Proglašena sezona 2021. u tehničkim disciplinama: Iva Damarija zaslužila Dijamantni volan

Autor: Miroslav Krpan 11.08.2022

damarija_serden_igor Zlatna Iva Damarija u društvu Dragana Serdena i Igora Tomljanovića

Puljanka je, uz tri Zlatna volana u autoslalomu, stekla i prestižni Dijamantni, dok je pazinskom Istra racing teamu u autoslalomu pripala Zlatna plaketa HAKS-a

Grobnik - Uz tri vrhunske discipline automobilističkog sporta, krug, brdo i rally, izuzetno je značajno odvijanje onih baznih u kojima se stasa za vrhunske rezultate, za onaj „pravi“ žestoki oktanski sraz koji zasigurno iziskuje više sredstva, drugačije i još brže automobile, a smatra se kao stepenica više. No, da je bilo početnicima, bilo onima koji su sebe i svoju ljubav prema auto sportu pronašli i dokazali u nekolicini baznih disciplina hrvatskog autosporta, pokazala je i prigodna svečanost Hrvatskog auto i karting saveza i Odbora za auto sportove priređena u novouređenoj dvorani Press centra Automotodroma Grobnik. U objedinjenom okupljanju najboljih proglašena je sezona 2021.godine Prvenstva Republike Hrvatske u ocjensko-spretnosnim vožnjama, autoslalomu i kronometar vožnjama, kojima su domaćini, ispred nacionalnog sportskog saveza, bili Igor Tomljanović, zamjenik predsjednika HAKS-a i Dragan Serden, predsjednik OAS-a.

hrvatin_serden Ivan Hrvatin sa Zlatnom plaketom i Dragan Serden

-Zadovoljstvo je vidjeti kako su posljednjih sezona, usprkos nepredvidivim poteškoćama koje su nas pogodile u dvije posljednje godine, brojem sudionika, samih natjecanja, ali i sredina u kojima se odvijaju, ocjensko-spretnosne vožnje, autoslalom i kronometar vožnje doživjele svojevrsni preporod, zadržale kontinuitet, ali i privukle nove, što više mlade natjecatelje. Uključuje se dosta mladih čime jača baza autosporta u Hrvatskoj, a u organizaciju se upuštaju i pojedini klubovi koji su do sada bili orijentirani isključivo na vozački kadar. Na tragu te uspješne 2021.godine vidni su pokazatelji ostvareni već i u prvom dijelu ovogodišnje sezone, a naša će nastojanja i dalje biti usmjerena na suport organizatorima i klubovima koji gaje tradiciju bazičnih disciplina auto sporta – čestitajući na uspjesima najboljima istakao je Dragan Serden, predsjednik Odbora za auto sportove HAKS-a.

Autoslalom - Dominacija Radovanovića

Autoslalom je na oktanskoj sceni nacionalnog prvenstva više od dva desetljeća, a posljednje je u punom smislu te riječi ispunila znakovitim uspjesima jedna vozačica, što više posljednjih niz godina najuspješnija vozačica Hrvatske. Puljanka Iva Damarija, članica Autokluba Pula-Rovinj, pobjedom u konkurenciji vozačica u sezoni 2021.godine ispunila je još jedan trogodišnji ciklus uzastopnih naslova prvakinje što joj je donijelo prestižnu nagradu „Zlatni volan HAKS-a“. No, nit je bio prvi, neće vjerojatno niti posljednji. Damarija je do sada još dva puta stigla do ovog izuzetnog priznanja, prvi puta poslije pet naslova prvakinje s odmakom u godinama (2008.,2009., 2011., 2013. i 2014.), a potom nakon niza od 2015. do 2017.godine. I tako poslije tri Zlatna volana stekla je i onaj „stepenicu“ viši „Zlatni volan s dijamantom Hrvatskog auto i karting saveza“ koji joj je uručen na ovoj svečanosti, a čime se upisala u Zlatnu knjigu HAKS-a rijetkih, ali zaslužnih šampiona.

Izuzetno sam sretna i zadovoljna ostvarenim. Posljednjih sezona konkurencija jača, pa i nije baš da sam pretplaćena. Treba se boriti za svaki bod, svaku pobjedu. Iskustvo je na mojoj strani, kontinuitet vidljiv, a još uvijek imam žara, podrške obitelji, kao i matičnog kluba Pula-Rovinj, na čemu sam izuzetno zahvalna - kazala je Iva Damarija u završnici svečanosti koju je napustila u društvu supruga Nenada, također prvaka jedne od klasa, ali i nizom godina jednim od čestih državnih prvaka i dobitnika Zlatnih volana, što ih u okvirima HAKS-a čini najuspješnijim bračnim parom automobilističkog sporta Hrvatske uopće.

Tijekom sezone PH u autoslalomu, koja je objedinila četiri natjecanja (Prelog, Zagreb, Dubrava i Dubrovnik), na svojevrstan je način u prvi plan izbila obiteljska veza Radovanovići. Ukupnim je pobjednikom i dvostrukim državnim prvakom postao jedan od povratnika u auto sport Tvrtko Radovanović, vozač zagrebačke „Delte“ (tijekom sezone još pod imenom AK Ina Delta). Bio je najuspješniji i u Grupi 2 sportskih automobila, ali i pobjednik klase 6 u kojoj su uz njega pobjedničko postolje ispunili brat mu Aleksandar i njegov sin Matej. Matej je ujedno bio najuspješnijm juniorom sezone ispred Daria Merlića (AMK Zanatlija Zagreb) i Martina Leša (AK Zagorje). U ukupnom poretku, ali i u Grupi 2 sportskih automobila, uz Tvrtka postolje su osigurali Igor Bogović (AK Buzet Autosport) i Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj). Grupu 1 serijskih automobila osvojio je, i stekao naslov državnog prvaka, Goran Sruk (AK Dubrava) ispred Maria Mučnjaka (SAK Samobor) i Ivana Dropučića (AKK Fly with Kolman Zagreb). U konkurenciji vozačica uz Ivu Damariju završnicu sezone su uspješno okončale Mirela Stern (AK Dugo Selo) i Ivana Robić Cavor (AK Ina Delta Zagreb). Ponajviše zahvaljujući obiteljskom uspjehu Radovanovića Autoklub Ina Delta Zagreb stigao je, u konkurenciji 23 kluba, do ekipnog naslova prvaka, ispred SAK Samobor i AMK Zanatlija Zagreb.

Pobjednici po klasama: Filip Agić (AMK Zanatlija Zagreb), Dario Mučnjak (SAK Samobor), Goran Sruk (AK Dubrava), Nenad Damarija (AK Prla-Rovinj), Igor Bogović (AK Buzet Autosport) i Tvrtko Radovanović (AK Ina Delta).

Ocjensko-spretnosne vožnje: Trijumf Daria Merlića

Tijekom pet natjecanja ocjensko-spretnosnih vožnji Prvenstvo Republike Hrvatske u baznoj disciplini pomalo se vratilo na iskonske korijene, ove nekad najmasovnije discipline u nas. Dva puta dvostrukim vikend programom vozilo se u Dubrovniku, a potom i u Brezovici, nastupilo je više od 40 vozačica i vozača, a među njima je bilo čak 12 juniora.

Upravo jedan od tih najmlađih, ispod 23 godine, ne samo da se dokazao u svojoj dobnoj skupini, već je slavio i naslov državnog prvaka. Mladi Zagrepčanin Dario Merlić, izdanak slavne oktanske obitelji, nastavlja tradiciju i sezonu PH OSV-a 2021.godine zaključio je kao najuspješniji u ukupnom poretku, ali i pobjedom klase 1, najmanjih automobila duljine do 3.500 mm. U ukupnom je poretku bio uspješniji od Saše Čaklovića /AKK DS Racing Prelog) i Filipa Agića (AMK Zanatlija Zagreb). Identičnim je poretkom zaključena i klasa 1, dok je u onoj automobila duljine do 4.000 mm naslov pobjednika osvojio veteran Dragan Velašević (AK Ragusa Racing), ispred Zorana Vlahovića (AK No Traction) i Maria Švaljeka (AK Dugo Selo). Tandem AK Dugo Selo Florian Blažutić i Zdenko Blažutić zasjeli su na čelu ljestvice klase 3 više od 4.000 mm, ispred Ivana Živkovića (AK Mihovil Šibenik). Juniorsko postolje uz Merlića popunili su drugoplasirani Đino Franić (AK Dubrovnik Racing) i Gian Carlo Ciglar (AK Dugo Selo).

Najuspješnija vozačica među čunjevima je Dalila Delimehić (AKK DS Racing Prelog) slaveći naslov prvakinje ispred Dijane Kuprešak (AK Dugo Selo) i Mateje Novosel (AKK Fly with Kolman Zagreb). Ne samo brojem, već vještinom, brzinom i kvalitetom na poligonima, dokazali su se članovi Autokluba Dugo Selo osvojivši naslov ekipnih prvaka ispred AK Zanatlija Zagreb i AK Ragusa Racing Mokošica.

Kronometar vožnje: Pazinjanima zlato

Treću godinu za redom ekipni naslov Prvenstva Republike Hrvatske u kronometar vožnjama osvojili su vozači Autokluba Istra racing team i tako, osim godišnjeg priznanja za sezonu 2021., stekli i ono prestižno Zlatnu plaketu Hrvatskog auto i karting saveza. Drugi je to put da u proteklih 15-tak godina ovaj uspješni istarski kolektiv osvaja ovo priznanje. Nagradu je iz ruku Igora Tomljanovića, zamjenika predsjednika HAKS-a primio Ivan Hrvatin, jedan od čelnika kluba koji nije krio zadovoljstvo:
-A tko ne bi bio sretan. Zasigurno je lakše osvojiti naslov iako je konkurencija nemilosrdna, posebno proteklih sezona u okvirima klubova s istarskog poluotoka. Sada su u kronometru prisutni i vozači iz drugih krajeva Hrvatske što daje novu kvalitetu i još veću konkurenciju. No, daleko je teže braniti stečeno. Nama je to uspijevalo, vozači su na stazama davali maksimum, stoga im čestitam na zasluženom priznanju. Prepoznati smo ovim uspjesima i u lokalnoj sredini pa smo i najbolji sportski kolektiv grada Pazina, jedan od najuspješnijih u okvirima Zajednice sportova Istarske županije – kazao je Hrvatin.

Državnim prvakom u kronometar vožnjama u 2021.godini i ukupnim pobjednikom PH postao je Aleksandar Radovanović (AK Ina Delta Zagreb), ispred Marina Poropata (AK Istra racing team Pazin) i Vjekoslava Čička (AK Buzet Autosport). Sezona se sastojala od pet natjecanja: Mičevec, Tar (2), Grobnik i Dubrovnik, a na svakom je pobjeđivao drugi vozač. Prvo Hrvoje Belinić, potom Edi Kuharić, Marino Poropat, Aleksandar Radovanović i u završnici Nenad Damarija. U konkurenciji čak 21 juniora naslov najboljeg pripao je Mateju Radovanoviću (AK Ina Delta Zagreb), sinu ukupnog pobjednika. S tri je pobjede u sezoni bio uspješniji od Karla Pelicara (AKORK Skok racing 1993) koji je imao dvije pobjede, dok je na trećem mjestu bio Jan Pokos (AKK Fly with Kolman). Među vozačicama bez iznenađenja – još jedan naslov najbolje odlazi u Pulu Ivi Damarija (AK Pula-Rovinj), koja je bila uspješnija od Erike Marije Kušić (AK Klek Ogulin) i Ljiljane Kamenar (AK Rijeka).

kusic_damarija Erika Marija Kušić i Iva Damarija
prvaci_kronometra Prvaci kronometra Aleksandar Radovanović, Marino Poropat i Vjekoslav Čičko

Veteranskom konkurencijom dominirao je jedan od najtrofejnijih hrvatskih vozača Antun Laušin (SAK Samobor) ispred Viktora Bubića (AK Solin) i Saše Vrlazića (AK Ina Delta Zagreb). Pazinjani su naslov ekipnih prvaka osvojili u konkurenciji 24 kluba ispred AKK Flay with Kolman i AK Buzet Autosport.

Pobjednici sezone 2021.godine po klasama: Stefan Sinčić (AK Buzet Autosport), Danijel Grubiša (AK Istra racing team Pazin), Siniša Baksa (AKK Fly with Kolman Zagreb), Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj), Igor Bogović (Buzet Autosport), Vjekoslav Čičko (Buzet Autosport) i Kristijan Fičor (Fly with Kolman).

bogovic_radovanovic Prvaci autoslaloma -Igor Bogović,Tvrtko Radovanović i Nenad Damarija

Ovogodišnja sezona ocjenskih vožnji, autoslaloma i kronometra u trenutnom je, ljetnom zatišju. Nastavlja se sredinom rujna i potrajat će do sredine studenog, ovisno o disciplini, pa će se ponovo pronaći razlozi za nova slavlja i veselja, zasigurno jedne od najsadržajnijih automobilističkih sezona u bogatom kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...