Prezentacija nove sportske opreme Bazena Kantrida – postavljeni novi startni blokovi i bazensko dizalo za prijevoz osoba s invaliditetom

Autor: Marina Pauletić 06.02.2024

bazen_kantrida_-84306

Novi startni blokovi poboljšat će kvalitetu treninga sportaša i sportašica plivačkih klubova.

Rijeka - S ciljem modernizacije bazenskog kompleksa te njegove dodatne prilagodbe osobama s invaliditetom, na Bazenima Kantrida postavljeni su novi startni blokovi te novo bazensko dizalo za prijevoz osoba s invaliditetom ili smanjenom mogućnosti kretanja.

U sklopu modernizacije opreme postojeći startni blokovi OMEGA OSB09 zamijenjeni su s 10 novih startnih blokova OMEGA OSB11.

Novi startni blokovi su kompatibilni s postojećom Omega Ares tehnologijom podataka koja je trenutno instalirana na Bazenima Kantrida, a sve u svrhu moderniziranja i nadogradnje postojeće opreme za mjerenje vremena.

bazen_kantrida_-87521

Novi blokovi opremljeni su s novim glavnim elektroničkim mjeračem, RBD-om (relay break detection) i opremom za leđni start OBL (Omega backstroke ledge), odnosno elektroničkom detekcijom preranog starta.

Naime, startni blokovi OMEGA OSB11 koriste princip „atletskih startnih blokova” koji u odnosu na “tradicionalne” startne blokove kao oslonac stražnje noge imaju petu po uzoru na atletski start. Nova tehnologija omogućuje bržu reakciju kod starta i jače odguravanje čime se, dokazano, osjetno popravlja sportski rezultat.

bazen_kantrida_-71549

Zahvaljujući ovoj modernizaciji sportske opreme Bazeni Kantrida ostaju i nadalje konkurentno plivalište za organizaciju europskih i svjetskih plivačkih natjecanja te atraktivna lokacija za pripreme svjetskih reprezentacija.

Također, novi startni blokovi poboljšat će kvalitetu treninga sportaša i sportašica plivačkih klubova koji treniraju na Bazenima Kantrida.

Novo bazensko dizalo Bluone je brz, siguran i udoban uređaj za prijevoz osoba s invaliditetom ili smanjenom mogućnosti kretanja. Njegova je posebnost što omogućava prijevoz i uspinjanje korisnika direktno od svlačionice do ulaza u bazen.

Dizalo ne zahtijeva pričvršćivanje za pod, jednostavno je za korištenje, sigurno i udobno. Nosivost dizala je 110 kg, vrijeme spuštanja korisnika u bazen 23 sekunde, a vrijeme podizanja 17 sekundi.

Ukupna vrijednost nabavke i radova instalacije novih startnih blokova te pokretne dizalice za osobe s invaliditetom iznosi 71.931,25,00 €.

bazen_kantrida_-75136

Cijena nabavke i montaže startnih blokova iznosila je 63.225,00 s PDV-om, a nabava novog bazenskog dizala 8.706,25 s PDV-om.
Bazenima Kantrida Grad Rijeka je u proračunu osigurao 39.323,12 € dok je preostali iznos u visini od 32.608,13 € sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta.

Predstavljanju nove opreme na Bazenima Kantrida prisustvovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Željko Jovanović, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg, direktor Rijeka sporta Igor Butorac i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac.

„Drago mi je da je ovim radovima postignuta zadovoljavajuća kvaliteta te su time osigurani maksimalni uvjeti za treninge, na radost velikih, ali i malih sportaša. Važno je naglasiti da će novo bazensko dizalo na brz, siguran i udoban način prevoziti osobe s invaliditetom ili smanjenom mogućnosti kretanja. Ono što je svojevrsna inovacija u ovom slučaju, jest mogućnost prijevoza i uspinjanja osoba direktno od svlačionice do ulaza u bazen, što će znatno olakšati boravak na bazenu. Izuzetno nam je važno naš grad, koliko god je to moguće učiniti jednako prilagođenim svim naših sugrađanima. Kvalitetni sportski objekti temelj su uspješnog bavljenja sportom. Svim sportašima, rekreativcima i građanima koji koriste Bazene Kantrida želim da što više koriste novu opremu“, rekao je gradonačelnik Filipović istaknuvši kako je tijekom prošle godine u sportske objekte uloženo više od milijun eura te kako će se ulaganja nastaviti i u ovoj godini već osiguranim sredstvima u gradskom proračunu.

bazen_kantrida-27840

Direktor Rijeka sporta Igor Butorac istaknuo je kako će postavljanje nove opreme Bazene Kantrida učiniti još konkurentnijim u europskom i svjetskom okruženju u smislu zadovoljenja najviših standarda sportske infrastrukture, budući da su se brojni vrhunski sportaši i reprezentacije već spremali za velika natjecanja upravo na Bazenima Kantrida.

Demonstraciju nove opreme pokazali su plivači iz klubova Nevera i Kantrida te plivačkog kluba Forca u kojem treniraju osobe s invaliditetom.

bazen_kantrida_-92473

Ulaganja Grada Rijeke u sportske objekte u 2023. godini

Grad Rijeka brine o oko 40 objekata sporta i tehničke kulture osiguravajući time sve potrebne uvjete za provedbu programa sporta. U 2023. godini Grad Rijeka je za obnovu, uređenje i opremu sportskih objekata izdvojio ukupno 1.097.784,00 €.
U kolovozu su završeni radovi na zamjeni umjetne trave u sklopu SRC Belveder i njihova vrijednost iznosi 444.525,00 €, a sufinancirani su od strane Primorsko-goranske županije. Dodatno je utrošeno još 22.414 € za cjelovito uređenje i energetsku obnovu objekta.

U listopadu su završeni radovi na postavljanju sportske podloge – parketa u dvorani SRC 3. maj u vrijednosti 208.647,00 €.

U prosincu je završena i druga faza obnove Košarkaške dvorane Brajda postavljanjem novog balona te nove sportska podloge. Ukupna vrijednost radova iznosila je 230.990,00 €.

Uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije u iznosu od 20.000,00 € nabavljen je i novi semafor za Nogometno igralište Krimeja u iznosu od 49.912,00 €.

Kroz Natječaj Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske dobivena su sredstva za nabavu startnih blokova Bazena Kantrida u vrijednosti 32.608,13 €.

bazen_kantrida_-59127
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...