Hrvatski, češki i francuski hrvači na pripremama u Gorskom kotaru

Autor: Sanja Tumara 12.08.2022

Hrvaci_reprezentativci_Gorski_kotar_pripreme Izvor: TZ Gorskog kotara

Trener hrvatske hrvačke reprezentacije Anton Đok: Goranski kraj im je osigurao kvalitetnu kombinaciju ugodnih dnevnih i svježih noćnih temperatura, jako dobru konfiguraciju terena s nekoliko atraktivnih staza i dobru nutritivnu podršku.

GORSKI KOTAR – U Gorski kotar smo došli na poziv izbornika Kristijana Hodaka i nismo požalili, jer ovo područje sportašima osigurava idealnu kombinaciju za pripreme, poručio je višestruki prvak Hrvatske u hrvanju i trener hrvatske hrvačke reprezentacije Anton Đok.
Đok je u Gorski kotar na pripreme doveo hrvače reprezentativce iz Hrvatske, Češke i Francuske, a, između ostalih, i Steevea Guénota, olimpijca sa zlatnom medaljom iz Pekinga. Kazao je kako su međunarodni reprezentativci itekako zadovoljni odrađenim pripremama, a goranski kraj im je osigurao kvalitetnu kombinaciju ugodnih dnevnih i svježih noćnih temperatura, jako dobru konfiguraciju terena s nekoliko atraktivnih staza i dobru nutritivnu podršku.
U razgovoru s izbornikom hrvatske boksačke seniorske reprezentacije Kristijanom Hodakom saznajemo kako će se i neke od sljedećih priprema hrvatskih boksača održati u Gorskom kotaru, jer je u pripremama sportaša bitno nekoliko faktora. Između ostaloga, kvalitetna termoregulacija tijekom fizičkih aktivnosti, gdje ugodne dnevne temperature podržavaju tijelo sportaša i njihov trening. Naime, visoke dnevne temperature itekako opterećuju tijelo i utječu na dehidraciju.
Hodak je kazao kako se dobar noćni odmor na višim nadmorskim visinama uz svježe noći, daleko od gužve i uz zvukove prirode ne može nadmašiti: - Pripreme mogu zaokružiti indoor, kroz teretanu i sportsku dvoranu, ali je izuzetno dobar i outdoor aspekt, gdje se u prirodnom okružju kao što je goranski kraj koji obiluje aktivnim tvarima u zraku i dobrim stazama sportašima osigurava jedna sasvim drugačija razina treninga.
Usto, u procesu regeneracije tijela koristili su i prirodne hladne kupke u blizini izvora rijeke Kupice, a i sama izvorska voda je dobre kiselosti. Pritom goranski kraj podržava sportaše i u mentalnim pripremama jer im pruža izuzetan izolacijski moment, daleko od buke svakodnevnog okružja, što utječe na fokus i mir. Hodak je napomenuo kako mu je drago da su Gorski kotar prepoznali međunarodni reprezentativci u hrvanju te da je ovaj kraj nezaobilazna destinacija za odgovorne sportaše koji od priprema i treninga žele iskoristiti maksimum.
- Itekako smo svjesni potencijala destinacije u sportskom turizmu, što je integrirano i u razvojne planove jedinica lokalne samouprave i Master plan razvoja turizma. Ovaj oblik turizma kvalitetno se naslanja i na zdravstveni i to kroz well-being koji uključuje klimatoterapiju, aktivan odmor i gastronomiju, istaknuo je direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg, vidno zadovoljan što se goranski kraj sve češće bira za sportske pripreme. Naime, ondje su trenirali i hrvatski rukometni reprezentativci, kao i Hrvatski skijaški savez i drugi. Uz to, u Gorskom kotaru se već petnaest godina tradicionalno održava karate kamp Karate saveza Primorsko-goranske županije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...