IN MEMORIAM: Na Uskrs nas je napustio Boris Petrovčić

Autor: Nikola Cvjetović 31.03.2024

boris_petrovcic_in_memoriam-17249

Otišao je Pere, legenda opatijskog nogometnog kluba u kojem je proveo šest desetljeća.

Opatija - Na Uskrs je ovaj svijet napustio Boris Petrovčić, jedna od legendi NK "Opatija", čovjek koji je upisao "maldinijevsku" odanost opatijskom klubu u kojem je bio sve - od sakupljača lopti, igrača, trenera svih uzrasnih kategoriji do tajnika. Njegova samozatajnost, ponekad teško razumljiv govor što se skrivao iza sijedoga brka, krio je jedno vrelo klupskih informacija koje je posebno došlo do izražaja i pomoglo autorskom timu prilikom pisanja opatijske klupske kronike, koja je nedavno objavljena. Na svakom koraku "zapinjanja" svojim je znanjem o opatijskom nogometu, preciznim detaljima i informacija, datumima, rezultatima utakmica koje je nizao "iz glave", itekako pomogao u izradi tog važnog klupskog dokumenta. Jednom riječju, bio je nepresušna opatijska nogometna enciklopedija.

boris_petrovcic_in_memoriam_2024

Petrovčić je ove godine upisao 60 godina vjernosti NK Opatija. U doticaj s nogometom došao je 1961. godine kada se preselio na lokaciju pored nogometnog igrališta u Opatiji. Iz svog je dvorišta virio na opatijski travnjak i s deset godina, 1964. godine okuražio se i započeo trenirati nogomet pod trenerskim vodstvom Marija Basse. Od tada do svog posljednjeg dana ostao je vjeran opatijskom nogometnom klubu u kojem je u nekoliko mandata bio i tajnik. Karijeru igrača završio je u 31. godini nakon ozljede križnih ligamenata, a posebno dragi, u sjećanju koje je prepričao, bili su mu nastupi na Kvarnerskoj rivijeri u sklopu kojih je odigrao susrete protiv Lazia, Milana, Olympica, Panathinakosa, Bayerna, Dinama, Partizana... Iako je odgojio i trenirao brojne opatijske generacije nogometaša u njegovom srcu posebno mjesto imala je generacija mlađih pionira koja je bila na korak od osvajana prvenstva.

Pere, kako su ga mnogi od milja zvali, do svog posljednjeg trenutka bio je na i uz nogometno igralište. U dolascima ga je posljednjih nešto više od mjesec dana spriječila bolest, kratka i strelovita i odvela ga tamo gdje je ponio svo svoje znanje o povijesti opatijskog nogometa. Pere će faliti svima, posebno članovima i Upravi Nogometnog kluba Opatija, koja je bila navikla da Pere bude "Katica za sve". Čovjek koji je uvijek bio spreman iz svoje kuće tik do igrališta dotrčati do ureda kluba, otvoriti prostorije, pripremiti ih za dolazak igrača ili samo isporučiti dresove za odlazak na utakmicu. Nedostajat će i mališanima koji su, dok su iščekivali trening i trenera, često tražili Pereta oko igrališta s onim najvažnijim pitanjem: "Treneru, hoćete nam dati loptu?". I on je naravno uvijek bio spreman iz spremišta kluba donijeti loptu. Upravo zbog tih malih stvari, koje je činio za klub i njegove članove, uspomena na ovog čovjeka ostati će neizbrisiva. I zato Pere, hvala na svemu!

Foto: NK Opatija

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...