[VIDEO/FOTO] Promocija WRC-a u središtu Rijeke

Autor: Miroslav Krpan 15.04.2022

wrc_platak_promocija_2022__1_

Ljubitelji brzina i najvećeg sportskog događanja u Hrvatskoj, za sedam će dana, na padinama Platka uživati u svjetskoj rally eliti

Rijeka – Veliki preduskršnji petak i predivan sunčani proljetni dan izmamio je na riječku gradsku pješačku žilu kucavicu mnoštvo ljudi koji su, na sjevernoj strani Korza, uz morske delicije, prigodne besplatne obroke, poklon Grada Rijeke svojim žiteljima za blagdanski vikend, na drugoj, onoj bližoj moru, ne baš i prikladnoj za promociju najvećeg sportskog događanja u nas, mogli uživati uz glazbene note i zvukom pravog trkaćeg automobila, jednog povijesnog značajnog primjerka kakvi su nekad dominirali rally stazama.

wrc_platak_promocija_2022__4_

Višesatna promocija, poziv svim ljubiteljima kraljice auto sporta, da spoznaju niz detalja o predstojećem WRC Croatia Rallyju, trećoj ovogodišnjoj postaji FIA Svjetskog prvenstva u auto Rallyju, kojeg je domaćin Hrvatska, od 21. do 24.travnja, a sve u organizaciji Autoklubova zagrebačkog CRO Dakar Teama i porečkog „D.T. Motorsport“, uz tehničku realizaciju AK Delta Sport Zagreb. Drugo izdanje projekta hrvatskog WRC-a, iza kojeg prema FIA stoji Hrvatski auto i karting savez, ove će se godine odvijati na širem području od prošlogodišnjeg, pa su uz Grad Zagreb, te tri okolne županije – Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku i Karlovačku, dodane i destinacije Varaždinske i Primorsko-goranske. Do samog Rallyja odbrojavaju se dani prstima jedne ruke, a sati do dolaska timova u zonu Servisnog parka koji je smješten na Zagrebačkom Velesajmu. Da će uskršnji produljeni vikend za brojni organizacijski aparat ove vrhunske sportske, ali značajem ništa manje važne turističke, pa i gospodarski znakovite manifestacije biti radni, znalo se odavno. Hrvatskoj je priznanje da drugu godinu za redom bude domaćinom najboljih relijaša svijeta, 66 sudjelujućih posada koje stižu s gotovo svih kontinenata, a među njima je i osam hrvatskih posada.

PLATAK – MAMAC ZA DESETINE TISUĆA LJUBITELJA BRZINA

Ovogodišnji program predviđa dio znanih brzinskih ispita oprobanih tijekom prošle godine, dok svojevrsnu novost, uz Trakošćan, predstavlja dionica na Platku, znanom sportsko-rekreacijskom centru kojeg se isključivo povezuje uz zimske sportove, ali povratak automobilista na dionicu od Gornjeg Jelenja do „malog“ planinarskog doma, potom vožnjom „kroz“ Fun zonu na velikom parkirališnom platou podno prostora skijaških staza, pa sve vožnjom nizbrdo do magistralnog pravca Grobničko polje-Gornje Jelenje, svojevrsni je izazov vozačima, a meka primamljiva gledateljima.

VIDEO

-Od sredine veljače u prodaji su bile, po neznatno povoljnijem iznosu, ulaznice za cjelodnevni spektakl zagarantiran u „Fun zoni“ na Platku. Ulaznice su i dalje u prodaji, po cijeni 90 kuna, uz dodatnu uplatu 35 kuna za parkiranje osobnog automobila na prostoru Zračne luke Grobničko polje. Svi posjednici ulaznica od tog će mjesta organiziranim autobusnim prijevozom u rano-rano jutarnjim satima subote 23.travnja biti prevoženi na Platak, gdje će uz prijepodnevni i večernji prolazak relijaša, posebno konstruiranom stazom na platou, skokom, slalom vožnjom i dvostrukim krugom pred, vjeruje se uzbuđenom publikom, u pauzi moći uživati uz glazbu DJ-ja, televizijske snimke s ostalih brzinskih ispita, koji se tog dana odvijaju na širem karlovačkom području, bogatoj ugostiteljskoj ponudi, mogućnosti kupovine promo materijala hrvatskog WRC-a, te nastupu znane grupe Gustafi, kazivala nam je Iva Butorac, predstavnica medijske službe Organizatora.

Rally za Svjetsko prvenstvo još je jedna velika sportska manifestacija kojoj su, kao partneri u projektu, domaćini Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera, a čiji se program odvija na širem području Općine Čavle. Nije stoga čudno da u tom projektu sudjeluje veliki broj domicilnog stanovništva, a očekuje se i odjek istog za budući rad.
-Od trenutka kada smo saznali da je Platak uključen u ovogodišnji program WRC-a intenzivno radimo na tome s ciljem da se, očekivani, izuzetno veliki broj ljudi, na Platku i području koje pokriva naša općina osjećaju što bolje. Angažirani su svi raspoloživi kapaciteti 50-tak privatnih iznajmljivača kod kojih se raspolaže s više od 400 ležajeva, tu je i usluga u našim ugostiteljskim objektima, a prepoznatljivost našeg kraja moći će se okusiti i u Fun zoni, gdje će se uz ostalo, neizbježno nuditi i naša palenta kumpirica. Najavljuje nam se dolazak više desetaka tisuća gledatelja, pa činimo sve da ih spremni dočekamo i ugostimo. Jer, ne zaboravimo, kroz vidokrug Platka i Grobničkog polja, Kvarner i naša Županija otići će slikom i riječju diljem svijeta, ističe Ivan Salomon, direktor Turističkog ureda TZ Općine Čavle.

PRODAN SE BUDI S VREMENSKOM PROGNOZOM

Predblagdansko događanje u središtu Rijeke bilo je zamišljeno i kao susret s jednim od hrvatskih vozača, sudionika WRC-a, ne bilo kim, već aktualnim državnim prvakom Buzećaninom Viliamom Prodanom, članom AK Opatija Motorsport. Uz njega trebao je biti izložen i njegov trkaći „bolid“ Renault Clio Rally 4, ali završnica priprema za nastup malo je promijenila program promocijskih aktivnosti. Prodana smo telefonom dobili s poslovnog puta u Dalmaciji, pa nam je izjavio:

wrc_platak_promocija_2022__2_

-Žao mi je što danas nisam među Riječanima, ali vjerujem da ćemo se predstaviti, ja i moj suvozač Zoran Raštegorac, u dobrom nastupu na ovogodišnjem WRC-u. Imamo iskustvo prošlogodišnjeg Monte Carla, potom našeg Croatia rally, vozimo s novim automobilom kojeg smo adekvatno isprobali na nedavnom otvaranju hrvatske rally sezone u Karlovcu, na dijelu okruženja u kojem ćemo kroz pet-šest dana voziti pred desecima tisuća navijača. Sve smo to iskoristili kako bi našoj tehničkoj ekipi dali u zadaću svega što na automobilu treba poboljšati, usavršiti. Ti su poslovi sada gotovi, zadovoljni smo i spremni očekujemo start. Prije toga čeka nas i upoznavanje dionica, nimalo lakih, deset je različitih brzinaca koje prolazimo po dva puta u tri dana. Izazov će biti Platak, na „domaćem“ terenu, nadamo se uspjehu i ciljnoj rampi. A ostalo, što bude, bude. I još nešto,... već se danima budim s prvim pogledom na vremensku prognozu i najave, promjene koje se predviđaju za dane Rallyja. I o tome puno ovisi, ne samo nama, već svim posadama nastup, dobar prolaz, rezultat,... Ipak je to Svjetsko prvenstvo – kazao nam je Viliam, uvijek spreman da s „masom“ podijeli svoja mišljenja, iskustvo, ali i veselje uspjeha.

GROBNIČKI MUZEJ SPORTSKIH OLDTIMERA

Riječku prezentaciju WRC Croatia Rallyja sadržajno je upotpunio jedan kultni, izuzetno vrijedan, odnedavno muzejski primjerak automobila Lancia Delta HF Integrale, kakvim su nekada svjetski asovi harali brzincima i osvajali naslove prvaka. Ovaj automobil, čiji se razorni i očaravajući zvuk, svako toliko čuo središtem Rijeke, sada je u vlasništvu Dorijana Kljuna koji je nedavno, upravo na prostoru Općine Čavle, u Sobolima, otvorio Muzej trkaćih oldtimera pod imenom Historic racing car.

wrc_platak_promocija_2022__3_

-Željeli smo iskoristiti ovu prigodu i prezentirati još jedan, sasvim novi, ne na našem području, već i u cijeloj Hrvatskoj, sadržaj vrijedan pažnje. Svoju strast i hrabrost da sakupljam povijesne primjerke trkaćih automobila okrunio sam otvorenjem ovog jedinstvenog muzeja, nove atrakcije na Grobniku u čijim se otvorenim i zatvorenim prostorima trenutno nalaze 22 automobila. Uskoro stiže i novo iznenađenje kojim ćemo upotpuniti ovu izuzetnu zbirku – kazuje Kljun.

Produljeni Uskršnji vikend bit će dani odmora, a potom slijedi tjedan otkana, tjedan nezaboravnih susreta sa svjetskom rally kremom. Platkom, u duljini dionice 15,85 km, vozit će se u subotu 23.travnja, u prvom prolasku od 10,09 sati, a drugom od 17,42 sati. Svi koji će željeti biti negdje oko staze moraju računati najmanje tri sata prije pozicionirati se i čekati. A onda slijedi – užitak.

Miroslav KRPAN

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...