Hrvatski vozači na Hungaroringu

Autor: Miroslav Krpan 07.04.2022

auto_utrka Borba za bodove hrvatskog prvenstva (snimio M.Krpan)

Kreće i prvenstvo na kružnim stazama

Zagreb – Ovog vikenda, od 8. do 10.travnja, mađarska F1 staza Hungaroring kod Budimpešte, domaćin je međunarodne automobilističke utrke „Laptiming Cup“, što se uz sustav bodovanja FIA CEZ Prvenstva Srednjoeuropske zone vozi i za značajne sustave ESET Cup Series i TCR Eastern Europe, te sedam nacionalnih prvenstava auto utrka na kružnim stazama. Uz vozače nacionalnih prvenstava Mađarske, Češke,Slovačke, Slovenije, Austrije i Srbije, znakovit je i broj vozača i vozačica iz 11 hrvatskih klubova.
Ovogodišnje hrvatsko prvenstvo, prema zacrtanom kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza, uz Mađarsku gostovat će i na stazama u Slovačkoj i Češkoj, te dva natjecanja na Grobniku, a svako će objediniti po dvije bodovne utrke. U sedam različitih divizija, ovisno o tehničkim karakteristikama vozila, raspoređeno je 36 naših vozača, među kojima su i sva četvorica prošlogodišnjih državnih prvaka iz tada raspisane četiri grupe: Sandro Babić (AK Saint Christopher Racing Team Gospić), Lovro Badurina (Karzing klub Rijeka), Maro Franić (AK Dubrovnik Racing) i Zoran Kotromanović (AK Dubrovnik Racing). Novosti je na krugu podosta, što s neskrivenim optimizmom kontinuiranog rasta discipline rado ističe sportski direktor HAKS-a za krug Dean Grbac.

-Za ovu smo godinu pristupili izmjenama u pravilniku za kružne utrke, mnoge stvari, obzirom na nastupe naših vozača u sklopu značajnih međunarodnih utrka i u inozemstvu, prilagodili novostima i specifičnostima, vozila se razvrstavaju, ovisno o tehničkim karakteristikama i pripremi, u osam divizija, među kojima je 17 klasa. Imamo dosta novih vozača, novih klubova, novih automobila, dijelom i vrhunski vozni park, posebno među onim najjačim 2.0 Turbo, TCR-a i slično. U hrvatske klubove priključilo se nekoliko vrhunskih vozača iz zemalja hrvatskog okruženja Srbije, Slovenije, Crne Gore, pa je konkurencija žestoka. Čeka nas duga, ali zasigurno zanimljiva sezona na kružnim stazama – ističe Grbac.

Uz mnoge stasite mladiće i veterane, jedina dama među njima na otvorenju sezone, je Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin), koja nakon prošlogodišnje prve sezone u automobilizmu u novu kreće s novim automobilom „Audi S1“ Divizije 6 vozila 2.0 Turbo i preko 2.0. Nakon niza godina, uz pojedinačnu i klupsku konkurenciju, u PH na kružnim stazama pojavljuju se i timovi, za sada dva u kojima su vodeća imena hrvatskog autosporta.
Organizacijski nositelj nastupa hrvatskog prvenstva u inozemstvu je ASK Kastavac, a zbivanja s Hungaroringa moći će se pratiti i u direktnim prijenosima Televizije GP1 (donedavno imenom Kreator TV).

Administrativne poslove, prijem, verifikaciju i tehnički za vozila sudionici će obavljati u petak od 8 do 12 sati, uz mogućnost cjelodnevnog slobodnog treninga stazom Hunaroringa. Službeni treninzi na rasporedu su u subotu 9.travnja od 8 sati, prva bodovna utrka svih divizija do 2.000 ccm je istog dana od 16,50 sati, dok u nedjelju od 8 sati voze oni „jači“. Drugi ciklus utrka je od 16,10 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...