Karting slalom u Našicama: Uspješna prva promocija

Autor: Miroslav Krpan 25.10.2022

Karting_slalom_-_novost_u_svijetu_oktana__foto_M_Moslavac_ Karting slalom - novost u svijetu oktana (foto M.Moslavac)

U izuzetnom ozračju grada koji se posljednjih godina odlikuje novim sportskim manifestacijama, karting slalom kao jedan novi vid okupljanja mladih u oktanskom svijetu dočekan je objeručke, podržan od gradskih struktura

NAŠICE – Prva promocija karting slaloma u nas, ako ne računamo aktivnosti iz jeseni 2019., kada su u Zagrebu održani kvalifikacijski ogledi za FIA Motorsport igre, održana je u Našicama. U izuzetnom ozračju grada koji se posljednjih godina odlikuje novim sportskim manifestacijama, karting slalom kao jedan novi vid okupljanja mladih u oktanskom svijetu dočekan je objeručke, podržan od gradskih struktura, pa su tako manifestaciji prisustvovali gradonačelnik Krešimir Kašuba i direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler. U tim podrške manifestaciji uključila se i Sportska zajednica grada Našice, a sve pod medijskim pokroviteljstvom lokalnih medija, Televizije i Radija Našice.

O sportskom, promotivnom segmentu jednodnevnog događanja na prostoru sajmišnog parkirališta brinuo je domaćin, sve aktivniji i u oktanskom sportu Hrvatske prisutniji domicilni Autoklub Panonija, dok su nacionalni Hrvatski auto i karting savez predstavljali Igor Tomljanović, prvi zamjenik predsjednika HAKS-a i Mario Moslavac, predsjednik Odbora za karting sport i član Upravnog odbora HAKS-a.

Start_karting_slaloma__foto_M_Moslavac_ Start karting slaloma (foto M.Moslavac)

- Odbor za karting sport HAKS-a zacrtao je još prije dvije godine, neposredno po prvom ovakvom događanju u Zagrebu, promociju širom Hrvatske. No, dvije godine smanjenog intenziteta okupljanja zbog pandemije, uzrokovale su pauzu koju ćemo nastojati nadoknaditi nizom ovakvih događanja širom Hrvatske. Iz Našica smo, veoma uspješno krenuli u promociju karting slaloma, nove oktanske discipline namijenjene prvenstveno mlađem uzrastu. Nastupaju djeca od deset i više godina, raspoređeni u četiri kategorije, kadeti, juniori, seniori i vozačice. Sve smo imali zastupljeno, zapažen interes sudjelovanja, izvrsno domaćinstvo, kako gradskih struktura, tako i kluba, a rezultat je i više nego zadovoljavajući, dogovor povratka slijedeće godine, ali stepenicu više, u okviru raspisanog Prvenstva Republike Hrvatske u karting slalomu. Cilj ovih promocija je dovesti karting u sredine gdje nije zastupljen, gdje nema karting staza, a time populariziramo ne samo sport već i tehničku kulturu među mladima, te razvijamo sigurnost u prometu koja će kasnije rezultirati boljim vozačima – kazao je Mario Moslavac.

Upoznavanje_s_novim_kartinzima__foto_OKS_HAKS-a_ Upoznavanje s novim kartinzima (foto OKS HAKS-a)

Karting slalom pokrenula je FIA Svjetska automobilistička federacija i pokazao se dostojnim upotpunjavanjem karting sporta u jednom drugačijem i prihvatljivijem obliku od samih utrka. Našičko događanje okupilo je 30-tak sudionika uz veliki broj onih koji su ih bodrili uz posebno pripremljen poligon, sa šumom čunjeva, među kojima, po zadanim linijama, treba odvesti što brže i točnije.

Najboljim u Našicama pokazao se ukupni pobjednik 12-godišnji Stanko Šafar ostvarivši vrijeme vožnje 51,62 sekunde. Ujedno je bio najbolji u najbrojnijoj skupini kadeta ispred Tomasa Orban Sauera (vrijeme 54,45 sekundi) i trećeg Daniela Anđelića (57,37 sekundi). U kategoriji juniora 17-godišnji Matej Trcović vremenom 1:00,13 minuta pobijedio je ispred godinu mlađeg Ivana Kneževića (1:01,92) i vršnjaka mu Davida Malovčaka (1:04,30).
Među seniorima najbolju vožnju prikazao je 24-godišnji Josip Blažević ostvarivši vrijeme 52,39 sekundi, ispred tri godine mlađeg Antonia Erića (54,09 sekundi). Do trećeg je mjesta vremenom 1:01,36 stigla 30-godišnja Karolina Anđelić, ujedno najuspješnija vozačica među osam sudjelujućih pripadnica nježnijeg spola. Druga je bila 13-godišnja Lucija Čižmek, a treća dvije godine starija Ivona Glasovac.

Priznanja_najboljima__foto_OKS_HAKS-a_ Priznanja najboljima (foto OKS HAKS-a)

Led je probijen, prva promocija karting slaloma i više je nego uspješno provedena u Našicama pod organizacijskim timom AK Panonija i dijela članova OKS-a HAKS-a. Slijede novi susreti, prema planu kroz desetak dana u Dalmaciji. U nedostatku karting sataza u nas, karting će dolaziti, za sada u formi slaloma, u urbane sredine, a na mladima je samo da se upuste u vožnju, a njihovim roditeljima da ih podrže.

Uspjesan_prolaz_kroz_sumu_cunjeva__foto_M_Moslavac_ Uspješan prolaz kroz šumu čunjeva (foto M.Moslavac)
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...