Primorje Erste Bank plasiralo se u grupnu fazu LEN Euro Cupa!

Autor: Marina Pauletić 24.09.2023

vaterpolo-lopta-ilustracija

Primorjaši su pobjedama protiv Radničkog iz Kragujevca, Oradee iz Rumunjske i Solarisa iz Šibenika osvojili prvo mjesto u skupini.

Rijeka - Primorje Erste Bank u sezoni 2023.-2024. vraća se u elitno sportsko natjecanje LEN Euro Cup i odigrat će minimalno grupnu fazu tog natjecanja. Rezultat je to trodnevnog turnira održanog od petka 22. do nedjelje 24. rujna 2023. na bazenu Zdravko Ćiro Kovačić na Kantridi. Primorjaši su pobjedama protiv Radničkog iz Kragujevca, Oradee iz Rumunjske i Solarisa iz Šibenika osvojili prvo mjesto u skupini i zajedno s Šibenikom nastavljaju sudjelovati u natjecanju.

1. kolo, PRIMORJE EB – RADNIČKI 8:6, triler Primorja EB i Radničkog

U drugoj utakmici 1. kola, domaćin je svladao sastav koji je uoči turnira tretiran za blagog favorita skupine, kragujevački Radnički. Istina da je momčad iz Šumadije bitno različita u odnosu na prošlu sezonu. Točno je da su taj klub napustili redom najbolji igrači. Od prvog vratara (Dobožanov), obojice centara (naš Vrlić, te Vico), pa dvojica najboljih strijelaca (Radulović i Lukić), pa onda još plejada što iskusnih igrača (Miloš Ćuk) ili mladića u naletu (Ukropina), no to je još uvijek solidan i definitivno iskusniji sastav od Riječana. U vodi se to ipak nije zamijetilo.

Bila je to utakmica solidnih obrana, s malo pogodaka, te i opet (kao i u slučaju Solarisa) podosta rezultatskih obrata. U prvoj polovici niti jedan sastav nije imao prednost veću gola razlike, da bi početkom zadnje dionice domaćin, preko Nizozemca Kasa Te Rielea, Primorje EB povelo 6:4. Ovaj mladić silno napreduje, bio je to odličan potez trenera Igora Hinića pri njegovom dovođenju prije više od godinu dana.

Ni Radnički se međutim nije predavao, te je preko kapetana Jankovića i iskusnog Ranđića brzo poravnao (6:6). Ovaj je rezultat bio aktualan pet minuta do kraja.

U tom razdoblju se istaknuo s nekoliko sjajnih obrana domaći vratar Čubranić. Već spomenuti Te Riele, minutu i pol do kraja ponovo dovodi primorjaše u prednost (7:6). Riječani su se uspjeli odlično obraniti, dvije intervencije Čubranića, da bi slijedio napad u zadnjoj minuti za pobjedu. No, unatoč traženju Darka Brguljana za prekršajem na desnom krilu, lopta je pripala Radničkom za njihov posljednji napad na utakmici, za moguće izjednačenje. Gostujući trener je pozvao minutu odmora, poslao u napad i svojeg vratara, ali gosti čine osobnu u napadu.

U zadnjim sekundama loptu je na desnoj strani primio Brguljan, malo zaplivao, te s točno polovice bazena pogodio sa sirenom prazan gol za konačnih 8:6 i veliko, zasluženo slavlje Riječana.

2. kolo, PRIMORJE EB – ORADEA 11:8, riječkih dvaput po 3

U dva tjedna, dvaput po 3 gola razlike. To je učinak Primorja EB protiv rumunjske Oradee.

Prije 14 dana su svladali istog suparnika, u Oradei, tada u kvalifikacijama za Ligu prvaka 10:7. Sada u izlučnom natjecanju za Eurokup, ponovo tri razlike, ovog puta tek malo drukčije zaključne brojke – 11:8. No, ono što je identično za obje utakmice da se svesti pod zajednički nazivnik – uvjerljivo i zasluženo.

Već pred kraj prve četvrtine je bilo 4:1, a koncem druge četvrtine dvostruko više, 8:2 za momčad trenera Hinića. Priča je završena. Vrlo rano i bez puno okolišanja i mudrovanja.

Sve što je rumunjski sastav mogao učiniti je tek blago ublažavanje poraza, ništa više.

3. kolo, SOLARIS – PRIMORJE EB 6:20, pobjeda za prvo mjesto u skupini

Igrači Primorja EB i Solarisa su svoj, najveći dio posla na kvalifikacijskom turniru Eurokupa obavili u prva dva dana, u petak i subotu. Pobjedama oba naša sastava nad Oradeom i Radničkim, Šibenčani i Riječani su riješili pitanje prolaska skupine i ulaska u grupnu fazu Eurokupa, kada će se formirati 4 skupine od po 4 kluba koji će igrati ligaškim sustavom, dakle šest utakmica.

Nedjeljna je utakmica Primorja EB i Solarisa bila pitanje prestiža i sraz za prvo mjesto riječkog turnira. Ono je pripalo momčadi trenera Igora Hinića koja je u zadnjem kolu odigrala izrazito nadahnuto, svom snagom do posljednje sekunde, pa je onda i rezultat odnosno pobjeda od čak 20:6 posljedica takvog pristupa.

Ždrijeb skupina LEN Euro Cupa, održat će se u utorak, nakon čega ćemo objaviti raspored europskih utakmica naših Primorjaša.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...