[FOTO] WRC Croatia rally – drugi dan: Magla na Platku pobijedila rally

Autor: Nikola Cvjetović 23.04.2022

wrc_2022-10894

Dan pun iznenađenja – nakon paljevine Solbergovog Hyundaija brzinac pretvoren u etapu, prvi Platak prošao kroz gustu maglu, ali poslijepodnevni otkazan iz sigurnosnih razloga, s tri najbolja vremena briljirao Finac Lappi

Zagreb – U treći i odlučujući dan WRC Croatia Rallyja, koji se, sudjelovanjem 63 posade iz 26 zemalja svijeta vozi ovog vikenda cestama Hrvatske, s prednošću znakovitih i skromnih 19,9 sekundi, na prvoj poziciji ulazi finska posada Kalle Rovanperä-Jonnë Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1), poziciji koju drži od samog starta usprkos svim nedaćama s kojima su se, kako oni, tako i brojne druge posade suočavale tijekom prva dva dana. Subotnji je program počeo s osmijehom, poslije kiše i blata, na brzincima središnje Hrvatske, zapadno od Jastrebarskog i okruženja Duge Rese dočekale su ih uglavnom suhe dionice. Ali, poslije prva dva osmijeha, spuštajući se na Kvarner, ulaskom u šumu na Gornjem Jelenju, da bi odradili prvi prolaz, ove godine novom hrvatskom WRC destinacijom BI Platak, nije više bilo smijeha. Magla „svuda oko nas“ zarobila je vozače, ograničila njihove mogućnosti, a publici onemogućila potpun užitak. No, niti to nije najgore, prvi je Platak vožen, teško ali,... da bi pola sata prije polaska prema Gornjem Jelenju svima stigla obavijest da se poslijepodnevni Platak otkazuje iz sigurnosnih razloga zbog smanjene vidljivosti i izuzetno guste magle.

wrc_croatia_rally_2022_platak__3_

Jutro je na prvom brzincu Kostanjevac-Petruš Vrh, najduljem ove godine (23,76 km) počelo dobro za Toyotine vozače Britance Elfyna Evansa i Martina Scotta, najboljim vremenom ispred timskog kolege Finca Lappija i Estonca Tänaka u Hyundaiju. Međutim, četvrti kilometar nije bio sretan za švedsko-britansku kombinaciju mladog Olivera Solberga i suvozača mu Elliotta Edmondsona. Izgubili su kontrolu nad svojim Hyundaijem, proklizali,izletjeli u šumu i – zapalili. Neozlijeđeni su napustili vozilo iz kojeg je sukljala vatra na stražnjem dijelu. Brzinac je prekinut i pretvoren u etapu.

wrc_croatia_rally_2022-46089

Do jutra vodeći, sa šest najboljih vremena prvog dana Finac Kalle Rovanperä nije baš briljirao prijepodne drugog dana. Sva je najbolja vremena prepustio konkurentima, poslije Evansa, slijedeći BI Jaškovo-Mali Modruš Potok (10,10 km) pripada Fincu Lappiju, na Platku (15,85 km) najbrži put izlaska iz magle pronalazi Ott Tänak. U magli, Rovanperä, kako sam kaže, u samom početku niti ne osjetivši, oštećuje lijevu prednju gumu i gubi 54,5 sekundi za najboljim. Završnicu, prije ručka, u svoju korist, na najkraćoj dionici brzinaca cijelog Rallyja Vinski Vrh – Duga Resa (8,78 km) dobiva Neuville. Rovanperä zadržava vodstvo, ali sa znatno skromnijom razlikom, koju uspijeva zadržati do kraja dana. Poslijepodne, na prva dva brzinca briljira finski tandem Esapekka Lappi-Janne Ferm u Toyoti s dva najbolje odvezena brzinska ispita, da bi nakon otkazanog Platka, u smiraj dana svoj sedmi brzinac ovog rally osvojio lider i vodeći vozač ovogodišnjeg WRC-a „finsko čudo od djeteta“ Kalle Rovanperä.

wrc_croatia_rally_2022_platak__33_

-Ovo je moj odgovor.Bio je to dobar brzinac, punom snagom. Samo stisnuti gas – po dolasku na upis rezultata brzinskog ispita u Dugoj Resi izjavio je Finac.

Nedjelja je dan odluke, vodi se borba unutar 20 sekundi za prvo mjesto između Rovanpere i Tänaka (Hyundai), ali i borba za treću stepenicu postolja između Breena (Ford) i Neuvillea čiji je zaostatak za vodećim više od minutu i deset sekundi, ali međusobni tek pet. Belgijska posada Neuville-Wydaeghe (Hyundai) zauzima četvrto mjesto, a da „nestašni“ i nesretni Thierry nema kazni u ova dva dana, po vremenima bi bio nadmoćno vodeći. Sakupio je 1,50 minuta „viška“, novčanu kaznu 1.900 eura i FIA „poklon“ dobrovoljnog humanitarnog dvodnevnog rada za sebe i suvozača.

U Rallyju je sve moguće, a na Kumrovcu se prošle godine pobjeđivalo s tek šest desetinki prednosti. Nedjeljno jutro iz Servisa na Zagrebačkom Velesajmu izlazi se već u 5,30 sati, od 7,08 sati vozi se prvi prolaz novim WRC brzincem Trakošćan-Vrbno (13,15 km), a potom znani i kultni „Zagorska Sela-Kumrovec (14,09 km). Novi prolaz kreće u 10,26 sati, potom od 13,18 sati „Power Stage“ s kumrovečkim finišom i dodatnim bodovima. Prvoj trojici priznanja se uručuju po završetku BI u Kumrovcu, a sve ostale nagrade u zagrebačkom servisnom parku u 15,30 sati.

wrc_croatia_rally_2022_platak__41_

Svih je sedam hrvatskih posada ponovo „u igri“, a najbolje kotira 39.mjestom ukupno državni prvak Viliam Prodan, dok je „stari lisac“ Niko Pulić na maglovitom Platku bio naš najuspješniji.

pocket icon

Maglovit i kišni Platak dočekao WRC Croatia rally

Više sa portala torpedo.media ...