Gostovanje na kružnoj stazi Brno u Češkoj: Važni bodovi sezone

Autor: Miroslav Krpan 08.09.2022

NEMANJA_MILOVANOVIC__AKK_SIB_Racing_Osijek__snimio_M_Krpan NEMANJA MILOVANOVIĆ (AKK SIB Racing Osijek) snimio M.Krpan

U europskoj eliti 30 hrvatskih vozača traži bodove prestiža za završnicu sezone hrvatskog prvenstva.

ZAGREB – Prvenstvo Republike Hrvatske u auto utrkama na kružnim stazama nastavlja se ovog vikenda, od 9. do 11.rujna novim inozemnim gostovanjem, ovog puta na znanoj stazi Automotodroma Brno u Češkoj.

Međunarodna utrka u sustavu FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone i niz prestižnih kup natjecanja, punim imenom „Masaryk Racing days – Podzimni Cena“, bit će odlučujuća s dvije bodovne utrke ne samo hrvatskim vozačima, već i sudionicima nekoliko nacionalnih prvenstava koja su se ustalila ove sezone na manifestacijama što okupljaju više od 180 automobilista iz desetak zemalja. Na ovoj utrci u Brnu boduje se čak 14 različitih konkurencija. Put Češke uputilo se 30 hrvatskih automobilista iz 11 klubova.Poslije tri natjecanja i pet bodovnih utrka u gotovo svim raspisanim divizijama bodovna situacija vodećih je krajnje neizvjesna.

U Diviziji 1 do 1.400 ccm Luka Blažević (AK Ragusa Racing) ima tek dva boda prednosti ispred Mirka Penda (AK Dubrovnik Racing), dok će se za treću poziciju boriti Hrvoje Vukoje (AKK SIB Racing Osijek) i aktualni prvak sezone 2021.godine Sandro Babić (AK Saint Christopher Racing Team Gospić). Izjednačen broj bodova, po 98, u Diviziji 2 automobila do 1.600 ccm, u pet su nastupa sakupili aktualni prvak Luka Badurina (Karting klub Rijeka) i Đivo Franić (AK Dubrovnik Racing). Badurini je svaki nastup izuzetno važan jer se bori za treći uzastopni naslov državnog prvaka. Ako je suditi po posljednjim ogledima u Slovačkoj odlučivat će nijanse, tisućinke sekunde. Ništa manje neizvjesnosti vlada i u borbi za treće mjesto, koje s tri boda prednosti drži Dragan Velašević (AK Ragusa Racing) ispred Frane Jukića (AK Makarska).

Iako bez pobjede, ali konstantnim vožnjama, uglavnom drugim pozicijama i dodatnim bonus bodovima, čelnu poziciju ljestvice Divizije 3 automobila do 2.000 ccm drži Buzećanin Valter Nežić (AK Buzet Autosport) s prednošću od šest bodova ispred trostrukog državnog prvaka i nositelja Zlatne kacige HAKS-a Mara Franića (AK Dubrovnik Racing), koji je ove sezone slavio i dvije pobjede. S dvije pobjede i dodatnim bodovima do treće je pozicije uoči Brna stigao Splićanin Ante Alduk (AKK SIB Racing Osijek), a kojem se najviše bodovno primakao Virovitičanin Igor Tomljanović (AKK SIB Racing Osijek).

U Diviziji 5 automobila 1.600 ccm Turbo trenutni lider prvenstva je Milan Tatalović (AK Dubrovnik Racing) s 30 bodova viška u odnosu na Nikolu Kitina (AK Ragusa Racing).

Najveći broj pobjeda tijekom sezone, četiri u pet nastupa, ostvario je vodeći Divizije 6 automobila više od 2.000 ccm Nemanja Milovanović koji brani boje AKK SIB Racing Osijek. Ima 23 boda viška u odnosu na Frana Dubretu (AK Dubrovnik Racing), koji je upisao onu petu, preostalu pobjedu, ali još uvijek s izgledima za borbu u samom vrhu. Za treću poziciju bore se Zoran Kastratović (AK Buzet Autosport) i Grega Šimunovič (AKK SIB Racing Osijek), među kojima je 11 bodova razlike, koja se izostankom Kastratovića, prema listi prijava za Brno, lako može pretočiti u Šimunovičevu korist. U Diviziji 8 TCR hrvatskog prvenstva dominantan cijele sezone je Žarko Knego (AK Dubrovnik Racing), praktično naš jedini vozač koji već nizom sezona nastupa u okviru međunarodnog i prestižnog TCR Eastern Europe. Ekipno, s velikom bodovnom prednošću lideri su višestruki prvaci vozači AK Dubrovnik Racing.

Petak je dan kvalifikacijskih treninga, dok se u subotu 10.rujna i nedjelju 11.rujna gotovo cjelodnevno voze utrke raznih konkurencija, među kojima će se naći i hrvatski automobilisti.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...