Petar Klovar piše povijest ronjenja

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 30.09.2022

Ronjenje_na_dah__1_

Hrvatska ronilačka reprezentacija s velikim nadama dočekuje svjetsko prvenstvo u Kasu, Turska

Rijeka - Hrvatski reprezentativci Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić, svi članovi riječkog kluba Ocean, očekuju početak svjetske smotre u ronjenju na dah na jugu Turske. Kratke pripreme između državnog prvenstva na Krku i početka svjetskog odradili su na Asinari, Malti i u Turskoj, te se može reći da rezultati reprezentacije nikada nisu izgledali optimističnije. Iako je brojčano ovo jedan od najužih sastava reprezentacije do sada, ove godine nitko drugi u Hrvatskoj nije zadovoljio B norme za ulazak u reprezentaciju, koje su svake godine sve dublje, pa je ostvariti status reprezentativca sve teže, ali su zato oni koji odlaze na prvenstvo svakako svojim rezultatima zaslužili tu priliku. O svim formalnostima koje se dešavaju izvan vode u reprezentaciji kao i do sada će brinuti Lidija Lijić, voditeljica reprezentacije sa najdužim iskustvom kako ronjenja tako i vođenja reprezentacije među svim našim aktivnim roniocima.

Ronjenje_na_dah__5_

Petar Klovar za povijest

Petar Klovar već je neko vrijeme najdublji Hrvat u povijesti i jedan od najboljih svjetskih dubinaša, ali i ronilaca ukupno, unutar top 5 na svjetskoj ljestvici. Ove godine, nakon dvije godine priprema, sprema se na najdublji ikad natjecateljski zaron u ijednoj disciplini u povijesti, te se nadamo da će zasluženo postati najdublji čovjek na planeti. Onima koji prate ronjenje jasno je koliki je to uspjeh, a Petar to planira izvesti u disciplini FIM, što je isto vanserijski jer je za najdublje zarone uvijek bila rezervirana disciplina CWT. Petar ima i još jednu disciplinu u kojoj je aktualni svjetski rekorder i to „friško“ s Krka ove godine, CNF u kojoj također napada svoj svjetski rekord i zlatnu medalju.

Sanda Delija već je godinama najdublja Hrvatica i ove godine je prvi puta u sastavu CMAS reprezentacije te se nada popraviti svoje najbolje zarone, otići još dublje i skupiti iskustvo koje će odlično doći za iduću godinu, kada će kao i Petar doći u vrhunac forme. Sa dobrim zaronima Sanda može konkurirati za medalje iako je glavni cilj biti u top 6.

Ronjenje_na_dah_Sanda_Delija

Vitomir Maričić u ulozi natjecatelja i trenera reprezentativaca nada se popraviti svoj nacionalni rekord u disciplini CWB, gdje će svakako imati dobru šansu za medalju, kao i u disciplini CNF:

„Ove godine možemo reći da je svakako kvalitetom ovo najbolje dubinsko natjecanje i pravo svjetsko prvenstvo. Šteta da više nitko iz Hrvatske nije izborio pravo nastupa, ali rezultati se pomiču svake godine i to je sve teže i teže te zahtijeva discipliniran rad. Kroz naš klub pripremamo ljude ne samo u Hrvatskoj već i po cijelom svijetu te smo stvorili veliku bazu iskustva i stručnosti što se vidi i po tome da su jedino natjecatelji Oceana Rijeka ostvarili norme, a imamo još desetak članova iz drugih zemalja na ovom natjecanju. U pripremama smo za još jaču selekciju za iduću godinu i mislim da će uskoro većina rekorda biti pod zastavom našeg kluba, koji već nekoliko godina ima status izvrsnosti prepoznat u cijelom svijetu.“ – komentirao je Vitomir Maričić, trener kluba Ocean Rijeka i članova reprezentacije

Ronjenje_na_dah_Vitomir_Maricic
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...