Prvi dan WRC Croatia rally 2022.: Rovanperä u prednosti 12,5 sekundi

Autor: Miroslav Krpan 22.04.2022

Ostaci_Skode_Fabie_Japanca_Osama_Fukunage_na_BI1__foto_WRC_

Uvjeti na stazama nisu bili bajni, kišno vrijeme, puno blata, nanešenog pijeska, klizavo, razlozi su koje su većina šampiona isticala kao otežavajući okolnost za bolje rezultate.

Zagreb – Finska posada Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen, u Toyoti GR Yaris Rally1, vodeća je poslije prijepodnevnog programa prvog natjecateljskog dana WRC Croatia rallya, u kojem sudjeluju 63 posade iz 26 zemalja svijeta.

Finci su, od samog starta u liderskoj poziciji, a tijekom prva četiri ispita i 120 km brzinaca stekli su prednost od 12,5 sekundi ispred Nizozemaca Thierry Neuvilla i Martijna Wydaeghea u Hundai 120 N Rally1, dok trenutno treće mjesto zauzima Estonac Ott Tänak uz suvozača Martina Järveoja u još jednom Hyundaiju, uz zaostatak od 47,3 sekunde. Rovanperä je na tri brzinca ostvario najbolja vremena, dok je u trećem BI Krašić-Vrškovac, dugom 11,11 km tek 2,6 sekundi brži od njega bio tandem Toyotina Teama Elfyn Evans-Scott Martin.

Uvjeti na stazama nisu bili bajni, kišno vrijeme, puno blata, nanešenog pijeska, klizavo, razlozi su koje su većina šampiona isticala kao otežavajući okolnost za bolje rezultate. Mnogi od njih istakli su, po prolasku pojedinih brzinaca, da su prvi puta vozili u ovakvim uvjetima, da su prvi puta uključivali i brisače staka i slično. Time su se već prvi brzinci hrvatskog WRC izdanja pokazali zahtjevnima i za najbolje svjetske rally izazove.

"Bilo nam je prilično ugodno u našem automobilu, u ovim nezgodnim uvjetima, čemu je dijelom doprinijela i naša prva startna pozicija. Ipak, bili smo i dosta brži od konkurencije za leđima, tako da i nije samo čelna pozicija ono što nam je donijelo dobar rezultat", po prolasku cilja četvrtog brzinca kazao je Rovanperä.

Bilo je odustajanja, izlijetanja, puknutih guma, probleme među „11 veličanstvenih“ WRC1 imali su Francuzi Loubert i Fourmaux u Ford Pumama Rally1, te Finac Lappi u Toyoti, a izlijetanje je doživjela i hrvatska posada Željko Magličić-Ivan Poljak (Ford Fiesta). U konkurenciji za poslijepodnevni program ostalo je 56 posada.

U ukupnom poretku 40. mjesto drži posada Pulić-Kovačić, 46. Su Siladić-Durak, 47. Martin Ravenščak-Stiperski, 48.Prodan-Raštegorac, 50. Pokos-Ošlaj, a 52. Krešo Ravrnščak s kćerkom Dorom.

Poslijepodnevna „repriza“ današnjih brzinskih ispita kreće u 15,05 sati dionicom Mali Lipovac-Grdanjci duljine 19,20 km. Prve posade u servisu na Zagrebačkom Velesajmu očekuje se oko 19,30 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...