[FOTO/VIDEO] Završnica sezone na Grobniku i Platku: Na prvom međunarodnom „Čavle rally Challenge 2022.“ odlučuju se prvaci

Autor: Miroslav Krpan 11.11.2022

1_cavle_rally_challenge_2022__2_

Svih 30 prijavljenih posada ceremonijalnim startom iz središta Čavala najavilo završnicu domaćeg i međunarodnog zonskog prvenstva u sustavu HAKS-a

rally_cavle_2022__52_

Čavle – Središtem Čavala prodefilirali su rally automobili u pripremi za nastup na prvom međunarodnom „Čavle rally Challenge 2022.“, trodnevnoj manifestaciji što će objediniti završnicu ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske i Međunarodnog zonskog Prvenstva Hrvatske u rallyu, ali i na grobničkom automotodromu već tradicionalnu i čestu priredbu „Rally in Circuit Championship“. Na startu se očekuje više od 70 posada iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Mađarske.

Prigodni večernji prolaz startnom rampom sudjelujućih posada, u zaleđu Doma kulture, bio je samo dio višesatnog bogatog i sadržajnog programa, koji je upotpunjen domicilnom gastronomijom i zabavom, zahvaljujući pokroviteljima Općini Čavle i Turističkoj zajednici, dok je sve pod organizacijskom palicom Autokluba Poreč Motorsport i suorganizatora AKOK Skok racing 1993.

1_cavle_rally_challenge_2022__18_

Zaleđe čavjanskog Doma kulture tijekom ceremonijalnog večernjeg starta bilo je, oko startne rampe i 60-tak automobila, načičkano ljubiteljima oktana, kojima su se obratili talijanski partner organizatora Achille Guerrera, predsjednik Organizacijskog odbora Edi Milokanović, izaslanik predsjednika i član Upravnog odbora HAKS-a Miroslav Krpan, da bi prvi Čavle rally proglasila otvorenim općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, ponosna na tri velike automobilističke priredbe samo u jednoj godini – WRC, Nascar Euro Seriju i ovu novu koja ima otvoren put tradicije.

U ranim popodnevnim satima posade su imale prigodu voziti stazom Automotodroma Grobnik, koji je jedan od partnera u organizaciji, a sve u okviru Shakedowna.

rally_cavle_2022__41_

Rally Čavle sedmo je bodovno natjecanje ovogodišnjeg PH i MZPH na kojem će se odlučivati u većini raspisanih kategorija pobjednici i prvaci.

U ukupnom poretku s najviše bodova, 129, nastup očekuje najtrofejniji hrvatski rally as Juraj Šebalj koji će do nove titule nastojati doći uz pomoć suvozača Marijana Stublića (AKK Sveta Nedelja) u Toyoti GR Yaris i 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratitelja. Šebalj lovi 12.naslov hrvatskog prvaka.Tri su posade unutar četiri boda, teorijski i u borbi za naslov ukupnog pobjednika, ali još više za završno pobjedničko postolje sezone hrvatskog Rallyja: Viliam Prodan-Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport, Renault Clio Rally 4), Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić-Pinky (AKK Sveta Nedelja, Subaru Impreza Sti) i Austrijanac Alfred Kramer junior (AK Rijeka) s Dankinjom Jeannette Andersson Kvick u Peugeotu 208 Rally4. Za otpisati iz borbe za sam vrh nije niti posadu AK Rijeka Tomas Hrvatin-Đani Simčić (Renault Clio RS), koja s pete pozicije ima matematičkih izgleda za proboj prema vrhu „generalke“.

1_cavle_rally_challenge_2022__6_

Zasigurno najzanimljivija borba je u dvije klase u kojima se odlučuju pobjednici sa statusom državnih prvaka – Klasi 2 Kramer i Prodan, a u najbrojnijoj domaćoj klasi 5 Lončarić i Šebalj. Juniorski naslov već je osigurao mladi Austrijanac, dok vozači AK Opatija Motorsport love treći prestižni naslov klupskih prvaka Hrvatske.

Subotnji program kreće od 8,36 sati prvim brzincem na stazi u duljini nepunog kruga 3,6 km, potom BI Platak (7,25 km) i nastavak na BI Gornje Jelenje (8,69 km). I tako tri puta, s tim da se preostala dva Grobnika voze po tri kruga (11,88 km), sve do ciljne rampe, ponovo u Čavlima u 16 sati. Vozi se itinererom dugim 157,38 km, od čega na devet brzinaca otpada 75,18 km.

Foto/video: Tomislav Zemanek

VIDEO

pocket icon

1. Čavle rally challenge

Više sa portala torpedo.media ...