Krav Maga radionice: Pomognite svom djetetu da se zna obraniti od nasilnika

Autor: Mia Mohorić 20.09.2024

krav_maga

Vršnjačko nasilje je u porastu, a djeca su mu izložena svakodnevno u školi, na internetu, igralištu… U Rijeci će se jednom mjesečno od rujna do prosinca održati četiri radionice za djecu u sklopu Krav Maga programa Grow safe

Rijeka - Za čak 70% posto porasle su prijave za vršnjačko nasilje u Hrvatskoj, točnije u 2023. godini Ured pravobraniteljice za djecu primio je 146 prijava o vršnjačkom nasilju u školi i još devet za nasilje putem mobitela u razrednoj skupini. U 2022. godini prijava je bilo ukupno 85.

Vršnjačko nasilje događa se svakodnevno na različitim mjestima – u prostoru škole, na školskom dvorištu, igralištu, na putu prema školi, u autobusu, na internetu… Svijest o nasilju među djecom iz godine u godinu je sve veća, kao nažalost i slučajevi u kojima su djeca na meti nasilnika. Jedan od načina kako pripremiti djecu da prepoznaju nasilje, izbjegnu ga ili znaju reagirati na potencijalno opasne situacije su radionice Krav Maga samoobrane za djecu od 5 do 10 i od 11 do 15 godina.

U Rijeci će se tako jednom mjesečno, od rujna do prosinca održati četiri radionice u sklopu Krav Maga programa Grow safe, a na kojima će djeca kroz igru i trening naučiti reagirati u stresnim situacijama te kako prepoznati, spriječiti ili neutralizirati fizički sukob. Sve radionice održavaju se u Fitness centru Snatch, Bujska 10.

Prva radionica je UČIM REAGIRATI i održava se u nedjelju, 22. rujna 2024. od 15 do 17 sati. Polaznici će na ovoj radionici učiti kako prepoznati konflikt, kako zauzeti samopouzdani stav te glasom i govorom tijela utjecati na deeskalaciju napada. Nakon verbalne samoobrane, učit će se tehnike prevencije te samoobranu od najčešćih udaraca, guranja i vršnjačkih situacija koje eskaliraju.

Druga radionica je ZAUZIMAM SE ZA SEBE i održava se u subotu, 26. listopada od 15 do 17 sati. Na njoj će djeca ponoviti najvažnije tehnike prevencije te naučiti kako se zauzeti za sebe u stresnoj situaciji. Djeca će naučiti kako se obraniti od znatno snažnijeg ili odraslog napadača te koje taktike može koristiti kad je riječ o školskim situacijama, ali i učiti kako uz pomoć verbalnih vještina osigurati da napad uopće ne eskalira.

Treća radionica je RAZVIJAM TAKTIKE, u subotu, 23. studenog 2024. od 15 do 17 sati. Tijekom dva sata djecu će se educirati kako koristiti svijest o okolini, reagirati preventivno i iskoristiti predmete za samoobranu, poput ruksaka, ključeva…

Četvrta radionica je DONOSIM ODLUKE i održat će se u subotu, 14. prosinca 2024. od 15 do 17 sati. Na posljednjoj radionici djeca će vježbati donošenje odluka u različitim scenarijima, primijeniti tehnike i taktike samoobrane u skučenim prostorima, na podu, u situacijama poput guranja ili povlačenja, a pritom razvijati brze reakcije i fokus. Kroz ovu radionicu želi se potaknuti maksimalni potencijal najmanjih polaznika kako bi nastavili rasti samopouzdano.

Program Grow safe je formiran tako da je moguće sudjelovanje na cijelom tečaju (4 radionice) ili samo na pojedinačnim radionicama, neovisno o predznanju. Cijena jedne radionice iznosi 45 eura, a za sve četiri 150 eura. Voditeljica radionica je Irena Isomura, Krav Maga instruktorica koja posljednjih 11 godina radi kao instruktorica za djecu i odrasle.

Sve dodatne informacije može se vidjeti na www.krav-maga.hr.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...