PROSLAVA VELIKOG JUBILEJA Seniorski turnir za 100 godina NK Naprijed

Autor: Nikola Cvjetović 11.08.2022

plavo_zeleno_finale_2022_hreljin__7_

Nakon završetka turnira i podjele pehara nastavlja se proslava uz Žažara band.

Hreljin - NK Naprijed slavi 100 godina svog postojanja i poziva sve ljubitelje kluba i nogometa na seniorski turnir koji će se ovog vikenda 13. i 14. kolovoza održati na igralištu Lonja. Na turniru sudjeluju NK Grobničan, NK Kraljevica, NK Borac te NK Naprijed. Utakmice su na rasporedu u subotu i nedjelju, u 17 i 18.45 sati. Nakon završetka turnira i podjele pehara nastavlja se proslava uz Žažara band. Ulaz je slobodan.

Nogometni klub Naprijed ove godine slavi 100. rođendan. Iako su nakon stoljeća vitrine pune pehara, bogatstvo kluba krije se negdje druge. U osjećaju da je Naprijed simbol svog Hreljina, simbol čitavog kraja, institucija, i to ne samo sportska. Hreljin se ponosi pobjedama, ali još više činjenicom da je uvijek imao svoje igrače, uprave i trenere. Kad su Drago Vidas Kačina i Nikola Gecan, sa školovanja u Zagrebu, krajem 1921. ili početkom 1922. godine donijeli prvu loptu na Hreljin vjerojatno nisu niti sanjali da se pokrenuli veliku priču koja je iz godine hitala naprijed.

Klub je osnovalo 15-20 hreljinskih mladića, uz potporu učitelja Jove Brletića. Nazvan je Nogometni sportski klub Hridina Hreljin. Čim je klub osnovan, odmah problemi. Gdje će se igrati? Općinari nisu htjeli čuti da se nogometašima dodijeli neki teren. Gdje će krave na pašu, pitali su nogometaše. Ipak, upornost je urodila plodom. Dobiveno je zemljište na Biljinu. Potkraj 1923. godine odigrana je prva utakmica na Hreljinu. Protivnik je bio Bakarac. Potom su uslijedili ogledi s Frankopanom (Trsat) i Primorcem (Vežica). Povijest pamti da je Hridina bila suparnik ŠK Bakra na prvoj nogometnoj utakmici odigranoj u Bakru 29. svibnja 1924. godine. Godinu kasnije na poticaj komunističke partije na Hreljinu je osnovan još jedan klub – Sloga koji se može pohvaliti da je prvi klub s Hreljina koji je nastupio u ligaškom natjecanju. Bilo je to 1930/31. godine, a u ligi su igrali Bakar, Jadran Kostrena, Kraljevica, Jedinstvo Krasica, OŠK Omišalj, Praputnjak i Vitez Škrljevo. Kompletnu priču o povijesti kluba donosi naš Anto Ravlić u velikom tekstu objavljenom na portalu Tunera.info.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...