Prvenstvo Hrvatske: Virovitica i karting u ozračju jubileja

Autor: Miroslav Krpan 16.06.2023

Lorenzo_Mahnich__KK_Rijeka__snimio_M.Krpan-07921 Lorenzo Mahnich, KK Rijeka (snimio: M. Krpan)

Ovog vikenda jubilarna 30.utrka kartinga u kontinuitetu, a 60 godina začetaka karting sporta u Virovitici.

VIROVITICA – Pred nama je ovog vikenda, 17. i 18.svibnja treće natjecanje sezone kartinga na domaćim stazama. Poslije prvog okupljanja početkom svibnja u Virovitici, potom CEZ utrke u Novom Marofu, ponovo se najbolji kartingaši Hrvatske vraćaju u svojevrsni hrvatski karting centar, Viroviticu koja bilježi dva značajna jubileja. Naime, organizator ove, kao i svih prethodnih utrka je Auto moto karting klub Cobra, osnovan početkom 2008.godine u cilju nastavka nekad uspješnog auto-moto sporta ovog grada i šireg okruženja. I eto, stigli su do 30.utrke „Nagrada Virovitice 2023.“, bodovnog natjecanja za Prvenstva Republike Hrvatske i to baš u godini kada se obilježava 60 godina začetaka kartinga u ovoj sredini. Jubileji za čestitke i zahvalnost, pohvalu svim entuzijastima koji ne prezaju pred problemima, a željno iščekuju da se kroz godinu dvije okupe i uz rubove nove staze. Naime, intenzivno se na gradskom nivou radi na revitalizaciji sportsko-kulturno-poslovnog prostora na kojem se sada nalazi karting staza, a koja bi svojom rekonstrukcijom i dogradnjom, usavršavanjem treba biti nova meka „mini formula 1“ na širem međunarodnom planu.

Uz jubilej utrke i tradicije još jedna okrugla brojka. Na listi prijava čak je 40 hrvatskih vozača iz 12 klubova, a pridružuje se i jedan slovenski u okviru Otvorenog PH. Zanimljiva konkurencija, nova imena, ali i povratak nekih koji su davno bili uspješnici karting sporta u nas. Dvije bodovne utrke na stazi dugoj 829 metara iznjedrit će nove pobjednike.

Poslije pet bodovnih utrka u klasi Rotax Micro Max trenutni lider prvenstva je David Haluza iz Karting kluba Rijeka sa čak 22 boda prednosti ispred Andrije Borovčaka (KK Koprivnica), dok je na čelu klase Rotax Mini Max još jedan novajlija u natjecateljskom programu PH David Čonkaš iz jednog od najmlađih domaćih karting klubova koprivničkog Box 707.Uoči ovog vikenda ima 17 bodova prednosti ispred aktualnog prvaka iz 2022.godine Vita Gajski Kusteca (AK Ivanić). Klasu Rotax Max Junior predvodi jedina mlada dama Vukovarka Ema Mahičić Cindrić (AMKK Cobra Virovitica) koja je pregršt bodova osvojila u Novom Marofu, pa je tako u znatnoj prednosti ispred bodovno izjednačenih Alberta Lukše (Cobra) i Fabijana Vidakovića (AK Delta Zagreb). Zasigurno najzanimljiviji ogled očekuje nas u klasi Rotax Max Senior u kojoj će među osam sudionika startati aktualni državni prvak i vodeći u PH Lorenzo Mahnich (KK Rijeka), ali i jedan od najboljih hrvatskih kartingaša na ino planu Leon Zelenko (KK Koprivnica). Mahnich je ostvario dvije pobjede u Virovitici, a Zelenko tri u Novom Marofu. Razlika je trenutno 20 bodova, a među njima je još i Timotej Filipović (AKK Podravina Koprivnica) koji marljivo sakuplja bodove i čeka svoju prigodu za najvišu stepenicu postolja. U klasi DD2 vodeći je Alex Šćulac (AK Poreč Motorsport) ispred Antonia Penda (AK Dubrovnik Racing), ali stiže im i svojevremeni prvak Franko Škugor (KK Dubrava Šibenik). U klasi Rotax DD2 Master novi klupski okršaj KK Koprivnica Ivo Matić i Zoran Švec, dok će, poslije nekoliko sezona zasigurno utrke dana biti u klasi najjačih „bolida“ i najstarijih vozača KZ2 Master. Na startu se očekuje osam junaka, aktualni prvak Tomislav Škvarić (Cobra), među inima i povratnik na staze Ivan Baran (Box 707), ali i Slovenac Primož Gardelin (Ptuj).

Virovitički karting vikend u ozračju jubileja mogao bi biti pravi oktanski spektakl.

U petak i subotu, tijekom dana, od 10 do 18 sati, voze se slobodni treninzi, a subotnji će dan od 17 sati zaključiti verifikacija sudionika. Nedjeljno jutro od 7 sati dodatna je verifikacija i tehnički prijam kartinga, slijede od 9 sati jednosatni službeni treninzi, dok se od 10,30 do 12 sati vozi uz mjerenje vremena za startne pozicije. Nakon svečanog otvaranja utrke od 12,30 sati starta prva skupina bodovnih utrka, a od 14,30 sati druga. Proglašenje najuspješnijih i dodjela priznanja predviđena je oko 16,30 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...