Međunarodno natjecanje AIDA Lastovo Super Depth: Klovar u lovu na svjetski rekord

Autor: Portal Torpedo 25.08.2023

wp-content/uploads/2021/10/Petar-Klovar-svjetskim-rekordom-na-prvo-mjesto-CNF02.jpgFoto: arhiva

Klovar će pokušati zaroniti najdublji službeni zaron na svijetu.

Lastovo - Na granici kolovoza i rujna u akvatoriju Lastova održat će se ronilački spektakl u obliku međunarodnog AIDA natjecanja sa statusom svjetskog rekorda. U konkurenciji natjecatelja iz cijelog svijeta, dolaze gosti s čak četiri kontinenta, međutim, daleko najatraktivniji zaroni koje iščekuje cijeli svijet, biti će oni koje je najavio najdublji čovjek na svijetu, Petar Klovar. Klovar će pokušati zaroniti najdublji službeni zaron na svijetu preko svih kategorija i federacija bez ikakvih pomagala u obliku konopa ili peraja. Ovaj spektakularni podvig pratit će cijeli svijet jer se taj zaron već mjesecima očekuje, a nakon više planiranih lokacija, odluka je pala upravo na domaći teren, Lastovo, gdje se skupila većina Hrvatske reprezentacije te će u tjednu prije natjecanja odraditi pripremni trening kamp u suradnji s Lastovo Holidays. Kamp se održava već drugu godinu zaredom. Očekuje se i povratak Sande Delije, koja će pokušati oboriti svjetski rekord u disciplini FIM na istoj lokaciji. Ovo je i priprema reprezentacije za svjetsko prvenstvo na Cipru u rujnu.

Natjecanje će suditi ukrajinsko-švedski sudački tandem, odradit će se na provjerenom sustavu Adriatic freediving koji se koristi za državna prvenstva s podvodnim kamerama koje će pratiti ronioce na 140 metara dubine kako bi verificirali zaron. Ovo je i prvo natjecanje u svijetu sporta gdje će biti uvedene rigorozne nove antidoping kontrole sportašima prije i nakon zarona kako bi se bez ikakve sumnje potvrdilo da se radi o iznimnim sportskim postignućima. Međunarodni tim sigurnosnih ronilaca predvodit će organizator Vitomir Maričić, te je za ovu svrhu pripremljen i medicinski tim na čelu s dr. Igorom Barkovićem iz Rijeke, koji će pratiti sigurnost ronilaca, ali i provesti jedinstvena mjerenja koja inače ne bi bila moguća.

- S obzirom na kompleksnost organizacije ovakvog događaja, broj brodova za sigurno organiziranje, evakuaciju i smještaj sudionika, ovakav događaj ne bi bio moguć bez podrške Turističke zajednice Dubrovačko neretvanske županije i Parka prirode Lastovsko otočje, koji su dali punu podršku AIDA Hrvatska i Lastovo Holidays koji su partnerski ušli u ovaj projekt koji će Jadran još jednom staviti na ronilačku kartu svijeta. Nadamo se da će se ovo pokazati kao dobar teren za ovakve događaje te da ćemo već iduće ljeto vidjeti slične međunarodne događaje na Lastovu, kazali su organizatori.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...