobodnih bacanja vrati Fince u komfor zonu (41-48).

Omogućilo je to gostima kontrolu utakmice ponajviše jer im se otvorio i šut za tri poena pa je u 25. minuti njihovo vodstvo ponovno bilo dvoznamenkasto (47-57). Prkačin i Gnjidić tu su prednost prepolovili, a nakon blokade Zupca koji je brutalno zaustavio Madsena uslijedilo je zakucavanje Tonija Perkovića za dolazak Hrvatske na posjed zaostatka (54-57). Seriju nadahnute igre nastavlja NBA potezom Roko Prkačin koji fantastičnim zakucavanjem dovodi utakmicu u potpuni egal (56-57), a vodu u ušima finskih igrača za nastavak serije koristi Bogdanović za prvo vodstvo Hrvatske nakon početnih 2-0 (58-57). Niz do 14-0 nastavlja Hezonja tricom za 61-57. Fince je u tim trenucima na životu ostavio Miro Little tricom na isteku treće četvrtine za 61-60.

hrvatska_finska_kosarka_2022__8_

Hezonja i Bogdanović individualnom kvalitetom su u uvodnim minutama održavali Hrvatsku u prednosti. Nakon tri minute igre ona je iznosila četiri poena (67-63), ali za nešto više trebao se netko i priključiti. Zubac i Prkačin su odličnom akcijom donijeli malo napadačke promjene, ali unatoč činjenici da su se Finci strašno mučili u napadu, Hrvati se nisu uspijevali odvojiti. Bogdanović iskustveno iznuđuje prekršaj za tri bacanja i vodstvo 72-67, a nakon novog promašaja gostiju Zubac pogađa jedno bacanje za +6 (73-67).

Uslijedile su nove komplikacije. Gnjidić zbog simuliranja prekršaja dobiva tehničku, pa gosti s linije slobodnih bacanja iz ničega dolaze do samo tri poena minusa (73-70). U sljedećem napadu Hrvatska je opasno živjela. lopta bila na rubu gubitka, a onda Zubac zabija uz prekršaj i vraća Hrvatsku na +6 (76-70). Fantastični hrvatski centar spašava i sljedeći hrvatski napad za 78-70. Seppala ne dopušta da utakmica završi, nego tricom za 78-73 nagovještava neviđenu dramu.

hrvatska_finska_kosarka_2022__9_

Lovro Gnjidić propušta priliku s crte slobodnih bacanja dovesti Hrvatsku na korak od uspjeha, a uz sve to napravio je i osobnu pogrešku pa Valtonen 52 sekunde prije kraja smanjuje zaostatak gostiju na 78-75.

Nakon nesportske koju je Salin napravio na Bogdanoviću najbolji hrvatski igrač postiže samo jedno bacanje, Hrvatska propušta dodatni napad, a Edon Maxhuni tricom smanjuje na 79-78.

Finci biraju Gnjidića da dođe na crtu za slobodna bacanja i na njemu rade brzi prekršaj. Mladi je Zagrepčanin promašio bacanja, a Finska dobila napad za pobjedu. Preko nacrtane akcije za Markkanena zabijaju tricu i prelaze u vodstvo 79-81. Bogdanović na drugoj strani promašuje šut za tri poena, no ispod koša Markkanen je faulirao Zupca koji je dobio priliku odvesti Hrvatsku u produžetak. Nije ju iskoristio. Bio je to znak za početak slavlja finskih igrača.

Izvor: https://www.hks-cbf.hr/

pocket icon

Porazom od Finske Hrvatska se oprostila od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Više sa portala torpedo.media ...