Prije 30 godina Rijeka je odigrala prvu utakmicu u HNL-u

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 28.02.2022

prva_utakmica_hnk_rijeke_30_godina

Utakmica je odigrana točno 29. veljače 1992., prijestupne godine, u sezoni kada je odigrano prvo prvenstvo Hrvatske.

Rijeka - Prije točno trideset godina odigrana je prva utakmica na Kantridi, Rijeka je u svom premijernom nastupu u HNL-u svladala Šibenik 2:0.
Utakmica je odigrana točno 29. veljače 1992., prijestupne godine, u sezoni kada je odigrano prvo prvenstvo Hrvatske. Rijeka je ove sezone stigla i do 1000. utakmice u HNL-u koju ju je odigrala na gostovanju u Maksimiru.
Za Rijeku su tada nastupili Žganjer, Kurtović, Rubčić, Vulić, Pavličić, Belaić, Škerjanec, Šarić, Scoria, Černe, Ban, a u igru su još ušli Grubor i Ljubančić.
Obje momčadi razvile su transparent s natpisom Slobodna i suverena Hrvatska – zemlja pravde i demokracije. Nakon uvodnih pozdrava, kao prvim gostima i suparnicima Rijeke u prvom prvoligaškom prvenstvu slobodne i suverene Hrvatske, nogometašima Šibenika Tiskara Rijeka poklonila je najnovije izdanje knjige “Petar Krešimir”, dr. Velimira Deželića. Pred oko 2000 gledatelja sudac Djedović iz Vinkovaca označio je početak utakmice.
Čast da postigne prvi gol u dresu Rijeke pripala je tada osamnaestogodišnjem Zoranu Banu koji je pospremio loptu u mrežu u 14. minuti nakon lijepog ubačaja Zorana Škerjanca.
Potvrda pobjede stigla je u 25. minuti, Kazimir Vulić je dubinskom loptom pronašao Elvisa Scoriju koji je zavukao loptu u bližu vratnicu pored Đonija Tafre koji je u tom trenutku branio boje Šibenika. Scoria je ostavio dubok trag i na klupi Rijeke je vodio 103 utakmice odvevši bijele do prvog trofeja od hrvatske samostalnosti, Kupa Hrvatske 2005. godine.

"Što se tiče igre mislim da smo rutinski odigrali utakmicu. Imali smo još nekoliko zrelih prilika, međutim rezultat 2:0, u ovom trenutku je sasvim zadovoljavajući", rekao je Marijan Jantoljak, koji je u ulozi trenera vodio Rijeku do prve pobjede, a danas u HNK Rijeka još radi s mladim vratarima.

Uloga kapetana u toj utakmici pripala je Robertu Rubčiću.

"Zadovoljan sam rezultatom 2:0, i prije utakmice smo rekli da bismo bili zadovoljni pobjedom 1:0. Bilo je prilika, ja sam imao dvije prilike, ali nismo iskoristili zbog brzopletosti, u nekim trenucima treba biti smiren", rekao je Rubčić nakon prve pobjede.

Rijeka je tu, skraćenu sezonu, okončala na šestom mjestu Prve HNL upisavši u 22 utakmice deset pobjeda, pet remija i sedam poraza, uz gol razliku 26:22.

RIJEKA – ŠIBENIK 2:0

Utakmica 1. kola, sezona 1992. Stadion Kantrida. Gledatelja: 2000. Sudac: Stjepan Djedović (Osijek).

Strijelci: 1:0 Ban (14′), 2:0 Scoria (25′).

RIJEKA: Žganjer, Kurtović, Rubčić, Vulić, Pavličić, Belaić, Škerjanec (od 78′ Grubor), Šarić, Scoria (od 73′ Ljubančić), Černe, Ban.

ŠIBENIK: Tafra, Muriqi, Mujakić, Petković, Bulat, Bobanović-Blažević (od 33′ Ninić), Bulat (od 63′ Vuković), Računica, Pešić, Ninić, Vuković.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...