[RONJENJE NA DAH] Hrvatski vrhunski sportaši privremeno suspendirani

Autor: Portal Torpedo 27.07.2023

suspendirani_ronioci

Dva vrhunska sportaša iz Rijeke, Vitomir Maričić i Petar Klovar, suspendirana su od strane CMAS Saveza za ronjenje na dah.


Rijeka - U šokantnom razvoju događaja, dva vrhunska sportaša iz Rijeke, Vitomir Maričić i Petar Klovar, suspendirana su od strane CMAS Saveza za ronjenje na dah. Suspenzija, aktivna odmah, trajat će do rujna kada će se odlučiti dalje na sjednici CMAS-a. Međutim, okolnosti koje prate ovu suspenziju izazivaju ozbiljne sumnje u zakonitosti čitavog postupka.



Sportaši su podvrgnuti ilegalnoj pretrazi i potajno su snimani od strane privatne osobe, koja je također natjecatelj u ovom sportu. Ta osoba je u njihovom posjedu navodno pronašla furosemid i benzodiazepine. Prema WADA Kodeksu 2.6, sportaši ne bi trebali biti u posjedu zabranjenih tvari osim ako imaju Terapijsko Korištenje (TUE) ili opravdan razlog, kao što je hitna situacija. Kao ronioci na dah, sportaši su izloženi riziku od edema pluća, što nije rijetko u njihovom sportu, te je Furosemid česta i opravdana terapija, za koju su sportaši odmah ponudili službeno obrazloženje. Iako nema suspenzije WADE i sportaši nisu pali nikakav službeni test niti su službeno pretraženi, niti je natjecatelj imao pravo na to, već je angažirao lokalnu policiju na privatnom natjecanju na Bahamima.

Unatoč ovim činjenicama, CMAS je odlučio suspendirati sportaše, a da ih nije ni kontaktirao kako bi zatražio objašnjenje ili istražio njihove okolnosti. Sportaše se smatra krivima za posjedovanje Benzodiazepina, iako te tvari nisu na popisu zabranjenih od strane WADA-e i mogu se najnormalnije legalno nositi nevezano uz sport.


Hrvatski ronilački savez oštro osuđuje ove postupke i smatra suspenziju kršenjem prava sportaša. Kao organizacija koja se pridržava pravila WADA-e, CMAS bi trebao slijediti odgovarajuće postupke i poštovati prava sportaša na poštenu i transparentnu istragu. S obzirom na ozbiljne prekršaje protiv naših sportaša, protiv zakona Bahama, EU zakona, kao i pravila WADAe, CMASa i općenito ljudskih prava, Hrvatski Ronilački Savez, zajedno s sportašima, namjerava uložiti žalbu na ovu odluku pred sudom i tražiti pravdu za nezakonito postupanje koje su pretrpjeli. Vjerujemo u očuvanje principa integriteta, poštenja i transparentnosti u sportu i zajedno stojimo protiv svih postupaka koji ugrožavaju te vrijednosti, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Vitomir Maričić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...