[MOTOCIKLIZAM] Automotodrom Grobnik - završnica Alpe Adria

Autor: Miroslav Krpan 19.10.2023

Grobnik_odlucuje_prvake__snimio_M_Krpan_

Automotodrom po 82. puta dočekuje sudionike najstarijeg regijskog motociklističkog prvenstva začetog upravo na Grobniku u listopadu 1992. godine



GROBNIČKO POLJE – Prije mjesec dana navršilo se 45 godina prve motociklističke utrke i formalnog začetka Automotodroma Grobnik, koji iz dana u dan, tjedna, mjeseca i godina kontinuirano okuplja zanesenjake brzina, ovisnike oktanskih para na dva ili četiri kotača. Pred nama je jesenje izdanje, po svemu sudeći kišnog vikenda, čak 82.utrke u kontinuitetu, motociklističkih nadmetanja objedinjenih pod Alpe Adria sustavom. U jesen 1992.godine, inicijativom motociklističkih zanesenjaka tadašnjeg Auto moto kluba Kvarner, te podrškom talijanskih i slovenskih prijatelja, 10. i 11.listopada „Utrkom prijateljstva“ začet je jedan novi sustav, kasnije objedinjen pod Alpe Adria Cupom. Danas, već godinama znan kao Alpe Adria International Motorcycle Championship, u okvirima FIM Europe najpriznatijeg regionalnog motociklističkog okupljanja na europskom tlu, od 20. do 22.listopada, Motociklistički klub Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o. domaćini su i organizatori šeste utrke ovogodišnjeg bodovnog sustava AAIMC, u okviru kojeg će se provesti i nekoliko državnih prvenstava (Hrvatska, Slovačka, Srbija, Rumunjska i Češka). Uz to manifestacija će objediniti i FIM Europe klasa SSP 300 Cup i STK 1000 Cup, kao i Alpe Adria classic i oldtimer prvenstva. Očekuje se nastup oko 160 motociklista iz 15-ak zemalja.


Ovogodišnji AAIMC, uz talijanskog promotora Dart Race Experience, odvija se kroz šest natjecanja, svako tijekom vikenda po dvije bodovne utrke. Počelo se krajem svibnja u Slovačkoj (Slovakiaring), potom svakog slijedećeg mjeseca Mađarska (Panoniaring), Češka (Brno), Hrvatska (Grovnik) i prije nešto više od mjesec dana ponovo ogled na Slovakiaringu. Uz drugi ovogodišnji ogled na Automotodromu Grobnik, specifičnost za AAC je da se posljednja utrka sezone, ona u nedjelju, boduje s 50 posto više bodova, čime kod mnogih izaziva strast i potrebu nastupa za što bolji plasman u sezoni.

Nema utrke na kojoj ljubitelji brzina ne očekuju nove rekorde, pa je tako i na Grobniku. Međutim, onaj motociklistički apsolutni rekord već je više od pet godina „vlasništvo“ Čeha Michala Praseka. Na motociklu BMW, u klasi STK 1000, Prasek je 28.srpnja 2018.godine vozio 1:26,643 minuta prosječnom brzinom 173,327 km/sat. Bilo je to u okviru 73. utrke AAC. Tek su poneki rekordi klasa kasnije popravljani, ali apsolutni se drži, usprkos činjenici da je u kvalifikacijskom treningu prije dvije godine Čeh Michal Filla, u klasi Superbike, odvezao 1,1 sekundu brže vrijeme.
Na posljednjoj utrci u Slovačkoj upravo je Filla ostvario dvije pobjede klase Superbike, pa ako mu vremenske prilike dozvole možda rekordno odveze i poneki krug Grobnikom na svom Ducatiju Panigale V4R. Uz njega kao dvostruki pobjednici u Slovačkoj, uoči nastupa na našoj stazi, stižu Poljak Milan Pawelec (BMW M1000 RR) u klasi 1000 STK, Srbin Miomir Pojić (Ducati Panigale V4R) u klasi 1000 Cup, Poljak Molik Mateusz (Yamaha YZF R3) u klasi SSP 300, te Rumunj Alexandru Moraru (Yamaha YZF-R6) u klasi 600 Cup. Po jednu pobjedu klase 600 STK imali su Mađari Soma Gorbe i Bence Gabor Kecskes (Yamaha YZF-R6), te Srbin Strahija Kovačević (Ducati Panigale V2) i Slovak Tomas Svitok (Honda CBR 600RR) u SSP 600. Većina je pred osvajanjem naslova ovogodišnjih prvaka Alpe Adria.

Trodnevni program izuzetno je sadržajan, petak od 12,15 do 18,10 na rasporedu su isključivo slobodni treninzi. U subotu i nedjelju prva skupina izlazi na stazu već od 9 sati svaki dan. U tri dana satnicom je predviđeno 20 slobodnih treninga, sedam kvalifikacijskih i 14 bodovnih utrka. Subotnji set sedam utrka kreće od 13,30 sati, a nedjeljni od 11,35 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...