Prvenstvo Hrvatske: Jubilej ovjenčan rekordnim brojem vozača

Autor: Miroslav Krpan 22.06.2023

Alex_Sculac__406__i_Antonio_Pendo__415__snimio_M.Krpan-56283 Alex Šćulac (406) i Antonio Pendo (415) (snimio: M. Krpan)

Virovitička staza 30.puta domaćin karting utrke „Nagrada Virovitice“ u 60.godini od prve utrke kartinga ovim gradom.

VIROVITICA – Karting u Virovitici, svojevrsnom oktanskom centru Hrvatske za „mini formule“, ispisuje povijest. Ova je godina u znaku 60, otkako je, prije tih šest desetljeća, na tada gradskoj uličnoj stazi, održana prva karting utrka, da bi prije koji dan, u ovom sadašnjem ciklusu izuzetno uspješne opstojnosti ove sportske grane, Auto moto karting klub Cobra na svojoj stazi organizirao 30.“Nagradu Virovitice“, bodovno natjecanje ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske i Otvorenog prvenstva Hrvatske u raspisu i po kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza.

Na svečanom otvaranju utrke, koju je nastupom uveličalo čak 42 kartingaša, rekordne brojke posljednjih sezona u utrkama Državnog prvenstva, obraćajući se sudionicima, organizatorima i poklonicima kartinga virovitički gradonačelnik Ivica Kirin izjavio:
-Ponosan sam na naše sugrađane, vrijedne sportske entuzijaste kluba Cobra, a zahvalan sudionicima da uveličavaju ove naše jubileje. Iskreno sam uvjeren da bi krajem godine mogli početi očekivani i planirani radovi revitalizacije ovog sportskog kompleksa, nakon čega ćemo dobiti novu, veću, kvalitetniju karting stazu dostojnu međunarodnih utrka.

David_Haluza__13_,Andrija_Borovcak__25__i_Jan_Skvaric__17__snimio_M.Krpan_-94537 David Haluza (13), Andrija Borovčak (25), Jan Škvarić (17) (snimio: M. Krpan)

Virovitica je bila domaćinom trećeg ovogodišnjeg natjecanja nacionalnog prvenstva, a gotovo svi najbolji u klasama ostvarili su po dvije značajne pobjede. Na stazi se uz stalne sudionike našao i poneki novi vozač, ali i povratnik u karting, u natjecateljski žrvanj.

U klasi Rotax Micro Max dvostruku je pobjedu ostvario David Haluza (KK Rijeka) u obje utrke ispred Andrije Borovčaka (KK Koprivnica) i Jana Škvarića (AMKK Cobra Virovitica). U konkurenciji osam vozača klase Rotax Mini Max dvostruko slavlje za prošlogodišnjeg viceprvaka Hrvatske Šimuna Borovčaka (KK Koprivnica), dok je dva druga mjesta osvojio Vinko Jellačić (AK Delta).U prvoj utrci do trećeg se mjesta dovezao Tommaso di Grisogono (KK Koprivnica), a u drugoj David Čonkaš (KK Box 707). Aktualni državni prvak Vito Gajski Kustec (AK Ivanić) drugi je puta ove sezone u Virovitici završio tek jednu utrku, ovog puta drugu na petom mjestu. I u klasi Rotax Max Junior u obje je vožnje najbrži bio Albert Lukša (AMKK Cobra Virovitica) ispred Fabijana Vidakovića (AK Delta), dok je dva puta treća bila Vukovarka Ema Mahičić Cindrić, članica AMKK Cobra. Uoči ove utrke zbog tehničke pogreške u upisu rezultata prethodnog natjecanja u Novom Marofu netočno su navedeni rezultati mlade vozačice koja to nije ostvarila.

Noa_Antonic__KK_Rijeka__snimio_M.Krpan Noa Antonić, KK Rijeka (snimio: M. Krpan)

KOPRIVNIČANI NAJUSPJEŠNIJI

Izvrsne su vožnje u dobroj konkurenciji prikazali sudionici klase Rotax Max Senior, a na kraju očekivana dvostruka pobjeda jednog od najboljih mladih hrvatskih kartingaša Leona Zelenka (KK Koprivnica). S dva druga mjesta nastupe je zaključio aktualni državni prvak Lorenzo Mahnich (KK Rijeka), zadržavši i dalje vodeću poziciju trenutnog poretka za PH. Treći je dva puta bio Vedran Puškarić (Cobra). Mladi Pazinjanin Alex Šćulac (AK Poreč Motorsport) dominirao je klasom Rotax DD2 uz dvije pobjede ispred Antonia Penda (AK Dubrovnik Racing) i Franka Škugora (AK Dubrava Šibenik). Na najvišoj stepenici postolja klase Rotax DD2 Master stajao je Zoran Švec (KK Koprivnica) s dvije pobjede, dok su se na drugoj i trećoj izmijenili Ivan Grabar (Cobra) i Ivo Matić (Koprivnica), zadržavši i nadalje vodeću poziciju u prvenstvu. Dva vozača domaćina u klasi KZ2 ravnopravno su podijeli pobjede, svakom po jedna i po jedno odustajanje. To su Dinko Kovačić i Antonijo Brodarić.

Žestoka konkurencija osam vozača i dobre vožnje prikazali su oni malo stariji vozači u prestižnoj klasi KZ2 Master. I onda iznenađenje, prvo na startu, poslije niza godina, povratkom Ivana Barana (Box 707), a onda i njegove dvije pobjede. U leđa su mu gledali u prvoj utrci Valter Smrdelj (KK Rijeka) i aktualni prvak Tomislav Škvarić (Cobra), a potom ponovo Škvarić pa Žarko Martinjak (Box 707). U klasi najmanjih i početnika četvero na startu, a ponosno su svoje nagrade, slijedom prolaska cilje linije podizali Noa Antonić i Petar Buneta (KK Rijeka), Filip Baran (Box 707) i Ena Cintrić (Cobra).

Postolje_klase_Rotax_DD2-Franko_Skugor,Alex_Sculac_i_Antonio_Pendo__foto_V.S._. Postolje klase Rotax DD2 - Franko Škugor, Alex Šćulac i Antonio Pendo (snimio: V.Š.)

Ekipno najbolji vozači KK Koprivnica ispred AMKK Cobra Virovitica i KK Rijeka

-Za nama je još jedna uspješna manifestacija, raduje nas stalni porast broja vozača i sve veći interes u većem broju klubova. Realizacija zacrtanog za ovu godinu ide po planu, predstoje jesenje utrke na Kvarneru i u Istri. Zahvalan sam svima koji su dali svoj obol tijekom proteklih 30 utrka u Virovitici, a nadamo se uz novu stazu novom podstehu i jačim međunarodnim ogledima u našem gradu – kazao je, zadovoljan ostvarenim, Mario Moslavac, predsjednik Odbora za karting sport HAKS-a i predsjednik AMKK Cobra Virovitica.

Sljedeća karting utrka Prvenstva Hrvatske vozi se na stazi Bura u Šmriki (nadomak Kraljevice), 2. i 3.rujna u organizaciji Karting kluba Rijeka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...