Kalendar Hrvatskog auto i karting saveza: Svibanj najbogatiji utrkama

Autor: Miroslav Krpan 28.04.2022

wp-content/uploads/2019/05/28.-rally-opatija-2019-start-ruzici-10.jpg

Za ovu godinu u Kalendar HAKS-a upisano više od 70 automobilističkih utrka u devet disciplina, a starta i karting prvenstvo

Rijeka - Automobilistička sezona u nas doživljava svoj vrhunac, čak što više, ranije od uobičajenog. Iako će kroz koji dan tek treći mjesec od kako je krenula realizacija natjecanja po, ove godine, zasigurno zacrtanom najbogatijem kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza, upravo će svibanj biti mjesec u kojem će se održati najveći broj utrka tijekom četiri raspoloživa vikenda. Nastavljaju se tako započeta prvenstva Republike Hrvatske u rallyju i kronometar vožnjama, a otvaraju nova u šest disciplina. Na programu je 15 utrka u 13 manifestacija, od Kvarnera, Dalmacije, sjeverne, središnje i istočne Hrvatske, pa sve do gostovanja u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.

Novom utrkom „1.Nagrada Biokova 2022.“, u organizaciji Autokluba Makarska, na novoj istoimenoj stazi na padinama Biokova, 7. i 8.svibnja otpočinje novo Prvenstvo Hrvatske na brdskim stazama. Ta je utrka bila u planu 2020.godine, ali „zahvaljujući“ koroni moralo se odustati od njene realizacije. Na startu sezone očekuje se veliki broj vozača, a pažnju plijeni i novost – drugačija klasifikacija vozila po uzoru na FIA prema „Performance Factoru“. Sezona brdskih utrka, kroz šest domaćih i tri inozemne utrke, potrajat će do početka listopada.

Opatija će, poslije dvije godine, u istom vikendu 7. i 8.svibnja, ponovo ugostiti najbolje relijaše 29.izdanjem Rallyja Opatija, jednog od najstarijih u nas u organizaciji Autokluba Opatija. Međunarodni štih daje mu i prestižni Mitropa Cup, a cjelokupni natjecateljski program sveden je u jedan dan, kroz osam brzinaca, na tri različite dionice.

U Prelogu se 7.svibnja otvara nova sezona autoslaloma na FIA CEZ natjecanju „2.Autoslalom-Nagrada grada Preloga 2022. Fletni i stekli“, a sve u organizaciji domicilnog AKK DS Racing Prelog. Taj prvi „puni“ svibanjski vikend, s dvije bodovne utrke, u Mostaru (BiH) upotpunit će sudionici utrka ubrzanja i međunarodnog HAKS Kupa.

Sredina mjeseca, 14. i 15.svibnja rezervirana je za tri discipline. Dvodnevni program prve FIA CEZ autocross utrke „Kaps 2022.“ bodovane i za PH predviđen je na stazi Moravče, nadomak Domžala (Slovenija). Zagrebački AMK Zanatlija u Velikoj Gorici 14.svibnja organizira „2.OSV Memorijal Krešo Merlić – Merla“ čime se otvara nova sezona PH u ocjensko-spretnosnim vožnjama, dok sutradan, u obližnjem Mičevcu, na improviziranoj stazi Centra za obuku, AKK Fly with Kolman organizira još jedno memorijalno natjecanje pod nazivom „1.Memorijal Ivica Magdić-Cic“ u kronometar vožnjama.

STARTA I KARTING PRVENSTVO HRVATSKE

Brdsko prvenstvo Hrvatske nastavlja se 21. i 22.svibnja gostovanjem u Crnoj Gori, na stazi nadomak Kotora, a istog vikenda u Buzetu, na dijelu slavne brdske staze kreće nova sezona HAKS Kupa Formule driver. Utrku „8.Signum Max FD Buzet“ organizira AK Buzet Autosport. Posljednjeg vikenda, 27. i 28.svibnja nastavlja se rally PH nastupom naših posada u Sloveniji na tradicionalnom Rallyju Velenje, a istovremeno u Bosnu i Hercegovinu, u Jajce 28.svibnja, na Autoslalom Plivska jezera, odlaze najbolji slalomaši. U nedjelju 29.svibnja u centru Čakovca vozi se treće natjecanje sezone kronometar vožnji „1.Nagrada Grada Čakovca“, čiji je organizator zagrebački AKK Fly with Kolman.

I nisu automobilisti jedini. U posljednjem vikendu svibnja, nastupom na otvorenju karting sezone Državnog prvenstva u Virovitici priključit će im se i najbolji hrvatski kartingaši, sve u organizaciji AMKK Cobra Virovitica.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...