[MOTOCIKLIZAM] Automotodrom Grobnik: Poznati novi prvaci uz tek jedan rekord

Autor: Miroslav Krpan 23.10.2023

LORIS_MAJCAN__34__tek_poveo_utrku_600_STK__snimio_M.Krpan_ LORIS MAJCAN (34) tek poveo utrku 600 STK (snimio M.Krpan)

Šestim ovogodišnjim natjecanjem na grobničkoj stazi i nastupom 96 motociklista zaključena još jedna sezona u sustavu Alpe Adria.

GROBNIČKO POLJE – Vikend za nama protekao je s meteorološke situacije i bolje od očekivanog, s tek ponekim dnevnim trenucima pod kišom, a to su najbolje prihvatili i sudionici tradicionalne, slijedom od 1992. godine, već 82. utrke u sustavu Alpe Adria, što su je uspješno realizirali Motociklistički klub Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o.. U brojnim i različitim bodovnim konkurencijama i klasama nastupilo je 96 vozača iz 14 zemalja, nešto manje od očekivanog, ali u dvije bodovne utrke kojima se završavalo prvenstvo sadašnjeg imena Alpe Adria International Motorcycle Championship, ušli su oni kojima su bodovi bili neophodni.

ZORAN_SALOPEK__snimio_M.Krpan_ ZORAN SALOPEK (snimio M.Krpan)

U dva dana nije oboren apsolutni rekord staze star već više od pet godina, ali je „pao“ tek rekord jedne od klasa. Tako je u pretposljednjem krugu druge bodovne utrke klase SSP 300 Poljak Milan Pawelec, vozeći Kawasaki Ninja 400, grobnički krug odvezao u vremenu 1:36,413 minuta, uz prosjek 155,630 km/sat i tako popravio dosadašnji rekord Slovaka Maxima Repaka iz kolovoza 2019., koji je bio slabiji 1,436 sekundi.

LUCA_SPIGARIOL__54__snimio_M.Krpan LUCA SPIGARIOL (54) snimio M.Krpan

Milan Pawelec u dva je dana ostvario dvije pobjede klase, dok je s dva druga mjesta Mađar Mate Szamado samo bodovno učvrstio vodeću poziciju koja mu je ove sezone donijela naslov AAC prvaka, ispred Poljaka Wiktora Majchrowskog, koji je s dva treća mjesta, upravo na Grobniku, popravio plasman sezone i postao viceprvakom. Svi su vozili motocikle iste marke.

GERGO_MOLNAR__48__i_SOMA_GORBE__42__snimio_M.Krpan GERGO MOLNAR (48) i SOMA GORBE (42) snimio M.Krpan

Tisućinke odlučile mađarski dvoboj

Utrkama vikenda zasigurno vrijedi proglasiti obje vožnje klase 600 STK u kojima se pretpostavljalo da će tisućinke odlučivati o novom prvaku AAC. Vrijedi dodati i da su nedjeljne utrke, kao posljednje u sezoni, donosile 50 posto više na ostvarene bodove. Očekivan je dvoboj dvojice Mađara, sraz Soma Gorbe, do grobničkog ogleda vodećeg sa sedam bodova prednosti, ispred Gerga Molnara, obojice na motociklima Yamaha YZF-R6. Bile su to utrke u kojima su šestorica vodećih, prvo u skupinama po tri, a potom u parovima po dva, vodila borbu na nož. Za pobjednika, u obje je utrke „za treptaj oka“, u foto finišu brži bio Molnar, u subotnjoj utrci s prednošću 190 tisućinki sekunde, a u drugoj tek 25 tisućinki. I upravo su te pobjede odlučile prvakom Gerga Molnara s 4,5 boda viška na godišnjem kontu AAIMC sezone 2023. Iz protivničkog tima uslijedili su odmah prigovori oko tehničkih detalja koji su u obradi Tehničke komisije, no, na stazi bržim se pokazao Molnar.Prvog dana treći u utrci bio je Austrijanac Leon Lambing, a drugog Čeh Vojtech Schwarz, obojica na Yamahama YZF-R6. Pobjednik Molnar u prvoj je utrci imao i najbolje vrijeme klase 1:29,972 minuta prosjekom 166,772 km/sat.

Radost_i_tuga_na_postolju_-_Molnar,Gorbe_i_Schwarz__snimio_M.Krpan_ Radost i tuga na postolju - Molnar,Gorbe i Schwarz (snimio M.Krpan)

Dvije najjače klase Superbike i 1000 STK startale su zajedno, a u obje je utrke najbrži bio favorit za mogućeg novog rekordera Čeh Michal Filla (Ducati V4-R) iz klase Superbike. U prvoj je utrci pobijedio ispred sunarodnjaka Milosa Cihaka (Honda CBR 1000 RR-R) iz SB klase, te najboljeg u klasi 1000 STK Austrijanca Maxa Melzera (Yamaha YZF-R1). Iako bez novog rekorda, u drugoj je utrci, neznatno bržoj, Filla odvezao i najbolje vrijeme vikenda u svim klasama vremenom 1:27,316 minuta i prosjekom 171,845 km/sat, pobijedivši ispred suparnika svoje SB klase sunarodnjaka Jiri Broza (Ducati V4-R) i Milosa Cihaka. Melzer je i ovog puta slavio pobjedom klase 1000 STK. Filla je završnicu sezone u Slovačkoj i Hrvatskoj odvezao maestralno, s četiri od šest ukupno pobjeda osvojio naslov prvaka klase Superbike, dok je u klasi 1000 STK već ranije naslov osigurao Milan Pawelec, ovog puta upustivši se u nastupe, ali i pobjede klase SSP 300.

MIRKO_ZIDARIC__40__i_DANIJEL_KOPRIC__18__snimio_M.Krpan MIRKO ZIDARIĆ (40) i DANIJEL KOPRIĆ (18) snimio M.Krpan

Dvostruka pobjeda Zorana Salopeka

Klase CUP 600 i 600 SSP u zajedničkom startu u obje su utrke ukupnim pobjednikom iznjedrile Čeha Petra Svobodu (Triumph Daytona 675) iz klase 600 SSP u kojoj je prvakom postao srpski motociklist Strahija Kovačević (Ducati Panigale V2), ovog puta na Grobniku tek jednim nastupom i tek četvrtim mjestom, dovoljnim za prvaka. U klasi 600 Cup s dvije nove pobjede dostatne nosluvu prvaka AAC potvrdio se Talijan s hrvatskom licencom HMS-a Luca Spigariol (Kawasaki ZX-6R). U istoj je klasi još jedan Talijan s licencom HMS-a bio na postolju, s dva treća mjesta Lorenzo Dalle Crode (Kawasaki ZX-6R).

VUKASIN_BAJIC__82__i_LUCA_ALESSIO__71__snimio_M.Krpan VUKAŠIN BAJIĆ (82) i LUCA ALESSIO (71) snimio M.Krpan

U klasi Cup 1000 pobjede su pripale srpskim vozačima Vukašinu Bajiću (Honda CBR 1000 RR-r) i Milomiru Pojiću (Ducati Panigale V4-R), dok je s dva druga mjesta do naslova ovogodišnjeg prvaka stigao još jedan Talijan s hrvatskim obilježjima Luca Alessio (BMW 5 1000 RR).

MICHAL_FILLA__snimio_M.Krpan_ MICHAL FILLA (snimio M.Krpan)

Znakovita je dvostruka pobjeda u skupini Class Vintage, povijesnih motocikala Karlovčanina Zorana Salopeka iz MK Kvarner na Ducatiju 851, dok je u konkurenciji Prvenstva Hrvatske klase 125 SP po jedna pobjeda pripala Mirku Zidariću i Danijelu Kopriću, obojici na Apriliama 125. I u preostale dvije klase domaćeg prvenstva pobjede su dijelila po dva vozača. Prvog dana u klasi 600 STK Ivan Višak, a drugog Karlo Gršić obojica na Yamahama YZF-R6, dok su u klasi 1000 STK pobjede bratski podijelili Dominik Nervo i Luka Nervo, obojica na Yamahama YZF-R1.

LUKA_NERVO__snimio_M.Krpan_ LUKA NERVO (snimio M.Krpan)
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...