[FOTO] TRKE PRIKO KRKE – SKRADINSKI OKTANSKI SPEKTAKL Dimitrijević, Jurišić i Mustapić na tronu domaća pobjeda

Autor: Miroslav Krpan 08.06.2022

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__11_ Skradin - meka za formule (snimio M.Krpan)

Uz visoke temperature u zraku, na skradinskoj utrci nastupilo 133 vozača iz sedam zemalja, bez rekorda, ali uz zanimljive oglede pobjednom Faggiolija u ukupnom poretku...

Svakoj sportskoj manifestaciji treba neko vrijeme da se organizacijski dokaže, da postane, ako uđe u svakogodišnje kontinuirano događanje, prepoznatljiva destinacija u koju sudionike ne privlači samo sportski sadržaj, već i puno toga popratnog. Uz to, neminovno je da i ljubitelji, u ovom slučaju brzina i slikovito kazano ovisnici o oktanima, pronađu svoj interes.

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__7_ Matija Jurišić, Dejan Dimitrijević i Martin Mustapić (snimio M.Krpan)

Skradin, gradić na ušću Krke, poznata destinacija ljubitelja prirode, zahvaljujući neposrednom okruženju Nacionalnog parka Krka, proteklog je vikenda, po 16.puta bio domaćinom automobilističkog natjecanja, što više znakovite međunarodne utrke na brdskim stazama, koja je bodovana i za dva državna prvenstva, hrvatsko i slovensko. Svojevrsni bljesak Nagrada Grada Skradina nenadano je doživjela sredinom 2020.godine, godine koju pamtimo po sveprisutnoj koroni i višemjesečnom zastoju svakodnevnog života. Hrabra odluka oktanskih zanesenjaka iz šibenskog Autokluba Mihovil sjela je na plodno tlo. Bili su među prvima, ako ne i prvi u Europi, koji su organizirali neku auto utrku koja je privukla znane europske asove gladne brzina, u godini kada se niti europsko prvenstvo nije vozilo. I tako, već treću godinu u nizu put Skradina uputi se niz asova kojima je ovaj gradić, ova utrka, ova očaravajuća sredina prirasla srcu.

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__6_ MATIJA JURIŠIĆ (snimio M.Krpan)

Bilo je tako i ove godine. Uz 133 automobilista iz sedam europskih zemalja, u bodovnim i nagradnim konkurencijama „Trke priko Krke“ našlo se još 30-tak promo vozača, među kojima su dominirali prestižni Porschei iz Hrvatske i zemalja okruženja.

Bio je to prvi pravi ovoljetni pakleni vikend. U zraku samo stupanj manje od 40, na asfaltu, u automobilu nemjerljivo goruće. Ali izdržali su svi, uz puno tekućine, tek tu i tamo hlada. Dovoljan je podatak da je organizator udijelio sudionicima i tehničkim izvoditeljima 1.100 boca hladne vode. Sva događanja na stazi od skradinskog mosta do Tromilja, dugoj 3.378 metara, sa startom tek 11 metara nadmorske visine, usponom od skromnih ali zahtjevnih i zavojitih 3,5 posto, do cilja na 129 metara nad razinom mora i Krke.

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__4_ Marin Božičević -pobjeda za rođendansko slavlje (snimio M.Krpan)

FAGGIOLI ODUŠEVLJEN

Talijanski internacionalac i jedanaesterostruki prvak Europe na brdskim stazama Simone Faggioli ukupni je pobjednik 16.međunarodne utrke „Nagrada Grada Skradina 2022.“. Faggioli je u novom bolidu, Nova Proto NP01-2022, koji je još u razvojnom procesu i praktično ga zasigurno najbolji vozač Starog kontinenta još uvijek testira, bio glavni favorit za pobjedu, ali očekivao se veliki sraz s najvećim mu rivalom na europskim stazama posljednjih sezona, trostrukim prvakom Europe i ovogodišnjim liderom FIA EHC Prvenstva Europe na brdskim stazama sunarodnjakom Christianom Merlijem (Osella FA 2000). No, dok Merli rezultatski ostvarenim vremenima nije briljirao, na kraju završio tek četvrti u ukupnom poretku, Faggioli je iz treninga u trening, iz vožnje u vožnju, poboljšavao vrijeme na stazi dugoj 3.378 metara.

Do poboljšanja vlastitog rekorda staze iz 2020.godine nedostajalo mu je gotovo sekundu i pol, ali je odvezao najbržu vožnju dana 1:23,673 minuta uz prosjek 141,981 km/sat. U dvije vožnje, čija se vremena za konačni poredak zbrajaju, bilo je uspješniji za 1,538 sekundi od sunarodnjaka Franca Carusa (Nova Proto NP01), dok je do treće pozicije stigao još jedan Talijan Robin Faustini (Osella FA30), uz zaostatak 1,728 sekundi.

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__2_ DEJAN DIMITRIJEVIĆ (snimio M.Krpan)

-Volim dolaziti u Skradin. Izvrsni domaćini i organizacija, ambijent za poželjeti, a ono što me posebno uzbuđuje vrhunska staza kakvu je teško naći diljem Europe. S puno zadovoljstva ponovo se vraćam – riječi su najtrofejnijeg europskog brdskog asa Simonea Faggiolija.

Na skradinskoj stazi tijekom vikenda nastupilo je čak 20 formula i prototipova, od kojih su 11 bili na čelnim pozicijama generalke. I onda, iza svih njih, prvi i najbrži „klasični“ automobil, 12. ukupno, najbolji hrvatski automobilist, aktualni viceprvak, ujedno pobjednik Kategorije I hrvatskog prvenstva Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb), koji je sa Seat Leonom vozio blizu, ali nedovoljno za novi rekord Kategorije I. Najbolja vožnja 1:37,936 minuta s prosjekom 121,363 km/sat. U međunarodnoj konkurenciji najveći mu je suparnik bio Slovenac Milan Bubnič (Lancia Delta HF Integrale), na kraju 14.ukupno, dok je 17.mjesto generalke do trećeg mjesta u međunarodnoj, a drugog u domaćoj konkurenciji Kategorije I stigao 19-godišnji Riječanin Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000), koji u hrvatskom prvenstvu brani boje AK Župa Dubrovačka. Njemu je pak, u hrvatskom bodovnom skoru, izravni konkurent bio Splićanin Martin Mustapić (Splitski autoklub), koji je u konačnici za Jurišićem zaostao više od dvije sekunde vozeći Cupru TCR.

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__5_ Martin Mustapić (Splitski autoklub) snimio M.Krpan

Tijekom vikenda bilo je više odustajanja uglavnom zbog tehničkih kvarova, dok je za pamćenje spektakularni let zrakom na treningu mlade vozačice, gotovo početnice, Lane Utrobičić (AK Makarska) u Peugeotu 106, a izlijetanje je imao i trofejni hrvatski veteran Tihomir Filipović (VW Polo Proto). Srećom, oboje su prošli bez ozljeda.

ROĐENDANSKO I POBJEDNIČKO SLAVLJE MARINA BOŽIČEVIĆA

Skradin je, poslije Biokova (Makarska) i Kotora (Crna Gora) treća ovogodišnja postaja najboljih hrvatskih vozača brda. Pojedine klase okupljaju tek nekoliko vozača, pa je lakše stići i do bodova, dok u onim s deset i više sudionika konkurencija je nemjerljiva, odlučuju tisućinke. U konkurenciji 80-tak vozača raspoređenih po novim pravilima „Performance factora“ u 11 klasa (šest grupa), vozača iz čak 26 klubova, naslove pobjednika osvojili su predstavnici tek šest klubova. Treći puta ove sezone tri pobjede otišle su u Autoklub Župa Dubrovačka, ove sezone trenutno našu najuspješniju ekipu brdskih utrka. Nihad Seferagić (klasa 2B), Matija Jurišić (3B) i Stipe Bakavac (6A) ujedno su i pobjednici grupa. Dvije pobjede klasa, ali i grupa odlaze u redove AKK Flay with Kolman Zagreb Dejanu Dimitrijeviću (1) i Marinu Poropatu (4), dok preostalu pobjedu grupe 5, ali i klase 5A u vitrine novog kluba AK Konavle odnosi Ivan Pulić, sin proslavljenog i trofejnog hrvatskog asa Nike koji je upisao još jedan nastup u seriji najavljene opraštajuće sezone. U najjužniji dio Hrvatske, u AK Dubrovnik Racing, do ove sezone nepobjedivu ekipu, pobjede klasa odnose Laszlo Hernady (3A) i Mato Milković (4B).
Mlade snage s Kvarnera pobrinule su se za preostala tri pobjednička postolja i najviše stepenice – dvije pobjede mladih lavova Autokluba RI autosport Marina Božičevića (6B) i Renata Herca (5B), te konačno sretan i uspješan nastup pobjedom je zaključio Lupoglavac Nino Andrejević (AK Opatija), svojevremeno nepobjediv u nekim tehničkim disciplinama. Božičević je pobjedničko slavlje upotpunio i proslavom 26.rođendana, dok je Herc ponosan i na status drugog najuspješnijeg juniora utrke iza neprikosnovenog sugrađanina, bazično člana AK RI autosport, Matije Jurišića.

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__12_ Tomislav Muhvić u razgovoru s direktorom Marinom Ferlanom (snimio M.Krpan)

Kategorija II (formule i prototipovi) hrvatskog prvenstva skromnog je broja, tek dva Mađara u dresovima hrvatskih klubova. Bolji i uspješniji višestruki državni prvak i nositelj Zlatne kacige HAKS-a Laszlo Szasz, kojeg Formula Reynard Zytec ovog puta nije baš slušala.

S tri već spomenute pobjede i maksimalnih 60 bodova u ekipnoj su konkurenciji slavili Župljani ispred prvih „susjeda“ AK Dubrovnik racing i zagrebačkog AKK Fly with Kolman.

Prvenstvo Hrvatske povijesnih vozila okupilo je devet sudionika, a najboljim se pokazao Dorijan Kljun (AK Rijeka) koji je Formulom Lotus zabilježio i dobar plasman, 25.mjesto ukupnog poretka utrke. Ujedno je bio pobjednikom jedne od povijesnih klasa, dok preostale pripadaju Hrvoju Čubeliću (AK Opatija), Leu Černiju (AKK Potkoš Fužine) i Ivanu Mandušiću (AKK Rogoznica), čijem je klubu pripala ekipna pobjeda.

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__3_ Dorijan Kljun (AK Rijeka) snimio M.Krpan

MUHVIĆ – PODRŠKA IZ GLEDALIŠTA

Skradinska utrka privukla je pažnju velikog broja ljubitelja brzina, ali zamijećeni su i predstavnici brojnih klubova i organizatora utrka širom Hrvatske, koji su očito u Skradinu, odnosno agilnosti i entuzijazmu sportskih zanesenjaka šibenskog Mihovila, prošle godine najboljeg organizatora brdskih utrka u nas po ocjenama Hrvatskog auto i karting saveza, prepoznali vrsnog takmaca za primat, ali i sredinu u kojoj se može „ukrasti“ dobra ideja ili spoznati način formule uspješnosti, štoviše naučiti nešto. Kud sreće da se sve dobro primjeni i na drugim utrkama. Svoje prijatelje i kolege sa strane staze bodrio je i nekadašnji europski prvak Tomislav Muhvić, a ove godine ponovo na europskim stazama poput vladara, u drugoj automobilističkoj mladosti, bilježi pobjedu za pobjedom.

Utrku je otvorio šibensko-kninski župan Marko Jelić, a prigodnim su se govorima uključili skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković, te predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok je u ime Hrvatskog auto i karting saveza izaslanikom predsjednika bio njegov zamjenik Vjekoslav Čičko, zahvalivši vrijednim organizatorima na istinski dojmljivoj manifestaciji prepoznatoj širom Europe.

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__1_-81349 16.Nagrada Grada Skradina 2022. -Vjekoslav Čičko,zamjenik predsjednika HAKS-a (snimio M.Krpan)

Slijedeća brdska utrka je FIA CEZ Prvenstvo Srednjoeuropske zone i Prvenstvo Republike Hrvatske 18. i 19.lipnja u zaleđu Kaštela. Jubilarnu 25.Nagradu Malačke Sv.Dujam organizira Splitski autoklub.

Rezultati – ukupni poredak 1.Faggioli (Nova Proto NP01-2022) 2:47,643 minute, 2.Caruso (Nova Proto NP01) +1,538 sekundi, 3.Faustini (Osella FA30) +1,728, 4.Merli (Osella PA 2000) +4,305, 5.Fazzino (svi Italija, Osella PA 2000),...12.Dimitrijević (Seat Leon) +30,109,... 17.Jurišić (Škoda Fabia S2000) +43,956,...18.Mustapić (Cupra TCR) +46,032,...20.Seferagić (svi Hrvatska, VW Polo) +49,535,...

Prvenstvo Hrvatske – Kategorija I ukupno. 1.Dimitrijević (AKK Fly with Kolman) 3:17,752 minuta, 2.Jurišić (AK Župa Dubrovačka) 3:31,599, 3.Mustapić (Splitski autoklub) 3:33,675, 4.Seferagić (Župa) 3:37,178, 5.Poropat (AKK Fly with Kolman, Renault Clio) 3:37,463, 6.Hadžić (SAK, Honda Integra) 3:37,890, 7.I.Pulić (AK Konavle, Seat Cupra Cup) 3:42,399, 8.Andrejević (AK Opatija, Fiat Punto Kit) 3:43,209, 9.Dolić (Župa, Mitsubishi Lancer Evo VIII) 3:43,806, 10.M.Franić (AK Dubrovnik Racing, VW Golf V) 3:44,984.

16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__8_ Nino Andrejević (AK Opatija) snimio M.Krpan
16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__9_ Ostatci 106-ice Lane Utrobičić (snimio M.Krpan)
16_Nagrada_Grada_Skradina_2022__foto_miroslav_krpan__5_ Martin Mustapić (Splitski autoklub) snimio M.Krpan
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...