Potpisan Sporazum: Jedrenje studenata otvara jubilarnu Fiumanku

Autor: Marina Pauletić 09.05.2024

fiumanka_najava_

Polovicom lipnja u Rijeci se već četvrt stoljeća održava „Fiumanka“, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje.

Rijeka - Od 6. do 9. lipnja u sklopu jubilarne 25. Fiumanke zajedrit će studenti Sveučilišta u Rijeci na trećoj sveučilišnoj regati Studentska Fiumanka, jednoj u nizu manifestacija koje će se održati u sklopu tradicionalne riječke regate.

Polovicom lipnja u Rijeci se već četvrt stoljeća održava „Fiumanka“, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije, a njima su se unatrag tri godine pridružili i studenti. I to ne samo riječki, jer ove će godine Fiumanku otvoriti međunarodna studentska regata europske mreže deset sveučilišta YUFE čije će posade zajedriti u Rijeci u četvrtak 6. lipnja, odmah nakon konferencije za medije i službenog otvorenja Fiumanke. Tijekom vikenda od 7. do 9. lipnja, održavat će se regate sastavnica riječkog Sveučilišta i to uz njihov već tradicionalni Student Day Festival koji će lijepo zaokružiti studentski vikend sporta i zabave.

- Ovogodišnju Fiumanku otvorit će međunarodna regata mreže 10 europskih sveučilišta čiji je dio i naše, riječko. Drago nam je da smo uspjeli povezati radni dio i sastanke, s početkom regate pa će naši europski partneri dobiti priliku zajedriti s nama na Fiumanki. Upravo su jedrenje kao timski sport i YUFE Fiumanka izvrsna prilika za povezivanje, zabavu i stjecanje novih vještina. Nadamo se da će i ova regata postati tradicija unutar YUFE mreže, stvarajući istinsku zajednicu između ovih deset institucija i njihovih lokalnih okruženja. Na prvoj YUFE Fiumanki zajedrit će studenti iz Nizozemske, Španjolske, Belgije, Njemačke, Cipra, Finske, Ujedinjenog Kraljvstva Poljske, Francuske i Rijeke te posada Centralnog YUFE ureda, rekla je prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Senka Mačešić.

fiumanka_najava-63479

Svaka od jedrilica u regati predstavljat će jedno od YUFE sveučilišta, a posebno ističemo da dolazi i 20 članova YUFE Student Foruma, koji će također imati svoju jedrilicu i na taj način sudjelovati u natjecanju.

Od 3. do 7. lipnja na Sveučilištu u Rijeci će se održati sastanci YUFE alijanse, između ostalog svoje sastanke održat će članovi YUFE izvršnog vijeća, YUFE Student Forum, te predstavnici radnih paketa.

Studentska Fiumanka pretvara se u tradicionalni događaj koji promiče duh riječke sveučilišne zajednice i predstavlja jedinstvenu mogućnost da studenti i zaposlenici Sveučilišta sudjeluju u timskom radu, razvijaju natjecateljski duh i želju za istraživanjem koja definira akademsku zajednicu.

Već u prvom izdanju dalo se naslutiti da je pred Studentskom Fiumankom svijetla budućnost, a druga godina održavanja to je i potvrdila. U trećem izdanju na regati će ponovno nastupiti maksimalan broj timova, njih čak 18! Zahvaljujući Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskom akademskom sveučilišnom savezu te Pomorskom fakultetu u Rijeci, Studentska Fiumanka je po uzoru na veliku Fiumanku u potpunosti besplatna, čime se studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima na moru.

- Drago mi je što će jubilarno izdanje Fiumanke otvoriti studenti i to ovako lijepim višednevnim događanjem koje ima međunarodni značaj. Od samog početka vidjeli smo velik razvojni potencijal i za Sveučilište i za Fiumanku, tako da vjerujem da će se ova priča jednako uspješno razvijati i u budućnosti. Osim na jedrenje studente ćemo ove godine pozvati i na novu zanimljivu utrku Fiumanka Eco Run koja kombinira trčanje, hodanje i prikupljanje otpada, kao zeleni potpis za kraj Fiumanke, rekao je predsjednika organizacijskog tima Fiumanke Davor Perović.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...