Prvi dan WRC Croatia rally 2022.: Rovanperä čvrsto drži vodeću poziciju

Autor: Miroslav Krpan 23.04.2022

wrc_croatia_rally_plarak_2022__3_ ROVANPERÄ - HALTTUNEN (Toyota GR Yaris Rally1) foto.ORG

Vozi se brzinski ispit Platak, svojevrsni izazov svima, na neki način sasvim drugačiji od svih drugih dionica, jedina ona prava „brdska“, planinska, koja tijekom svojih 15,85 km ima praktično tri dijela. Do mjesta za promatrati najveće rally asove svijeta vrijedi doći na vrijeme, tri sata prije, dobar dio organizirano od Grobničkog polja. A u pauzi jutarnjeg prvog prolaska, koji kreće u 10,09 sati, do onog poslijepodnevnog u 17,42 sati, planira se bogat i sadržajan sportsko-turističko-zabavni program uz dobru ugostiteljsku ponudu.

Zagreb – Finsko čudo od djeteta, vozač koji je prošle godine stigao u Hrvatsku, na prvo izdanje WRC-a kao vodeći ukupnog poretka Svjetskog prvenstva, ali već u startu prvog brzinca „ispalio“ u šumu, ove je godine ponovo stigao kao vodeći, ali poslije prvog natjecateljskog dana, 120 km brzinskih ispita raspoređenih na osam dionica (četiri različite), poslije nimalo lakog dana za sve sudionike, u Zagreb, u servisni park Zagrebačkog Velesajma, stigao kao vodeći, čvrsto držeći prednost više od minute za prvim pratiteljima.

Prijepodnevni dio, gotovo svim dionicama brzinaca, vozače je pratila kiša, kliske ceste, puno šljunka na istima zbog „rezanja“ zavoja, što je mnogima bio veliki problem. Poslijepodnevni program obilovao je maglom, tolikom da neki nisu mogli vidjeti „prsta pred nosom“. Vozilo se i „na slijepo“, uz vlažno vjetrobransko staklo, neučinkovite brisače i grijanje, sve su problemi koje su isticali vozači po dolasku na cilj pojedinog brzinca.

wrc_croatia_rally_plarak_2022__2_ MARTIN RAVENŠČAK-MARKO STIPERSKI (foto M.K.)

Finci Kalle Rovanperä, 21-godišnji vozač i suvozač mu Jonne Halttunen, u Toyoti GR Yaris Rally1, među 63 posade iz 26 zemalja svijeta na drugom izdanju WRC Croatia Rallyja 2022., koliko ih je u jutarnjim satima krenulo na trodnevni boj s (ne)vremenom, kliskim hrvatskim asfaltom i izazovima u svakom kilometru kojeg prolaze, ostvarili su najbolja vremena na šest od osam brzinskih ispita, prvog dana voženih na Žumberačkom području, a potom i širem okruženju Duge Rese, dok su tek dva prepustili konkurentima, te uz vrijeme 1:15:35,5 sati stekli prednost na vodećoj poziciji od 1:04,0 minuta ispred, do sada najuvjerljivijih pratitelja nizozemske posade Thierry Neuvillea i Martijna Wydaeghea u Hyundai 120 N Rally1, koji su imali krajnje uzbudljiv dan vožnje i pratećih „aktivnosti“. Pri kraju prvog dijela i prva četiri brzinca zbog tehničkog su kvara, stigavši u Zagreb, posljednjih 800 metara do vremenske kontrole gurali svoj automobil, zakasnili u VK, zaradili 40 sekundi kazne, kasnije zbog velike brzine na gradskoj prometnici kažnjeni od direktora novčanim iznosom 1.900 eura, u jednom trenutku poslijepodnevnog programa pali na treće mjesto, ali u konačnici ipak drže drugu poziciju prije drugog dana natjecanja.

-Popodnevna etapa je bila lijepo čista, malo maglovita, ali,...Nakon jutarnje greške, nekih problema, stabilizirali smo nastup, držimo ritam. Šteta za jutro, ne znam što reći – jadao se Neuville.

MLAĐI RAVENŠČAK ZASAD NAJBOLJI HRVAT

platak_wrc_pripreme4-21764 Priprema automobila Matije Jurišića kojim će voziti VIP goste u Fun zoni (foto N.C.)

Treći, uz zaostatak od 1:23,3 minute za vodećom posadom je estonski dvojac Ott Tänak uz suvozača Martina Järveoja u još jednom Hyundaiju. Treći BI u nizu, dionicu Krašić-Vrškovac od 11,11 km, najbrže su prošli Britanci Evans i Martin u Toyoti, tek 2,6 sekundi bolji od Finaca, ali bolji, dok je posljednji i najkraći brzinac dana Pećurkovo brdo-Mrežnički Novaki (9,11 km) najbrže odvezao Neuville, opet, tek uz 2,8 sekundi prednosti, ovog puta ispred Tänaka. Bilo je uzbuđenja, bilo je izlijetanja, Francuz Adrien Fourmaux Ford Pumom, samo 300-tinjak metara po startu u Krašiću, uletio je u dvorište jedne kuće čiji su ih domaćini pozvali na okrjepu i zagrijavanje u toplom.

Od hrvatskih posada najbolji rezultat dana imaju Martin Ravenščak i Marko Stiperski (Ford Fiesta Rally4) na 37.mjestu ukupno, s kojeg je, pri kraju dana, osam mjesta niže, „pao“ do tada konstantan oko 40.pozicije veteran Niko Pulić.

Među 54 posade koje su u ispisu rezultata prvog natjecateljskog dana na 39.mjestu ukupno su Viliam Prodan i Zoran Raštegorac (Renault Clio Rally4), mjesto niže Ivica Siladić-Jasna Durak (Ford Fiesta Rally3), te na 46.poziciji Krešimir Ravenščak-Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally4). U jutarnjim satima izvan staze završio je nastup hrvatski tandem Željko Magličić-Ivan Poljak (Ford Fiesta Rally4), da bi pri kraju dana odustala i posada Jan pokos-Vili Ošlaj (Ford Fiesta Rally4).

PLATAK – NEPOZNATI IZAZOV SVIMA

wrc_croatia_rally_plarak_2022__1_-56291

Drugi natjecateljski dan, u subotu, donosi nove četiri dionice, novih osam brzinaca ukupne duljine 117 km, uglavnom na širem karlovačkom području, ali i novoj, ove godine uvrštenoj destinaciji nadomak mora. Vozi se brzinski ispit Platak, svojevrsni izazov svima, na neki način sasvim drugačiji od svih drugih dionica, jedina ona prava „brdska“, planinska, koja tijekom svojih 15,85 km ima praktično tri dijela. Vozači iz smjera Duge Rese, autoputom stižu do Gornjeg Jelenja, gdje ulaze u šumu, na usku, brzu, zavojitu, do pred koji dan snijegom prekrivenu dionicu, koja migolji među visokim stablima koja niti ne dozvoljavaju proboj sunca, ako ga i bude u subotnjem danu na Platku. Dosta grbav asfalt, krije puno neizvjesnih metara vožnje, da bi nakon dvije trećine stigli, pored Malog doma na Platku, na veliki plato, „Fun zonu“ na čijoj se velikoj površini, za ovu prigodu posebno prilagođenog višenamjenskog i cjelodnevno relijaško-zabavnog programa odvija izuzetno zanimljiv prolaz, sastavnica brzinca, prvo uz „Pužev skok“, kako su nazvali, po autoru novi komad spojne cestice do slalom dionice, potom 360 stupnjeva okreta oko bala slame, pa ful pravac do široke ceste kojom će se nizbrdo voziti do pred samu spojnicu s magistralnim pravcem stare ceste Grobnik-Gornje Jelenje. S vrha Platka, televizijski snimak, ako vrijeme, magla i što sve ne, obzirom na prognoze, dozvole, u svijet će se odaslati prekrasna turistička razglednica Kvarnera, istinskog spoja „mora i gora“, simbola Primorsko-goranske županije koja je zdušno prihvatila inicijativu dovođenja WRC-a na ovo područje i postala partner organizacijskom timu jedne od najvećih sportskih manifestacija u Hrvatskoj, ne ove, već nizom dosadašnjih godina. Višednevne pripreme cjelokupne destinacije WRC-a BI Platak privođene su dan prije spektakla kraju, a na platou Fun zone našli su se ugostitelji, zabavnjaci, sportaši, među kojima i automobilisti koji će voziti VIP goste u posebnom programu na dijelu WRC stazom što prolazi u Fun zoni.

platak_wrc_pripreme3-15927

Do mjesta za promatrati najveće rally asove svijeta vrijedi doći na vrijeme, tri sata prije, dobar dio organizirano od Grobničkog polja. A u pauzi jutarnjeg prvog prolaska, koji kreće u 10,09 sati, do onog poslijepodnevnog u 17,42 sati, planira se bogat i sadržajan sportsko-turističko-zabavni program uz dobru ugostiteljsku ponudu.

Prije Platka već u 7,43 sati starta ukupno deveti brzinac Kostanjevac-Petruš Vrh, najdulji na reliju od 23,76 km, potom od 8,41 sati Jaškovo – Mali Modruš Potok (10,10 km), a poslije Platka ponovo povratak u Karlovačku županiju na BI Vinski Vrh-Duga Resa, na najkraći brzinac od 8,78 km. Poslijepodnevni, identičan slijed, kreće od 15,16 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...