Otvorenje brdske sezone: Biokovo spremno za automobiliste

Autor: Miroslav Krpan 14.04.2023

DEJAN_DIMITRIJEVIC__AKK_Fly_with_Kolman__snimio_M.Krpan Dejan Dimitrijević - AKK Fly with Kolman (snimio M. Krpan)

Ovogodišnje Prvenstvo Republike Hrvatske na brdskim stazama kreće iz Makarske, s padina Biokova, nastupom gotovo stotinu vozača iz 25 klubova.

MAKARSKA – Prva bodovna utrka ovogodišnjeg automobilističkog Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama, 2.Nagrada Biokova 2023., u organizaciji agilnog domicilnog Autokluba Makarska, održava se 15. i 16. travnja, a nastup je prijavilo 97 vozača iz 25 klubova, pod pokroviteljstvom Grada Makarska i Općine Tučepi. Uz PH brdskog državnog prvenstva, dvije službene vožnje, čija se vremena zbrajaju za konačni poredak, boduju se i za PH za povijesna vozila, Prvenstvo Regije Jug HAKS-a, kao i Kup RH povijesnih automobila- kategorije Točnost.

Kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza, uz ovu su utrku zacrtane već znane destinacije Skradin, Malačka, Stubičke Toplice, Buzet i Dubrovnik, dva inozemna gostovanja Kotor (Crna Gora) i Ilirska Bistrica (Slovenija), te krajem srpnja obnovljeni uspon na Klek nadomak Ogulina.

Renato_Herc_i_Marin_Bozicevic_-_vozaci_AK_RI_autosport__snimio_M.Krpan_ Renato Herc i Marin Božičević - vozači AK RI autosport (snimio: M. Krpan)

Prošle godine uveden, po FIA pravilima novi sustav razvrstavanja vozila u šest grupa, preko zimske pauze doživio je određene korekcije, u kojoj tri grupe vozila, s pretpostavkom jačih automobila, nemaju klase, dok preostale tri, znatno brojnije, imaju i po dvije klase. Na startu sezone pojavljuje se niz novih vozača, dobrim dijelom iz 15 dalmatinskih klubova, a kod dijela vozača došlo je do klupskog „preslagivanja“, pa se očekuje žestoka borba tijekom sezone, kako u pojedinačnoj, tako i ekipnoj konkurenciji.

Status najboljeg u ukupnom poretku Kategorije I brani Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) u Seat Leonu (grupa 1), dok viceprvak i najbolji hrvatski automobilist sezone, pobjednik prošlogodišnje prve Nagrade Biokova, rekorder staze u vremenu 2:16,739 minuta, propušta domaći nastup zbog utrke otvorenja sezone FIA EHC brdskog europskog prvenstva u Francuskoj. Trećeplasirani prošlogodišnjeg prvenstva, istarski vozač Marino Poropat u Renaultu Clio (grupa 3) stiže u novom dresu AK Dubrovnik Racinga. Na staze se poslije višegodišnjeg izostanka vraća svojevremeno jedan od ponajboljih hrvatskih vozača, splitski šarmer Ozren Granda s Audijem RS3 TCR (grupe 2) ovog puta kao član AK Dubrovnik Racing i direktni konkurent najtrofejnijeg domaćeg vozača Nike Pulića (AK Konavle) koji vozi Smart ForFour Turbo. Ekipni naslov prvaka brane vozači AK Župa Dubrovačka, ali ove će sezone imati brojnu i žestoku konkurenciju.

NINO_ANDREJEVIC___AK_Opatija___snimio_M.Krpan Nino Andrejević - AK Opatija (snimio: M. Krpan)

S područja Primorsko-goranske županije na otvorenje brdske sezone odlazi deset vozača: Marin Božičević i Renato Herc iz AK RI autosport, Lovro Badurina i Boris Katić iz Karting kluba Rijeka, Nino Andrejević (AK Opatija), Miroslav Ujdenica, Renato Jaketič i Cvetko Jaketič (AK Vrbovsko Racing), te u konkurenciji „povjesničara“ Dorijan Kljun (AK Rijeka) i Leo Černi (AKK Potkoš Fužine).

Staza „Makarska“ duga je 4.436 metara s usponom na Biokovo od 4,58 posto. Prvi dio verifikacije vozača i tehničkog prijema vozila održava se u petak od 15 do 20 sati, a drugi je u subotu od 8 do 9,30 sati. Slobodni trening je od 12 sati, prvi od dva službena starta u 14,30 sati. Dvije bodovne utrke na rasporedu su u nedjelju 16.travnja, prva u 10,30, a druga u 13,30 sati. Proglašenje najuspješnijih predviđa se oko 17 sati u prostoru Parka vozača koji je smješten uz Prodajni centar Konzum u Makarskoj.

DORIJAN_KLJUN__AK_Rijeka__snimio_M.Krpan Dorijan Kljun - AK Rijeka (snimio: M. Krpan)
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...