Prvenstvo Hrvatske: Primorje EB osvojilo broncu

Autor: Portal Poduckun 02.05.2023

primorje_eb_bronca_ph

Pobjeda je ostvarena u dramatičnim okolnostima kakve su uobičajene kada se za konačan uspjeh raspucavaju peterci, ali utakmica je u cijelosti, doslovno od prvih do posljednjih sekundi bila uzbudljiva, na trenutke možda rezultatski neobična, obilata prekrasnim golovima i obranama, sjajnim potezima.

Zagreb - Mlada momčad iz Rijeke, sastav trenera Igora Hinića, Primorje EB okrunila je na najljepši način za sebe sezonu 2022./23. Sastav koji se vratio u Premier ligu osvojivši prvo mjesto u A1 ligi, velik je posao napravio već i ulaskom u krug četiri najbolja kluba u Hrvatskoj, ali osvajanjem trećeg mjesta i bronce nadmašili su vjerojatno i vlastita očekivanja ili ciljeve koje su si zadali uoči početka sezone.

Pobjeda je ostvarena u dramatičnim okolnostima kakve su uobičajene kada se za konačan uspjeh raspucavaju peterci, ali utakmica je u cijelosti, doslovno od prvih do posljednjih sekundi bila uzbudljiva, na trenutke možda rezultatski neobična, obilata prekrasnim golovima i obranama, sjajnim potezima. Više od svega, obostrano je iskazana silna želja, volja, htijenje. Dokaz da nije nimalo nikome svejedno hoće li sezonu završiti s pobjedom ili ne, s medaljom ili ne. Pa čak i kada se radi o, netko će reći, ‘samo’ trećem mjestu. Ne, ovo ipak nije ‘samo’ treće mjesto. Posebno ne za riječke mladiće.

Prva četvrtina nestvarno dobra za goste. Visoko vodstvo gostiju 5:1, a sve iz napada s igračem više. Realizacija stopostotna. Zagrepčani su ‘uhvaćeni na spavanju’, vratar Jurlina nije imao niti pomoći od suigrača, a nije uspio ništa niti sam obraniti. Tek jedan pokušaj iz ‘mrtvog kuta’ Tina Brubnjaka. Kada smo kod Tina, ovaj je mladić u uvodnoj četvrtini postigao 3 pogotka.

Trener Mladosti povlači logičan potez, mijenja vratara nakon početnih 8 minuta i to se pokazalo ključnim trenutkom jer bez udjela Eugena Sunare, pitanje je bi li gledali onoliku dramu uz Savu. Vratar Sunara je s nekoliko svojih početnih obrana (ukupno ih je ubilježio čak 14, od toga 2 peterca), osokolio i suigrače, vratio im ‘krv u lice’, te sada gledamo Mladost u seriji. Ovu dionicu su Žapci dobili 5:2, odnosno u poluvremenu je tek jedan razlike za Riječane, (6:7).

Taj jedan gol prednosti je Primorje EB odlučno čuvalo tijekom treće četvrtine u kojoj su domaćini u nekoliko navrata uspijevali izjednačiti (Gluhaić 7:7, Jelača 8:8, T. Fabris 9:9). U zadnjoj četvrtini, prvo vodstvo Mladosti. Pet minuta prije kraja centar Branimir Herceg je pogodio za 12:11, a kada su Zagrepčani poveli i 14:12, samo dvije i pol minute do kraja, pomislili su mnogi da je to kraj. Mnogi jesu, ne i Riječani i to dvojica najstarijih, najiskusnijih. U zadnjoj minuti, u zadnje 43 sekunde, prvo Darko Brguljan smanjuje (14:13), da bi tek 6 sekundi prije kraja, s pozicije centra, Petar Muslim postigao posljednji gol u karijeri. Ali gol za 14:14 i peterce.

Prilikom raspucavanja peteraca, niti nakon prvih po 5 izvođača sa svake strane pobjednika nije bilo. Naime, za Primorje EB nije pogodio baš Muslim kao ni Niko Čubranić, ali niti za domaćina Elez i Jelača, dvojica najstarijih mladostaša. Šesti izvođač za Riječane je bio Darko Brguljan, uspješan, što ne možemo reći i za mladostaša Darija Rakovca. Odnosno, tu je uspješan bio vratar Mauro Ivan Čubranić koji je lijepo obranio lijevom rukom. Riječko je slavlje moglo početi.

Brončane medalje igračima i stožeru Primorja EB podijelio je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza. Ovacije je pak zasluženo ponio Petar Muslim, olimpijski pobjednik iz Londona 2012., prvak Europe iz Zagreba 2010, trofejni hrvatski vaterpolski reprezentativac koji teško da si je mogao zamisliti ljepši konac igračke karijere.

Izvor: HVS

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...